söndag, oktober 18, 2009

Håll huvudet kallt, och politiken kokande

Trots att ökningen är liten så drar jag slutsatsen att den Moderata alliansens fläsk som levererades av Anders Borg givit förväntad utdelning. Nämligen knappast någon alls. Den rödgröna oppositionen har skaffat sig en statistiskt säker ledning över alliansen i SvD/ Sifos väljarbarometer. För en månad sedan hade de Rödgröna ett försprång på 3,4 procentenheter, men gapet har nu ökat till 4,8 procentenheter. Den sammanvägda trenden när det gäller denna flod av mätningar som drabbas den svenska befolkningen borde med andra ord stå sig, det kommer kommer bli ett jämt val.


Även om den Moderata alliansen aldrig vart större än oppositionen sedan valet 2006 (sammanvägt) så får vi Rödgröna inte slappna av, inte för en sekund. Vi skall komma ihåg att valet 2006, som i borgerliga kretsar kallas för jordskredsseger, i själva verket var den minsta marginal som borgerliga partierna någonsin vunnit regeringsmakten på. Att tippas som given segrare är livsfarligt för prestationen och vi behöver bra tänka på Sveriges VM-kval, det mer eller mindre skulle gå smärtfritt. Vi som är aktiva behöver fokusera på politiken och sakfrågorna som avgör hur väl Sverige som land kommer att klara sig från krisens effekter. Är det genom skattesänkningar på lånade pengar och tillfälliga satsningar, eller är det genom skattehöjningar och ökade satsningar på utbildning som jobben kommer att grejas? Det är sakfrågan som kommer avgöra valet 2010, och vårt arbete har bara börjat.

Samtidigt meddelas i media att mätningen från Skop som publiceras samtidigt bidrar till att ge en svårtolkad bild av opinionen. Visst kan det vara så men dock så skiljer sig de två mätningarna skiljer åt i sin frågeställning. Sifo ställde i mätningen frågan "vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?" till 1 907 personer mellan den 5 och den 15 oktober. Skop ställde frågan "vilket parti de tycker bäst om i rikspolitiken" från den 10 september till den 9 oktober 1 793 personer. Lägg till antalet osäkra och det faktum att vilka man tycker bäst om och vilket parti du skulle rösta på skiljer sig åt.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Värmdöbloggen, JJ.n, Kent Persson, Josefsson, Blådåren, Westerholm, Röda Malmö
, Bloggarna, Nattis 2.0

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: