torsdag, september 09, 2010

M + C + KD + FP + SD = ?

Centerpartiets Maud Olofsson drog sig inte för att utmåla Lars Ohly som kommunist och deklarerade klart och tydligt att hon aldrig skulle sitta i samma regering som denna kommunist. Vad Maud Olofssons tycker när det gäller att regera med en rasist och homofob är dock mer oklart. SD kommer inte att ta plats i riksdagen men om olyckan skulle vara framme och detta Sverigefientliga parti skulle ta plats i den samma så måste korten läggas på bordet innan.

Det rödgröna blocket har i alla fall redogjort för de planer som finns för att finna underlag till en rödgrön regering, men den borgerliga alliansens har precis som i frågan om svenska truppers närvaro i Afghanistan duckat för frågeställningen. Men nu börjar det brännas, och Fredrik Reinfeldt har sig själv och sina allianskamrater att tacka för detta. Anna-Lena Lodenius och Mats Wingborg ställde frågan till Reinfeldt i SvD: Om de röd-gröna blir störst, men med SD som vågmästare, kan du garantera att du då inte kommer att fortsätta att styra med stöd av SD?

Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson och de andra inom alliansens har haft som viktigaste frågeställning att under mandatperioden kräva svar om framtida från de rödgröna. Nu är det dags för alliansens och Fredrik Reinfeldt att svara på frågan om de tänker styra Sverige med det partiet som han själv säger är Sverigefientligt. Väljarna har rätt till ett svar om det bara är de rödgröna partierna som inte tänker göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Anna-Lena Lodenius / Ett hjärta rött / Tänkvärt! Eller inte? / Guero / Jonas Sjöstedt / Tokmoderaten /Alltid rött alltid rätt /


Krassman / In Your Face

13 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Du vet mycket väl att alliansen flera gånger sagt att man inte tänker göra sig beroende av SD, liksom att de fyra partiledarna tagit avstånd från samverkan med SD.

gmo sa...

Man kan bara ignorera SD, läs och begrunda:

http://populisten.wordpress.com/2008/10/12/om-konsten-att-regera/

Tokmoderaten sa...

M+C+KD+FP+MP=!

Jakob sa...

De vill helst regera med MP och en majoritet av MP:s lokalavdelningar vill regera med alliansen om alliansen blir största block. Och moderaterna tänker inte ge SD utskottsplatser. Sedär! Då kan ni sluta greppa efter det halmstrået och faktiskt försöka föra fram er politik! Det har ju gått bra hittills... ;)

Krassman sa...

@Mattias Lönnqvist.
Har Reinfeldt svarat på frågan om han kan garantera att han inte kommer att fortsätta styra med stöd av SD om vi röd-gröna blir störst?

Christe r O sa...

@Krassman

Ni kommer inte att bli störst så sluta oroa dig. Dina kollegor i Huddinge verkar dock fortfarande oroliga eftersom de har börjat valfuska: http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2127792/s-anklagas-for-valfusk

Mattias Lönnqvist sa...

Krassman: om de rödgröna blir störst så kan alliansen inte styra utan stöd av SD. Eftersom alliansen inte vill styra med stöd av SD så faller det alternativet.

Så, om de rödröna får 48%, alliansen 47% och SD 5% så blir det ingen alliansregering.

Men, frågan är då hur de rödgröna tänkt ordna majoriteten; inget av allianspartierna kommer att stötta en sådan regering, vilket innebär att ni blir tvungna att regera med stöd av SD, vilket ni i er tur sagt nej till.

Det enda realistiska alternativ som blir kvar då är alliansen + MP, vilket inte är en särskilt bra lösning men det är åtminstone en lösning.

Karpstryparn sa...

Märkligt hur du resonerar, du påstår att SD är Sverigefientligt. SD är inte Sverigefientligt, och om du menar att de är rasister så har du jättefel, många invandrare röstar på SD och är med i partiet.
Du säger också att SD inte kommer in i riksdagen, min fråga är därför följande: Har du inte läst opinionsmätningarna? Senast igår fick SD 5,2 %, i en annan från igår 4,7%.
Angående Sverigefientlig så är det sådana som du som är det, en röst på SD är en röst för Sverige.

Krassman sa...

@Mattias Lönnqvist
"Det enda realistiska alternativ som blir kvar då är alliansen + MP, vilket inte är en särskilt bra lösning men det är åtminstone en lösning". Ha ha ha, du borde testa Standup någon gång Mattias. Ett realistiskt alternativ...ha ha ha.

Om vi blir störst så borde ni rimligen lägga ner era röster istället för att fälla en rödgrön minoritetsregering.

Sedan får du faktiskt ursäkta men din beskrivning på hur alliansen kommer att göra i riksdagen tar jag ganska lätt på, eller har du några garantier att komma med?

@Karpstryparn
Wow, vilka bra argument du hade mot att SD skulle vara rasistiskt och Sverigefientligt...NOT. Om du tror att SD:s politik kommer att göra Sveriges framtid ljusare på den globaliserade planet vi befinner oss på så behöver du sätta tillbaka huvudet, som du har under armen.

Sedan måste jag fråga dig en sak. Om du nu läst opinionsmätningar så kanske du reflekterat över att det är mätningar över opinionen, vilket betyder att det inte är ett valresultat. Jag säger att SD inte kommer att komma in i riksdagen eftersom dom är ett gäng rasistiska homofober. Det är i alla fall vad jag tror.

CHrister O sa...

Men hur tänkte du nu Krassman, Mona Sahlin har ju KLART och TYDLIGT sagt att inget block bör sätta upp en minoritetsregering och att hon därför tänkt ta stöd från FP och C? Den tanken är verkligen hahaha som du uttrycker det.

Däremot är, som dagens undersökning antyder, Alliansen + MP inte särskilt osannolikt.

Krassman sa...

@Christer O
Yes, i hear you. Men bör inte, är inte det samma som skall inte. Vi får se hur det ser ut efter den 19:e. Oavsett så har i alla fall vi varit tydliga med alternativen och vågar ta i frågan innan valet.

Mattias Lönnqvist sa...

Krassman: Ja, och du fick länkar förra gången du lyfte den här frågan. Sedan dess har alla alliansföreträdare gått ut och (återigen) förklarat att man inte tänker regera med stöd av SD.

Dessutom är alliansen+MP det mest troliga alternativet om inget block får egen majoritet. MP har nämligen inte stängt dörren till ett samarbete med alliansen, samtidigt som deras väljare faktiskt godtar det. Alliansens partier har däremot -- med emfas -- sagt nej till samarbete med de rödgröna. De enda partier som kan tänka sig samarbete med Ohly är ni och MP.

PeO sa...

Oj oj oj vilken kohandel det kommer att bli oavsett vilka som vinner! Det bästa vi kan hoppas på - för Sveriges framtid - är att SD INTE kommer in så slipper vi hela denna gegga. Det näst bästa vore om Alliansen vann så slipper vi ta ett steg tillbaka till 70 talet med höga skatter, "jobb" som egentligen bara är bidrag och kollektiviseing och mindre valfrihet. Det absolut sämsta är om Rödgröna smeten vinner.

Å andra sidan kanske det vora bra om SD kom in för då kommer dom att implodera när alla dessa lågpannor med Jimmie i spetsen börjar slåss om pengarna...