onsdag, oktober 28, 2009

En uppkoppling blir vad du gör den till.....

Att en uppkopplingen och ett socialt media kan påverka och ge inflytande, det vet vi. Det är dock helt avgörande hur man organiserar det. En blogg, eller en tweet kanske inte får politiker, journalister eller andra makthavare att lyssna, men är man många blir det skillnad. Det finns ett antal lysande exempel på detta och jag vill beröra ett som gjorts, och ett som jag hoppas komma skall. Det första är det som nu skett i Frankrike som DN skrivit om. gäller det tvivelaktiga utnämnandet av Jean Sarkozy, som har en pappa som är president, till styrelseordförande i ett offentligt bolag med miljardansvar.

Radiokanaler ringdes ned av arga lyssnare, dagstidningarnas mailbombades av protester från upprörda läsare. Men sedan tog sociala media vid, och vilken effekt det gav. En Sarkozykritisk politiker drog på nätet i gång en namninsamling som på ett par veckor fick ihop mer än 90.000 namn. Bloggare, twittrare tog debatten och grupper bildades på Facebook. Gruppen Banane République mobiliserade sms-inkallade ”flashmobs” som, mycket tv-mässigt, lyfte trikolorprydda bananer i protest mot att Frankrike blivit en bananrepublik. Resultatet av dessa insatser levererades i torsdags förra veckan, Jean Sarkozy meddelade att han backar ur.

En uppkoppling är makt, och ett annat lysande exempel på detta är det progressiva bloggnätverket NetRoots. Detta nätverk startades av Socialdemokraterna och har nu över 400 bloggare anslutna. Dessa bloggare är en politiskt kraft att räkna med och att förvalta. Under Socialdemokraternas Jobbkongress så är inte mindre än 30 bloggare är på plats och här nedan har ni hela listan. Samtliga bloggare kommer kärleksfullt att granska Jobbkongressen och politiken som ombuden kommer att skapa genom motioner och riktlinjer.

Eva Rundkvist
Åsa Westlund
Johanna Graf
Stefan Svärd
S-Buzz
Reza Javid
Erik Laakso
John Johansson
Örebro läns delegationsblogg
Västmanlandsdelegationen
Lidmans legender
Anders Teljebäck
Gabriel Wikström
Åsa Eriksson
Tingeling
Peter Gustavsson
Lars Wiberg
Darina Agha
Markus Blomberg
Robert Noord
Thomas Bodström
Best of mankind
Fredriks kongressblogg
Fredrik Lundh Sammeli
Rödgrön
S i norr - kongressblogg
S debatt i Jämtlandslän
Mats Engström
Rosemari Södergren
Peter Andersson
Johan Westerholm
Alexandra Einerstam
Monica Green
Arvid Falk
Anders Löwdin
Claes Krantz och hela gänget bakom sosse.tv och Solidariskt Sverige
Mårten Wedebrand
Nathalie Sundesten Landin
Stefan Wikén
Peter Högberg
Viktor Tullgren
Fredrik Jansson
Karin Bergh
Haningeposten
Eva-Lena Jansson
AC Brockman
Fredrik Pettersson
Thomas Hartman
Anna Vikström
Alliansfritt Sverige

Om nu dessa goda krafter får samma genomslag som den insatsen som vi sett i Frankrike kan man fundera på, men att det är upp till de som har uppkopplingen att göra jobbet och leverera idéerna är det inget tvivel om. Social media spelade en avgörande roll i valet i Norge och att använda den nya tekniken tillsammans med de traditionella kommer att spela en helt avgörande roll i valet 2010. Att vi Socialdemokrater prioriterar de social medierna råder det inga tvivel om, här har vi lika hög trovärdighet som i jobbfrågan.

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: