tisdag, september 14, 2010

Vår samhällsmodell som försökskanin

Mona Sahlin, Thomas Östros och Wanja Lundby-Wedin beskriver i SvD det borgerliga experiment som just nu pågår på svensk arbetsmarknad. Regeringens jobbpolitik går ut på att pressa lönerna på arbetsmarknaden för att få fram fler jobb, en strategi som många bekräftar. Även Moderaternas egna mästare i ämnet skattesänkningar, Fredrik Reinfeldt har själv gjort det.

Den borgerliga arbetslinjen är alltså inte bara att sjuka skall klassas som arbetslösa och att arbetslösa skall ha försämrade ekonomiska möjligheter. Syftet är att man lönekraven från anställda skall minska och arbetsgivarnas marginaler öka. Inget är nytt under solen inom högerns politik och oavsett hur många gånger Schlingmann påpekar att man är de ”Nya” Moderaterna så kommer detta aldrig att förändras.

Detta ligger helt i linje med de borgerliga planerna på sämre villkor för unga och sämre anställningstrygghet på arbetsmarknaden. Det är anställdas villkor och framtida löneutrymme som skall leda till att fler jobb skapas och gör att Sveriges konkurrenskraft kommer öka. RUT-högern och dess anhängare försöker skylla allt på krisen men det faktum som skribenter påpekar kvarstår: 100000 fler arbetslösa, rekordhög långtidsarbetslöshet, växande utanförskap och en ungdomsarbetslöshet som nästan är högst i Europa.

Valet den 19:e september handlar om vilket samhälle vi vill se och det är två tydliga alternativ som står mot varandra. Nya jobb, utvecklad välfärd och minskade klyftor står mot borgerliga skattesänkningar som riktar sig till dem som redan har det gott ställt. Den 19:e september har du möjlighet att välja väg för Sverige.

Gammelmedia på detta:
SvD

Nymedia på detta:
Kulturbloggen / Martin Moberg / Peter Högberg / Kilden & Åsman / Alf Svensson / Röda Berget / Grevad Lux / Tänkvärt! Eller inte? / Hanna Stymne Bratt /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Kent K. sa...

Har röstat Rödgrönt idag!

PeO sa...

Kommer inte att rösta rödgrönt på Söndag. Men det visste ni redan eller hur!?