torsdag, september 02, 2010

Sveriges nya statsminister blir en kvinna II

Idag var det tur för Sveriges statsminister att medverka på SVT:s utfrågning. Jag var först lite tveksam till att se den istället för att dela material i brevlådor, men i efterhand så är jag glad att jag gjorde det. För mig var det nämligen uppenbart att Reinfeldt efter den senaste debatten mot Mona Sahlin insett att det nu finns två statsministerkandidater i höstens val, och inte en statsminister och en oppositionsledare.

Sågad vid fotknölarna, av sin egen statsminister...

Reinfeldt fick det tufft men han lyckades hålla tillbaka svetten från att tränga fram, vilket han inte gjorde när han mötte en Mona Sahlin här om kvällen. Jag blev själv svettig när jag såg denna 45:åriga Moderatledare desperat försvara sig mot en sjukförsäkring som tvingar svårt sjuka att söka jobb dom inte kommer få och arbetslösa som inte får fler jobb trots att han sänkt deras ersättning. Det var en stressad och pressad Reinfeldt som gjorde ett uselt jobb i att kamouflera sin egen osäkerhet genom att vara spydig och bufflig.

Debatten mot Sahlin här om kvällen och denna utfrågning har visat tydligt att Reinfeldt tvivlar på sin egen förmåga och det är helt förståeligt. Han har gång efter gång glidit obemärkt förbi och klart sig från de riktigt avgörande frågorna när det gäller Moderaternas politik och deras grundsyn på hur samhällets resurser skall fördelas. När han hamnar i ljuset för dessa frågor så blir det inte mycket leenden och skratt från statsministerkandidat Reinfeldt, trots att han vet att gladast vinner. Uppenbart är att han helst inte vill möta människorna som drabbas av hans politik negativt, han vill helt enkelt inte möta de negativa konsekvenserna av sina egna beslut.

Jag måste dock erkänna att han kändes tydlig när han fick använda sina i förväg inrepeterade svar. Från att varit sökande och vilsen blir han på en mikrosekund en stadig talare och håller sig till varje stavelse utan utsvävningar och resonerande. Frågan är väl om det är en människa av kött och blod som kan hantera olika situationer och visar känsla och glöd som väljarna vill ha, eller en robot som man slår av och på genom knapp i ryggen som rapar samma ord om och om igen, våra bedömningar, våra bedömningar, våra bedömningar.

Gammelmedia på detta:
Expressen
/ Aftonbladet / SvD / DN / Aftonbladet2 / Expressen2 / SvD2 /

Nymedia på detta:
Peter Högberg / Tokmoderaten får en länk fast han inte förtjänar det / Mats Engström / Jytte Guteland / Rasmus Lenefors / Tänkvärt! Eller inte? / Röda Malmö / Robin Hood / Kildén & Åsman / Böhlmark / Kent Persson /
Prärietankar / Grön horisont / Martin Moberg /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Per-Anders sa...

Reinfeldt hamnade rejält på defensiven i TV-utfrågningen när det handlade om sjukförsäkringssystemet. Och så duckade han om SD. Han kunde inte säga (som Mona Sahlin sa) att han inte tänker regera tillsammans med SD. Det innebär ju faktisk att SD skulle kunna ingå i en borgerlig regering. Skälen är många att rösta s.

Anonym sa...

Sossarna ljuger igen: Anders Ekberg, pressekreterare på Samhall, menar att det inte kan ha gått till så som Teichert säger. – Det är sakligt fel, Försäkringskassan kan inte anvisa folk till Samhall. Det gör Arbetsförmedlningen. Försäkringskassan ställer diagnos,och hänvisar därefter den arbetssökande till Arbetsförmedlingen. Men det handlar om en lång process, och det är bara 20 000 av en miljon svenskar med fun ktionsnedsättning som kommer till oss, säker han. Anders Ekberg är även djupt kritisk mot Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesman Sven-Erik Österberg, som uttalat sig om sjuka som “beordrats sortera skruvar på Samhall”. – Det är en fördom att folk står här och sorterar skruvar. Vi håller på med tekniskt avancerad utrustning, monterar komplicerade maskiner och arbetar med fiberoptik, säger Ekberg. – För oss på pressavdelningen handlar det ofta om att motverka och bekämpa fördomarna om våra medarbetare. Då hjälper det ju inte direkt när komiker och höga politiker fortsätter sprida just den sortens fördomar.