onsdag, oktober 28, 2009

Arbetslöshetsalliansen

Har precis lyssnat på Monas Sahlins tal på Jobbkongressen. Vi i den samlade panelen på rad 35 i kongresshallen ger talet betyget fem, av fem möjliga. Inledningen av Kongressen började med Maia Hirasawa. Efter det läste Eva Fröling en kort text och sedan äntrade Bounce scenen. Efter dansnumret kom Veronica Palm och Mikael Damberg upp på scen och hälsade hela kongressen välkommen till huvudstaden. Veronica och Micke levererade ett samtal som handlade om fördomar om Stockholmare och utmaningen som den borgerliga politiken skapar.

Mona började med att beskriva hur mycket hon har längtat efter denna stund, att äntligen få tala på denna kongress och hälsa alla välkomna. Det är 324 dagar kvar till valet och vi har 7 017 749 väljare att övertyga. Jobben var i total fokus i Monas tal, precis som det varit i hennes politiska arbetet sedan hon blev ordförande. Kritiken mot den borgerliga arbetslöshetsalliansen var inte att ta miste på. Den passiva regeringens hållning när det gäller krisens effekter har resulterat i ett jobbsvek. Den förda politiken kommer inte ge de som tar över samma förutsättningar som den borgerliga alliansen hade med stora överskott och sunda finanser när de tog över efter den förra Socialdemokratiska regeringen.

Mona beskrev vilka beslut hon vill se under kongressen, och vilka hon inte ville se. Hon vill inte se en förkortad arbetstid och hon vill inte se förslag om att "dela på jobben". Varje arbetet timma är viktig. Skall vi klara välfärden måste vi ha en stark jobblinje. Det handlade om att ge småföretagen och entreprenörer bättre villkor. Vi måste sats på de kreativa näringarna och de nya gröna jobben. Vår Socialdemokratiska idé är enkel och det handlar om att ge alla människor frihet och möjlighet att styra sina egna liv. Vi vill inte leva i ett klassamhälle, i ett europeiskt genomsnitts samhälle. Möjligheternas land ligger i norden, och kanske i Sverige. Ställ den drömmen mot det borgerliga Sverige, där man vill sänka skatten lite till. Dessutom skall inte kvinnor göras bidragsberoende av Kristdemokraterna, vårdnadsbidraget skall bort.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet, Aftonbladet2

Nymedia på detta:
S-kongressbloggen, Alexandra, Westerholm, Laakso, Anki Furustrand, Åsa Westlund, Åsa Lindestam, Johanna Graf
, Peter Andersson, Svensson liv, Röda Berget, Ullis Sandberg, Roger Haddad

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Unknown sa...

Frihet, bara du inte kräver valfrihet.

Anonym sa...

Mona staplar plattityder, schabloner klichéer på varandra i en smet utan sakligt innehåll. Hon låter dessutom som hon skulle börja gråta när hon uttrycker dem i tv-spektaklet. Göran Person var konkret i en ekonomisk framåtriktad politik som skapade välstånd inte bidragstagare. Mona kör med skattehöjningar inom alla områden: kommunalt, statligt, fastigheter, bensin, förmögenhet, arv) och detta fördelas till vad hon kallar välfärden. Välfärden uppstår av sig själv. Skattehöjningarna planeras samtidigt som räntorna klättrar uppåt och de statliga stödpaketen dras in. De fyra miljoner hushåll med betydligt försämrad köpkraft. De ska alltså skapa jobb. Det blir nog gott nödhjälpsjobb framöver.

Krassman sa...

@Anonym
Men vilken härliga analysförmåga. Fram för fler sådan som dig som verkligen kan uttrycka sina synpunkter på sakområden och peka på exempel. Detta istället för att gömma sig bakom antaganden och onyanserade floskler.

Du kanske tror att en framgångsväg är att sänker skatter för 10 miljarder kronor, på lånade pengar. Vips, i nästa andetag så talar du om Göran Persson och ekonomisk framåt inriktad politik. Vi Socialdemokrater säger nej till det sista steget i jobbskatteavdraget, men det hade du kanske glömt. Kul att du inte delar bilden av att politiken som Socialdemokraterna förde under Göran Persson inte skapade ett bidragsberoende.

PeO med vinterdäck på sa...

Låter ju lovande när du beskriver det på detta trovissa sätt.

Skall dock blir verkligt intressant hur S hanterar följande löften:

"Det handlade om att ge småföretagen och entreprenörer bättre villkor."

VPK, er broder Ohly alltså vill lagstifta om rätt till heltid. Småföretagen kommer att försvinna och entrprenörerna som behöver flexibilitet kommer att flytta utomlands.

"Vår Socialdemokratiska idé är enkel och det handlar om att ge alla människor frihet och möjlighet att styra sina egna liv".

Det kan jag stödja men men Ohly vill ju att du antingen skall jobba fulltid eller vara arbetslös? Dvs resultatet av hans lagförslag. Får inte ihop det riktigt...

"Mona beskrev vilka beslut hon vill se under kongressen, och vilka hon inte ville se.."

Du skrev Mona? Låter dock som Tage eller Göran. Peka med hela handen och allt det där. My way or the highway som Patrik Swayze sa i Roadhouse!