måndag, september 06, 2010

Vem lägger i Hägglunds kollekt?

"Sverige är ett u-land när det gäller insyn i privata bidragsgivares finansiering av de politiska partierna" meddelade Miljöpartiets Peter Eriksson i DN förra veckan. Kritiken mot Moderaterna och KD:s motstånd att inte vilja redovisa privata bidrag till partierna var hård, och fullt befogad. Eriksson avslutade artikeln med en fråga: Miljöpartiet är berett att lagstifta om offentlig redovisning av ekonomiska bidrag. Nu förväntar jag mig besked från alla övriga riksdagspartier: Är ni beredda att direkt efter valet medverka till en sådan lagstiftning?


I dag så meddelar Mona Sahlin att även Socialdemokraterna kan tänka sig att lagstifta om partibidragen. - Eftersom Moderaterna vägrar berätta om sina finansiärer återstår bara lagstiftning. Vänsterpartiet kräver även de redovisning av politiska privatfinansiärer. Det gör även Centerpartiet och Folkpartiet så att frågan har majoritet i riksdagen råder det inga tvivel om.

Motståndet mot att redovisa privata bidrag drivs av Moderaterna och Kristdemokraterna. De anser att det skulle vara ett brott mot givarnas integritet och kunna röja deras valhemlighet, en motivering som när man väl skrapar lite på dess yta snabbt tappar sin ridderliga glans. Dessa två partier har medverkat till lagstiftning så som FRA och Ipred och i övrigt verkar anse att om man är emot övervakning så har man något att dölja.

Detta kompakta motstånd från Moderaterna och Kristdemokraterna gör frågan om just deras donationer ännu mer intressanta tycker jag. Är organisationen Tornet fortfarande en aktiv organisation som driver in pengar och Moderaterna och vilka kristna organisationers företrädare kan vi finna på KD:s förteckning av kollekten.

För varje dag som går så tappar integritets argumentet trovärdighet och att Sverige i dag leds av en Statsminister som inte vill redovisa vilka privata pengar som göder hans parti är ett demokratiskt lågvattenmärke. Dessa kollekt skapar utrymme för misstankar mot KD och Moderaterna, misstankar och konspirationsteorier frodas. Tills dessa två partier omvärderat sin inställning och argument så är det dom själva som lägger grunden för detta.


Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / DN / DN2 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / SVT / Expressen / SvD3 /

Nymedia på detta:
Svensson / Alltid rätt alltid rött / Norah4 you's weblog / Peter Högberg / Katarina Nyberg Finn / S-Buzz /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kräv också att M och FP redovisar sina kopplingar till det tyska elbolaget e.on

http://smygvinkeln.wordpress.com/2010/09/05/ohelig-allians…ag-hand-i-hand/

Spiff sa...

Småsummor jämfört med ert "stöd" (nåja...) som LO och alla vänstervridna journalister gett era förlegade ideer genom årtiondena...
Buhuu Kassman!