måndag, september 20, 2010

Vi skulle talat mer om döden

Under början av mandatperioden så talades det mycket tydligt om att vi Socialdemokrater måste sluta tala om döden. Detta var en slutsats vi drog från valförlusten 2006 och den kan i vissa delar stämma, men med valnatten färsk i minnet samtidigt som analyserna och spekulationerna pågår i media så tror jag att den var felaktig.


Alla vi som var aktiva kände det de sista dagarna, det var något som hade hänt. Den borgerliga alliansens oförmåga att kunna hantera frågeställningen kring de "enskilda fallen" i sjukförsäkringen var deras största svaghet. Att vi talade om sjukförsäkringen var inget nytt. Det har vi gjort innan den var klar och ända sedan de borgerliga riksdagsledamöterna applåderade när beslutet togs så har den funnits med i kritiken. Men utan de där enskilda exemplen så var det ingen som lyssnade.

Vi skulle inte låta som domedagsprofeter, men nu när vi påminde alla om att de kunde bli sjuka och effekterna av den cyniska sjukförsäkringen som den borgerliga alliansens genomfört för att sänka skatterna så tog det skruv, men det tog skruv för sent. Om vi hade vågat talat mer om döden, så kanske debatten hade kommit mycket tidigare. Vi kanske kunde läsa ett annat klamydiabrev, eller något annat exempel på den borgerliga politikens baksida som hade vänt debatten.

Men nu kom det för sent. Analysen av vårt usla val har just börjat och fler tankar och funderingar på detta kommer jag återkomma till. Det faktum att vår politik inte nådde ut och att den politik som väl nådde ut inte fick väljarnas förtroende måste vi ta reda på. Att vi gjort vårt sämsta val på 96 år säger att vi har en läxa att lära, en annan läxa vi har att lära är att valförlusten som vi gjorde 2006 inte lärde oss tillräckligt.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Expressen / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Kulturbloggen
/ Alliansfritt Sverige / Mina Moderata karameller / Tänkvärt! Eller inte? /


Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Game over Sverige. Det som händer kan inte stoppas. Landet kommer krossas i grund.

Det här är något som ni själva är skyldig till. Ni ville vara så rena så ni ruttnade inombords. Skörda nu det ni har sått era kräk.

Agnetha sa...

Tror du har rätt. Önskar att det sett annorlunda ut nu. Hade satt allt hopp till en ny regering, är hårt drabbad av reglerna i sjukförsäkringen. Har alltid stått till vänster men kan tycka socialdemokraterna tappat sina sociala ideal, det är mera vänstern som står för dessa numera. Det blir en tung vändning av allt Alliansen lyckas förstöra under kommande 4 år som Rödgrönt då kommer att ha framför sig.
Har gjort min klassresa men idealen är detsamma, hela mitt liv har jag dessutom varit sjuk, nu för sjuk för att kunna arbeta.


Ha det gott !

Agnetha

Mariannes DigArt sa...

Vad säger att det är förlorat nu tar vi nästa steg och visar muskler...sådana kommentarer som fegisen före mej visar genom att vara anonym visar enbart på frustration. Det är nu som vi kan ta kampen...:)