söndag, september 19, 2010

I dag väljer vi väg för Sverige

För fyra år sedan så vann den borgerliga alliansens med Fredrik Reinfeldt i spetsen valet med 2,16 procent. Sedan dessa så har vi sett ett Sverige i förändring. Trygghetssystemen har förändrats och just tryggheten i dessa system har minskats. Sjuka och arbetslösa har fått avstått till förmån för de friska och arbetande. Sverige slits isär och klyftorna ökar, något som borgerliga politiker kallar för att skapa drivkrafter för arbete.


När den borgerlig regeringen vann så hade vi en arbetslöshet på cirka fem procent, i dag så ligger den på över åtta. Det har blivit 100 000 fler arbetslösa på fyra år och sysselsättningsgraden har minskat med 2 procentenheter. 1 av 3 arbetslösa är långtidsarbetslösa och socialbidragen skenar i majoriteten av Sveriges kommuner.

Utanförskapet som var det borgerliga mantrat 2006 nämns aldrig, och jag vet varför. Det utanförskap som dom mer eller mindre skulle utrota under mandatperioden har ökat med 300 000. I dag är utanförskapet 1 503 158 personer. Enligt Moderaternas egna definition var det nämligen 1 209 000 i utanförskap 2006.

I dag kan vi välja en annan väg för Sverige än den vi sett de senaste fyra åren. Det finns ett rödgrönt alternativ som kommer sätta de nya jobben, utveckling av välfärden och minskade klyftor före borgerliga skattesänkningar för de som redan fått och massiva utförsäljningar av vårt gemensamma ägande. Valet är ditt och om du ångrat din redan lagda röst så har du tills vallokalerna stänger på dig att ändra din röst.

Rösta för ett mer rättvist, mer jämställt, mer solidariskt och mer klimatsmart Sverige! I dag har du chansen att bli en av de som röstar för att Sverige ska få sin första kvinnliga statsminister någonsin. Rösta på Socialdemokraterna!

Gammelmedia på detta:
SvD / Aftonbladet / DN / Expressen /

Nymedia på detta:

Martin Moberg / Jytte Guteland / Peter Andersson / HBT-Sossen / Alla smutsiga detaljer / Tokmoderaten / Peter Högberg / Johan Westerholm / På riktigt / Rasmus Lenefors / S-Buzz / Alliansfritt Sverige / Röda Berget / Veronica Palm / Ankersjö / Under den lugna korkeken / Federley / Calle Fridén /


Krassman / In Your Face

11 kommentarer:

Tobias Josefsson sa...

Fascinerande nog har jag noterat att du flera gånger i samband med dessa siffror har missat en "ganska" väsentlig faktor.

"Global finanskris" kanske klingar bekant?

Självklart finns det saker att kritisera hos regeringen, men man kan ju åtminstone göra det sakligt om man vill ha någon som helst trovärdighet.

Arbetande Vuxen sa...

Kvotera in Mona Sahlin, är det det du säger? Kön före kompetens med andra ord. De nya jobben du nämner, är det dessa RUT jobbs som ni kommer att lagstifta bort? Eller bara gamla, hederliga AMS vuxendagis som kommer igen? Att socialbidragen skenar i majoriteten av Sveriges kommuner beror ju på att dessa inte följt med sin tid och diversifierat sitt näringsliv utan levt kvar på gammal bruks-anda med en stor arbetsgivare som allt står och faller med. I tron att Sverige i god S och LO-anda är skyddade från det som händer överallt annars i världen - nämligen förändring. En röst på de Rödgröna är en röst på en framtid vi redan passerat och som aldrig kommer igen hur många miljarder man kastar efter den.

Anonym sa...

Hoppas verkligen att "vi" tar hem det här nu!
Lycka till!

Mariannes DigArt sa...

Jag har väl aldrig varit så spänd som jag är nu ;)

Unknown sa...

Det är 100000 fler i arbete sen förra valet (närmare 200000 i de senaste siffrorna).

Att arbetslösheten stigit samtidigt beror på att fler vill jobba och på att man letat reda på alla de arbetslösa som S trollat bort med kreativ statistik.

Fler jobbar, färre är sjuka och ekonomin är bra trots den största internationella finansiella krisen efter kriget. Det är extremt bra. Låt oss fortsätta på den vägen.

Krassman sa...

@Tobias
Snälla Tobias, du vet vilka politiska beslut som ligger bakom sjukförsäkringen, a-kassan och skattesänkningarna. Alla dessa är beslut som påverkat Sverige och vår arbetsmarknad.

Jobbskatteavdraget och subventionen för alla under 25 år av arbetsgivaravgiften har inte fixat jobben Tobias, dom har inte fixat någon ting förutom att ge de som redan har, ännu mer.

Minst 33 000 färre inom välfärden under de senaste fyra åren imponerar inte på någon. Du kan tycka vad du vill om min saklighet och trovärdighet, för jag förbehåller mig rätten att ha synpunkter på dina "sanningar".

Jag vet varför jag röstar rödgrönt och väller en trygghet för flertalet före mer skattesänkningar, du gör som du vill.

@Arbetande vuxen?
Spelar du bara dum i huvudet eller är detta faktiskt det du tror om mig, vår politik för fler jobb, RUT-avdraget, socialbidragen och Sveriges framtid?

@NGH
Eftersom du nu säger det som Reinfeldt gjorde när Mats Knutsson tog upp detta under partiledarutfrågningen så förväntar jag mig samma svar när jag nu säger det som Knutson gjorde.

Den siffran inte spelar ju inte någon roll eftersom antalet personer som befinner sig på arbetsmarknaden ökat under samma period med samma siffra. Fler i arbete kan betyda fler i arbete, men om det finns 100 000 fler som står till arbetsmarknadens förfogande , hur många fler är det då tror du?

Anonym sa...

Intressant med alla högermänniskor som i kommentarsfält försöket relativisera allt. Ett sjukförsäkringssystem som blivit fullständigt ovärdigt - högern svarar att det fanns problem förr också. En skenande arbetslöshet - högern svarar att visserligen är arbetslösheten högre men fler är anställda (för den som undrar, fler är arbetslösa också i absoluta tal). Sanningen är den att regeringen fullständigt misslyckat, trots att man fick ta över ett överskott i statskassan om 80 miljarder 2006 (med det överskottet borde vi ha kunnat begärt mer av regeringen, men tyvärr skattesänkte den bort handlingsfriheten).

För mig blev valet enklaret än enkelt. Rödgrönt, mer specifikt S.

/Pär

Tobias Josefsson sa...

Krassman: Jag är jättesnäll, tackar som påpekar det.

Jag är dock inte så dum att jag tror att du förnekar finanskrisen, men du förnekar uppenbarligen dess effekter!

Det är fler personer i jobb i dag än 2006, trots finanskrisen! Vad kan "fler i arbete" betyda, om inte "fler i arbete"?

Statistik säger absolut ingenting om man inte sätter in det i ett sammanhang och har en förklaring till den. Den säger ännu mindre om man blundar...

Arbetande Vuxen sa...

Kan du förklara hur ni först skall lagstifta bort en massa jobb inom "hushållsnära tjänster", Rut och sen hitta 100000 nya jobb? S har tjatat om detta men det kommer ju inte att hända då de nya jobben kommer att uppstå i den hushållsnära tjänstesektorn och INTE inom det gubbiga LO kollektivet. Men det är ju så att riktiga jobb bara räknas om dom är LO jobb eller? Ni är körda!

Krassman sa...

@Arbetande vuxen
Lagstifta bort arbeten? Menar du att bara för att man inte vill skattesubventionera för de som redan kan betala för tjänsterna som utförs i hemmet så lagstiftar man bort arbeten. Kom igen, tänk en gång till innan du skriver.

Läs om vår jobbpolitik istället, det blir mer intressant att läsa dina kommentarer då. Du vet ju uppenbarligen ingen ting om den politiken som vi lagt fram när det gäller jobben. Nedan finner du länken till vår jobbpolitik.

http://www.rodgron.se/jobb/

Arbetande Vuxen sa...

Haha. ni skriver "Skapa 100 000 nya jobb, praktik- och utbildningsplatser." Hur många av dessa är JOBB i vanlig bemärkelse?! Praktik och utbildning i all ära men jobb!? Vad gäller RUT har ni klart och tydligt sagt att dessa skall ni lagvägen ta bort. Kvinnor och invandrare sköter mycket av dessa. Hur går det ihop med med dessa 100000 nya jobb? sanna min aord om ni mot all förmodan vinner blir det en svekdebatt utan dess like! Ni är körda!