onsdag, september 01, 2010

KD tappar 20 procent på en vecka

Ordet stabil betyder för mig säkert det samma som för många andra. Om man slår upp ordet stabil i Svenska akademins ordlista så står det att ordet betyder stadig, säker och trygg. Nog för att jag kan hålla med om att alliansens har en ledning i opinionen men att som nu TV4 rapportera om att den är stadig, säker och trygg är dock en misstolkning som i det närmaste kan jämställas med vilseledande marknadsföring.

Du kan vara lugna killar, enligt tv4 är ledningen stadig, trygg och säker

I mätningen kan vi läsa att KD störtdyker, trots sina roliga affischer så har den kristna högerns främsta sändebud har tappat 20 procent av sitt stöd hos väljarna, på en vecka. Att de tidningar jag läst väljer att rapportera om mätningen i något annorlunda ordalag än att alliansen har en ledning som är stadig, säker och trygg förvånar inte. TV4 som meddelat att man bara tänker rapportera om sina egna mätningar har redan där klart visat sin syn på att vara en oberoende samhällsgranskare.

I dag är det 18 dagar kvar vilket betyder att om KD:s trend håller i sig så kommer de vara ute ur riksdagen redan nästa mätning och den borgerliga alliansens ledning som enligt TV4 alltså är stadig, säker och trygg verkar på en gång inte alls lika stadig, säker och trygg som TV4: gör gällande. 60 % av de som röstade 2006 bestämde sig de tre sista veckorna, 30 % procent bestämde sig sista veckan och 10 % bestämde sig på valdagen. Att tro att dessa siffror skulle kunna vara gällande för årets val håller jag som mer troligt än otroligt.

Gammelmedia på detta:
TV4 / SvD / DN /Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Per Ankersjö / Röda Malmö /Alltid rött alltid rätt /Peter Soilander / Svensson /Magnus Andersson / Peter Andersson / Peter Högberg /


Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Peter Nicklasson sa...

Låter på dig som att man ska hoppas på att något av Alliansens partier kommer under 4%, därmed Rödgrönas chans att vinna alternativt försvagar Alliansens möjligheter att regera självständigt?
Alltså, vad tror du händer då?
SD får fritt spelrum naturligtvis.
SD är mest intresserad av att spela vågmästare, inte att något block har egen majoritet.
Varför?
För att kunna maximera sin egen politik förstås.
För om annars något av blocken för egen majoritet, kommer SD att göra en ökenvandring i dessa 4 år även om de kommer in i riksdagen. Ingen behöver dem, ingen kommer att söka deras stöd hur desperata de än skulle vara. SD skulle självdö vid blockmajoritet.

Att skadeglatt hoppas på en drop-out av KD, C, eller FP bara för att tillförskansa sig makten (eller åtminstone skadeskjuta motståndaren) kan allvarligt skada Sverige.

Anonym sa...

Jag tror att Centern har en större risk att åka ur. De har förändrat sin politik så mycket att de tappat många av de gamla centerpartisterna som tyckte det var ok att samarbeta med sossarna.

Kd har ju trots allt sina kärnväljare över 60 år. De är samma sak som de varit innan men de har inte Alf längre.

Sd kommer aldrig få något spelrum. Så länge som ett av de andra blocken av Rödgröna och Alliansen så kommer det största av blocken styra.

Sedan kan de sitta där med sina 4%.

Om det finns något av de andra partierna som gör någon som helst uppgörelse med Sd så förutsätter jag att folk kommer att straffa det partiet i nästa val.