fredag, oktober 02, 2009

Förändring är alltid till det sämre...

Det brukar jag lite skämtsamt säga när det kommer frågan om förändringar. Jag brukar använda det som ett sätt att få människor att våga släppa lite på den ryggrads reflexen som så många av oss använder men kanske inte tänk på. Inställning att förändring, att något som är nytt alltid möts med skeppssims. Invändningar som, det där har vi provat förut, det går ju inte eller så här har vi ju alltid gjort ligger många personer till hands så fort nytänkaren eller provapåaren gör entré. Vilket jag misstänker är just orsaken till kritiken av "Inlåst" på TV4.
Hon kanske inte varit med i såpan Idol, men en idol är hon

När man läser kritikernas synpunkter så får man känslan av att dom minsann aldrig gör fel eller som att de vet precis vad de håller på med. Prova på och nytänkande göre sig icke besvär. Socialstyrelsen skriver i en debattartikel att studier visar att scared straight-metoden i själva verket ökar risken för att de unga ska begå brott. Kriminalvården uppger via sin informationschef att serien kan stärka deras kriminella identitet och att programmet ger en bild av att kriminalvården är inblandade.

Programmets projektledare, den tidigare fängelsedirektören som arbetet inom kriminalvården i 28 år, AnnBritt Grünewald tar kritiken med en stor portion salt.
Det här programmet bygger på erfarenhet och (ungdomarnas) relation med dem som gått igenom det här, som gått den här vägen. Det läggs stora resurser på att följa upp ungdomarna och hålla kontakten, säger den tidigare anstaltschefen AnnBritt Grünewald till DN. Till själva programmets skulle jag bara vilja gratulera, gratulera till valet av projektledare och till kritikerna så vill jag säga att vi kan vänta med sågningen av programmet, tills vi vet hur det gick med killarna. Jag tror dessutom att dockhussåpor som Big Brother, Baren och Paradise Hotel bidragit till mer kriminallitet än vad det här projektet gjort med tanke på hur vissa deltagare har hanterat sitt deltagande.

Gammelmedia på detta:
DN
, SvD, Aftonbladet, DN2, DN3


Krassman, In Your Face

6 kommentarer:

MC sa...

Det är ju fascinerande att du kan såga vetenskap så enkelt. Grünewald uttalar sig om erfarenhet som programmet bygger på, vilken då? Den forskning som redovisas av Socialstyrelsen eller hennes erfarenhet som anstaltschef. Och jag ifrågasätter starkt hennes kompetens i frågorna... förutom att hon säkert är (var) en duglig byråkrat.

Sedan är Grünewald övertygad om insatsen utifrån att killarna igår verkade må bra, ja, det säger ju allt om hur bra programmet var. Eller om Grünewalds egna kompetens.

Och brukligt är väl att utvärdera efter lite mer än en dryg månad lr vad det nu gått sedan inspelningarna...

Anonym sa...

Kritiken kommer väl sig till stor del av det sedan decennier ingrodda tänket att det är "samhällets fel" att det finns kriminella. Det är ju "synd" om dom vetja. Och att då försöka med andra metoder än dalt och trams är ju fel. Nä - seglignar till västindien skall det vara. Grunevald framstår ju som en gigant jämfört med en del andra självutnämnda experter - hon har jobbat med detta i åratal.

Sen kan man ju har sina åsikter om själva programideen. Men i dagens mediklimat är det ju ganska snällt att låsa in ett gäng kriminella på ett ställe de ändå komemr till förr eller senare.

Krassman sa...

@MC
Äh, det var väl inget. Jag hävdar att all forskning som människan någonsin gjort är felaktig. Eller så är det så att övertolkar mitt blogginlägg och inte uppfattar att det är inställning till förändring och nytänkande som jag kommenterar.

Har Socialstyrelsen egna studier och vetenskap om den här typen av "försök" eller stödjer dom sig på
andra källor, du vet svaret och du vet dessutom att Grünewald hävdar att detta inte är "scared straight". - Det handlar inte alls om att skrämma dem bort från brott utan om att med pedagogisk hjälp komma rätt, säger hon till DN. Jag tror dessutom att jag avslutar mitt inlägg med att jag tycker att vi skall vänta med utvärderingar tills efter.

Det kan väl du oxå göra eller är det så farligt, tänk om det går bra för killarna och att Socialstyrelsen har fel? Eller du kanske tycker att skall prova fler "värsting-kryssningar" istället, de som Socialstyrelsen genomförde tidigare?

@Anonym
Kloka ord, kloka ord.

Emanuel sa...

Forskningen som presenteras i DN är inte applicerbar här. Det handlar inte om enstaka besök på fängelse eller att blanda olika kön. De erfarna fångarna som kommer med är inte heller riktiga fångar, som kan ha skäl att försöka imponera, utan fd fångar med skäl att vilja omvända.

Deltagarna kommer att spendera åtskillig tid, inte bara något enstaka besök.

Den engelska varianten var mycket seriös med fd justitieministern David Blunkett som medarbetare och presentatör.

Jag står på TV4:as sida.

Krassman sa...

@Adrian Cooper
Håller helt med dig i Adrian. Tycker att moralpaniken har kommit lite väl fort från professionen den här gången. Känner inte till den Engelska varianten men det kanske finns att hitta på YouTube eller nätet. Vad hette den?

Emanuel sa...

"Banged" up hette den,

Här finns ett klipp från den,
http://www.youtube.com/watch?v=wofdUTs-hWU