tisdag, oktober 06, 2009

Vår sista egna budget

Idag presenterar vi Socialdemokrater vår sista egna budget i opposition, i alla fall för den här mandatperioden. Nästa budget blir en gemensam med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I denna budget satsar vi Socialdemokrater 18 miljarder kronor mer till välfärden än den borgerliga regeringen under 2010–2012. Detta är möjligt eftersom vi har större skatteintäkter än regeringen. Vi säger till exempel nej till förvärvsavdrag för personer med årsinkomster på drygt en miljon.

Så här inleder Mona Sahlin och Thomas Östros sin budgetartikel i DN idag. "Jobben är den viktigaste frågan för oss socialdemokrater. I dag presenterar vi i vårt budgetalternativ ett brett program för 100 000 fler jobb, praktik och utbildningsplatser. Risken är stor att den växande svenska arbetslösheten biter sig fast på höga nivåer. Samtidigt står välfärden inför stora utmaningar på både kort och lång sikt"

Det är en ansvarsfull budget som Sahlin och Östros presenterar, med fokus på att ta långsiktigt ansvar för Sverige. Det är återigen fokus på jobben och de planerade satsningarna på välfärden och utbildning är sedan tidigare kända för att ge goda effekter i en lågkonjunktur. Detta till skillnad från den borgerliga regeringens budget som skjuter till tillfälliga pengar till kommunerna och lånar pengar för att kunna sänka skatterna med 10 miljarder. En strategi som redan visat sig att inte ge den effekten på sysselsättningen som man trott. Nu ökar statsskulden istället under det borgerliga styret, något som vi kommer att få betala för under lång tid. Sverige kan bättre, och det ger Sahlin och Östros bevis på idag.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet, X-pressen

Nymedia på detta:
Peter Andersson, Westerholm, Rödgrön


Krassman, In Your Face

6 kommentarer:

Löntagare sa...

Varifrån får ni sossar mer skattintäckter än alliansen utan att höja skatter?
Varifrån skall de extra 18 milljarder komma?

Krassman sa...

@Löntagare
Dett är i mijarder kronor
Nej till fjärde steget 10
Nej till nedsatta socialavgifter 10
Ny förmögenhetsskatt 3
Höjd koldioxidskatt 2
Besparingar i försvaret 2
Avtrappat förvärvsavdrag för höginkomsttagare 1
Myndighetsbesparingar 0,8

Detaljer om varje område hittar du här http://tiny.cc/Ar2bH

Mats sa...

Att man lånar pengar i en lågkonjunktur är inte helt ovanligt. Statsskulden är dock nästan 172 miljarder lägre nu än oktober -06, då konjunkturen var bra mycket trevligare än nu.

Krassman sa...

@Mats
Det har du rätt i, men att låna till skattesäkningar är direkt oansvarigt. Hade inte de skattesäkningar på 85 miljader genomförts så hade staten i dagsläget haft 80 miljader mer att kunna använda till åtgärder och satsningar som ger effekt.

Så här ser Socialdemokraterna saldo ut jämfört med regeringens.
Inkomster jmf regeringen +19,9
Utgifter jmf regeringen +15,6
Finansiellt sparande +4,4

S R LARSON sa...

Krassman,

Sa du menar att det hade varit battre for svenska konsumenter att ha mindre pengar i planboken under lagkonjunkturen...? De hade spenderat annu mindre vilket hade lett till annu fler forlorade jobb i den privata sektorn - du vet, den som ni sossar vill beskatta till dods. Darmed hade farre manniskor betalat skatt som ni hade kunnat anvanda till den ofantliga sektorn. Slutresultatet hade blivit annu fler arbetslosa och inte en rubel extra till stat, kommuner och landsting.

Krassman sa...

@SR Larsson
Hej Larsson, att jobbskatteavdraget inte gett den effekt som du beskriver vet vi alla vid det här laget. Dessutom så vill jag påminna dig om att vi Socialdemokrater inte tar bort jobbskatteavdraget. Vi säger nej till det sista fjärde steget som kostar staten 10 miljarder, som nu görs med lånade pengar. Och att göra om det så att höginkomsttagare inte omfattas av det.

De största skattesänkningarna som gjorts är via slopandet av värnskatten och ändringen av fastighetsskatten. Något som inte påverkat konsumtionen över huvudtaget. Vi kan se att skattesänkningarna gått direkt ner i "madrasser" istället för till konsumtion. Hus hållens sparande har ökar markant. Vi gör analysen att det är för den Moderata alliansen attackerat A-kassan och sjukförsäkringen. Folk har blivit oroliga och rädda. Otrygga människor vågar inte ta steget till ett nytt jobb, en utbildning eller ett nytt boende. Vilket hämmar tillväxten. Tack för din kommentar, kom gärna med fler.