tisdag, oktober 13, 2009

Paragrafryttare i sadeln

Men jag tror jag blir tokig alltså. Örgryte tvingas betala 10 000 kronor i böter till Svenska fotbollförbundet, varför då. Jo för att klubbens supportrar haft en banderoll där man krävt att den svenske journalisten Dawit Isaak ska friges i Eritrea. Fängslandet av Dawit har hanterats av Svenska regeringar sedan 2001, Socialdemokratisk så väl som borgerlig. Dawit greps i september 2001 i Eritrea, sedan tidskriften han arbetade för krävt demokrati. Han har suttit fängslad utan rättegång sedan dess. Dawit Isaaks bror som varit aktiv i kampen för att få sin bror frigiven arbetat även ideellt i Örgryte IS. Klubbens supportrar har haft en banderoll med texten "Free Dawit Isaak - imprisoned in Eritrea since 2001" på läktaren vid flera matcher i år, skriver Expressen på nätet.

- Vi ansåg att detta var fråga om en manifestation, och det är klart förbjudet. Man kan ha fullkomlig respekt för budskapet på ett personligt plan, men avsikten är att en arena inte ska vara ett forum för denna typ av åsiktsuttryck, säger disciplinnämndens vice ordförande Staffan Anderberg till Expressen. Örgryte har överklagat disciplinnämndens beslut, och med all rätt tycker jag. Om det vore ett politiskt budskap som väckte anstöt eller att kände sig kränkt av budskapet så kan jag förstå agerandet. Detta har väl varit för att först och främst motverka rasistiska eller främlingsfientliga symboler på läktarplats men detta är ju bara dumt. Jag kan ge en eloge till disciplinnämndens fasta hållning i frågan men det finns stunder då man kan vara en paragrafryttare och klara heder och ära, och det finns stunder för diplomati, förståelse och respekt för demokratin. Jag anser att i denna stund är det den senare som gäller.

Gammelmedia på detta:
SvD, Aftonbladet, DN, X-pressen, SVT, X-pressen2, X-pressen3

Nymedia på detta:
Hell-man, JJ.n, Deepedition

Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

Anonym sa...

Man undrar ju ibland varför fotbollen ser ut som den gör idag. Här har vi svaret. Man får böta för att man uttrycker en åsikt. Sen kan supporterslöddret slåss, kasta sten, vandalisera och skrika rasistsika och kränkande ramsor utan annan reaktion än "ja dessa buspojkar till fans vad tokigt dom kan hitta på alltså...".

Krassman sa...

@Anonym
Hörde tack och lov att supporters nu i alla fall betalar de böter som klubbar får när de bryter mot gällande regler. Bra kan tyckas, dock ser jag risk till att även detta kommer utnyttjas. Man köper sig möjligheten att leva rövare på läktaren. Kanske en fördom men visst kan det vara en risk.

Spiff sa...

Paragrafrytteri ser jag som en socialistisk paradgren!
Målet framför allt, inga individuella eller unika avvikelser/initiativ kan accepteras;)

Krassman sa...

@Spiff
På vilket sätt har din "allt är sossarsnas fel" kommentar att göra med ämnet på blogginlägget?

deeped sa...

Spiff. Ibland blir din enögdhet lite foliehattvarning på...