torsdag, september 16, 2010

Skattesänkningar på bekostnad av sjuka

Den borgerliga sjukförsäkringen är en fråga som upprör och skrämmer, och det med all rätt. Mona Sahlin har genom sitt uttalande om att ytterligare 30 000 personer kommer att sparkas ur sjukförsäkringen om alliansen vinner valet blivit föremål för Aftonbladets "lögndetektor". Jag kan konstatera att efter ha läst artikeln tvingas inse att Mona Sahlin hade fel, det är nämligen 40 000 personer det rör sig om.


Aftonbladet ger ändå Mona Sahlin rätt i sitt påstående. Under 2010 kommer 42 650 människor bli utförsäkrade enligt Försäkringskassan och vi har alla kunnit tagit del av de effekter detta haft för enskilda. Visst finns det de som kommit tillbaka till arbete, och jag gläds över dessa två procent. Detta rättfärdigar dock inte ett cyniskt och kallt system som genförts för att finansiera skattesäkningar för de som har ett jobb.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet /

Nymedia på detta:

Peter Högberg /

Krassman / In Your Face

4 kommentarer:

Vilsendalmas sa...

Så hur rimmar det att skatteintäkterna är lika höga nu som för socialdemokraterna förra mandatperioden? Skattesänkningen har alltså bekostat sig själv? Klura ut den du...

Arbetande Vuxen sa...

Ok 40000 blir utförsäkrade. Dessa kommer då enligt de Rödgröna att få bidrag i stället för utförsäkringen betyder ju att dom inte kan jobba trots allt. Summa sumarum är det ju sak samma då dom ändå inte tillför sammhälssekonomin nåt de facto. Bidrag är bidrag ovasett vilken falang som har makten eller? Vad är skillnaden för den enskilde som inte kan jobba eller får nåt jobb? Inte mycket eller hur? Dvs de rödgröna har skapat en myt av att folk hamnas på soptippen eller i utanförskapet på nysvenska. Utanför är man ovasett om det handlar om AMS_kalle anka sysselsättning eller gå på soc. Kopplingen skattesänkningar och sjuka är ju sjuk kan man säga. Vi betalar ju bidrag för utanförstående oavsett eller? 40000 är väl ca 0,4 promille av folket för övrigt och en uppskattning av ganska tveksam natur.

Krassman sa...

@Vilsendalmas
Och ändå så visar statsfinanserna underskott. Visa gärna lite siffror på det du skriver om, att 100 000 färre i arbete inte skulle påverka skatteintäkterna har jag väldigt svårt att tro, annars borde väl staten gå med överskott.

@Arbetande vuxen
Vadå inte kan jobba, har de arbetsförmåga och vill så skall de få jobba. Men om de är sjuka, ja då skall de bli friska först.

När jag läser ditt snömos kommer jag att tänka på Reinfeldt som i debatten sade att man inte skall dela in folk i närande och tärande, och sedan så gjorde så förde han samma resonemang som dig.

De som får någon form av bidrag kommer alltid att få det, och sen var sagan slut. Sedan så är det jag skriver om 40 000 nya som skall utförsäkras från sjukförsäkringen du arbetande vuxen. Åsikter har alla eftersom det är lätt att ha, men insikt verkar det vara värre med.

Astmaliv sa...

Resultatet = 362 av 17848 som lämnade sjukförsäkringen är i arbete där lönen inte betalas genom statligt bidrag.

Vågar du läsa Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans rapport? http://www.forsakringskassan.se/irj/go/km/docs/fk_publishing/Dokument/Nyheter/100831_Press/notis_100831_uppfoljning.pdf


=================== Tänk också på att många många som inte får komma tillbaka till sjukförsäkringen trots att arbetsförmedlingen kommit fram till att de är för sjuka. De kommer att behöva försörjningsstöd (socialbidrag) många kommuner börjar därför nu prata om höjning av kommunalskatten. Vems plånbok drabbas då???

Vinner alliansen hoppas jag att det finns en vaccination för deras väljare - 4a års skydd mot sjukdom och olycksfall. Annars kanske de vaknar upp till en "helt ny värld" en dag när de själva är bland de drabbade.