tisdag, oktober 06, 2009

Politik och retorik

Så kom äntligen dagen "D". Socialdemokraternas sista egna budget, innan den gemensamma budgeten som det Rödgröna samarbetet kommer presentera i valrörelsen 2010. Thomas Östros hade presskonferens på riksdagen och jag var där och filmade. Vi Socialdemokrater var sist ut av oppositionen att presentera budgeten, och lokalen utanför plenisalen i riksdagen var tjock med media. Att vi har en finansierad budget med investeringar för ett lyfta Sverige som vida överglänser den borgerliga alliansens kommer väl knappast som någon överraskning.

Vi vill gemensamt med Vänsterpartiet och Miljöpartiet ge mer pengar till kommuner och landsting än den nuvarande regeringen för att öka sysselsättningen och sätta stopp för uppsägningarna. Trots att den Moderata alliansen inte presenterade någon gemensam budget tidigre än vad vi från oppositionen gör så väljer en del media att fokucera på tal detta, man kan baar stilla undrar varför. Vad vi däremot skall komma ihåg är att man skall man stå upp för de beslut som man vill genomföra, inte säga en sak och göra en annan, som den borgerliga regeringen gjort gång efter annan.

Fördelningen av de skattesäkningar som den Moderata alliansen genomfört måste balanseras. Vi kan omöjligt acceptera att den tiondel som tjänar bäst har fått nästan lika mycket som 60 % av svenska folket tillsammans i skattesäkningar. Vi kan heller inte acceptera att utanförskapet som den Moderata alliansen skulle utrota växt med 70 000 personer. Och vi kan inte acceptera att pensionärer får betala allt mer i skatt jämfört med en löntagare. Lösningarna som den sitttande regeringen presenterat visar att de inte heller levererar politik som matchar deras egna retorik. De lånar till skattesänkningar, kastartill pengar till välfärden i korstsiktiga satsningar och skyfflar nödtorftigt igen hål de själva skapat. Ta Komvux som ett exempel. Där utökar den borgerliga regeringen med 10 000 platser när 40 000 platser har försvunnit. Att det är klasskillnad på borgerlig och Socioaldemokratisk politik och krishantering tror jag de flest håller med om. Att valet 2010 kommer att handla om två tydliga alternativ råder det inga tvivel om, det är lika tydligt som alternativen i politiken vi ser presenterats.


Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet, X-pressen , SR

Nymedia på detta:
Peter Andersson, S-buzz, Westerholm, Alexandra, Johanna Melén, Rödgrönt, Mona For President, Toker, Kommunal, Storstad, Kulturbloggen, Engström, Jakop Dalunde, Lindestam

Krassman, In Your Face

7 kommentarer:

Anonym sa...

Mina pengar är inte dina pengar! Att minska andelen av inkomsten för några röstsvaga med "hög" inkomst är usel tillväxtbefrämjande politik. Det är fö precis som Lenin och Kulakerna. Till slut blir alla kulaker. Lycka till med den politiken, säger jag!!!

Fabian Foil sa...

Det är nog riktigt att man borde slopa sista steget i jobbskatteavdraget nu när världsekonomin blev som den blev, istället för att öka budgetunderskottet. Men inte ens sossepolitik skulle ha kunnat göra något åt finanskrisen, så att snacka om att den ökade arbetslösheten skulle bero på borgarna är ju bara korkat.
Att särbehandla höginkomsttagarna med högre skatt är egentligen bara en symbolhandling som är kontraproduktiv.
Jag tror att det kan leda till en massutflyttning av pensionerade 40-talister med höga pensioner istället.

Krassman sa...

@Fabian Foil
Men att säga att politiken inte har något med effekterna av en lågkonjunktur att göra är ju inte heller rätt. Det är väl självklart att satsningar och förändringar av avgifter påverkar hur en konjunktur drabbar, både i hög som i låg.

Den globala lågkonjunkturen som företeelse är inte Anders Borg eller Reinfeldt fel, men att inte använda de incitament som politiken är för att motverka den är deras fel. Tycker i alla fall lilla jag. Tror inte på den effekten och handen på hjärtat, i kris tider så måste de som har mer vara beredda att bidra med mer. För det kan väl inte vara så att den politiken som förts i Sverige nu i tre år ses som rättvis.

Anonym sa...

Det är ju i alla fall tröstrikt att SMPV nu klart visar att man vill flytta Sverige tillbaka till 70 talets skattetryck. Med tanke på att folk numera röstar med plånboken blir valet en rysare. En normalinkomstagare, vad det nu egetligen är kommer atr få en ökad skatt på ca 500-1000 spänn i månaden. Med den minskade köpkraften kommer detta leda till att detaljhandeln i vissa sektorer kollapsar med allt vad det innebär. Men det är klart - på 70 talet var det ju varv, Volvo o stålverk. I dag är tjänstesektorn och detaljhandeln basen men det har ju inte Såssarna fattat. Att tro att framtiden är i forntiden är väl talande för ett parti i kris och upplösning som måste alliera sig med gamla kommunister.

Krassman sa...

@Anonym
Jag vet inte hur mycket valanalyser du gör på helgerna eller om du läst mycket statsvetenskap men ditt antagande att det är plånboken som styr valen i Sverige stämmer inte riktigt.

Valforskning som som gjort på Göteborgs universitet pekar på att det bara har funnits en plånboksfråga som påverkat ett val i modern tid. Införandet av Maxtaxan, som dessutom var en Socialdemokratisk reform. Effekterna av den borgerliga regerings skattesänkningar är marginella för konsumtionen.
Dessutom så vill jag påminna dig om att vi Socialdemokrater inte tar bort jobbskatteavdraget. Vi säger nej till det sista fjärde steget som kostar staten 10 miljarder, som nu görs med lånade pengar. Och göra om det så att höginkomsttagare inte omfattas av det.

De största skattesänkningarna som gjorts är via slopandet av värnskatten och ändringen av fastighetsskatten. Något som inte påverkat konsumtionen över huvudtaget. Vi kan se att skattesänkningarna gått direkt ner i "madrasser" istället för till konsumtion. Hushållens sparande har ökar markant. Vi gör analysen att det är för att den Moderata alliansen attackerat A-kassan och sjukförsäkringen.

Folk har blivit oroliga och rädda. Otrygga människor vågar inte ta steget till ett nytt jobb, en utbildning eller ett nytt boende. Vilket hämmar tillväxten. Tack för din kommentar anonym, kom gärna med fler.

Spiff sa...

Mer "fördelning" och "rättvisa" i världens mest utslätade land, och ännu mer bidrag till allt och alla samt ännu högre skatter för världens högst beskattade folk!?

Wow liksom...

Krassman sa...

@Spiff
Fler jobb och bättre fördelning av samhällets resurser. Den tiondel som tjänar bäst har fått nästan lika mycket som 60 % av svenska folket tillsammans i skattesäkningar. Det är verkligheten det Spiff.