söndag, september 05, 2010

Något inom felmarginalen i dag då?

Sifo har genomfört en ny mätning som dominerar rubrikerna i media dagen till ära. Socialdemokraterna får i mätningen 28,7 procent och just denna icke säkerställda tillbakagång verkar vara det som får all uppmärksamhet. Största anledningen till det är naturligtvis ett borgerligt önsketänkande som gör att detta är det mest intressanta att lyfta fram. Det faktum att skillnaden mellan den borgerliga alliansen och de rödgröna har minskat med 0,4 procentenheter verkar knappt media och borgerliga månglare uppfattat.

Fokus ligger på att tala om att det är en svart dag för oss Socialdemokrater med dagens ej säkerställda opinionssiffra. Fokus ligger som alltid på att göra rubriker av ett kommande valresultat, i stället för att tala om den politiken som presenterats för väljarna. Jag misstänker att vi framöver kommer få se en mätning om dagen presenterad av dylika institut och att gammelmedia och partimegafoner kommer driva detta som om mätningarna vore själva kärnan i politiken. Deras allra högsta önskan är att mätningar som inte är statistiskt säkerställda skall bli en självuppfyllande profetia.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Expressen / Aftonbladet / SR / Aftonbaldet2 /

Nymedia på detta:
Böhlmark / Tokmoderaten / Röda Malmö / Jonas Sjöstedt / Roger Berzell / Wirenblad / Svensson / Peter Högberg / Jöran Fagerlund / Peter Andersson
/

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Lite självkritik kanske är på sin plats? Om man inte vill stirra sig blind på enstaka mätningar så finns ju SVTs väljarindex och som visar på en liten men ändå tydlig ledning för Alliansen 49-44. Den stora anledningen till att medierna väljer stora rubriker handlar väl helt enkelt om att sälja lösnummer.

/Dr Dexter

Tokmoderaten sa...

Om allt nu inte statistiskt säkerställt, hur kan du då hänvisa till att avståndet mellan blocken minskar med 0.4% medan du inte tar dig en större minskning för ditt eget parti på 2.1%?

Krassman sa...

@Doktor Dexter
Helt rätt doktorn, det är klart mycket mer intressant att följa "poll of polls" än enskilda mätningar. Det faktum att väljarkåren påverkas av mätningarna och att det visat sig att opinionen har en vana att "stödja" de som det redan går bra för är bevisat.

Det handlar inte om lösnummer att lägga mer fokus på mätningarna än politiken. Det handlar om aktiva val.

@Tokmoderaten.
Jag vet inte ens om något är statiskt säkerställt men det kanske du har kollat?

Jag skriver följande i mitt inlägg "Det faktum att skillnaden mellan den borgerliga alliansen och de rödgröna har minskat med 0,4 procentenheter verkar knappt media och borgerliga månglare uppfattat".

Detta är alltså att påvisa ett resultat i mätningen som gammelmedia och sådana som dig inte uppmärksammat, eller konsekvent väljer att bortse från. Dessutom tar jag upp vårt resultat och att det inte är säkerställt.