fredag, september 17, 2010

Vi är de enskilda fallen

Under torgmötet med Ylva Johansson och de två avhoppade, tidigare aktiva Moderaterna, Lars Sjöblom och Liisa Lettson så kom det fram en kille till mig och talade om detta med de enskilda fallen. Han hade varit runt och talat om sjukförsäkringen med massor med Moderata valarbetare och gång efter gång när han tog upp alla de exempel som vi läser om i media så var svaret det samma. – Kan inte kommentera det enskilda fallet.

Ylva Johansson, Lars Sjöblom och Liisa Lettson från dagen torgmöte

Jag tog upp detta med Lars och Liisa under torgmötet och de gav en bra beskrivning av det Moderata synsättet när det kommer till de som är sjuka. När det gäller retoriken så vurmar alltid Moderater om individen och den enskilde. Men när det kommer till kritan i en så viktig fråga som sjukförsäkringen så är svaret alltid det samma - Kan inte kommentera det enskilda fallet. Den socialakompetensen saknas inom Moderaterna berättade Lars, man vågar helt enkelt inte se den enskilde individen.

Moderaterna skriver på sin hemsida att de är ett parti som söker utmaningarna, pekar på samhällsproblemen och som sätter resultatet för människor före sakfrågorna. Men ändå så vill ingen tala om just de enskilda fallen. Man har en ideologisk lösning på ett problem, men när det väl kommer till den enskilde individen så bryr man sig inte. Reinfeldt har uttryckt det så här i Aftonbaldet – Människor kommer i kläm. Det är så att säga nästan oundvikligt i varje samhällsförändring. Detta trots att remissinstanserna hade pekat på de effekter vi nu ser av den nya sjukförsäkringen.

Vi rödgröna vill ha en sjukförsäkring där sjuka tillåts att vara sjuka och där varje enskild individ bedöms utifrån sina förutsättningar. Varje människa är unik och varje människa kan bli sjuk eller råka ut för en allvarlig olycka. Att som ansvarig politiker inte vilja kommentera ett enskilt fall är ett blunda för verkligheten, verkligheten består nämligen bara av enskilda fall, vi är alla de enskilda fallen.

Den totala kollapsen av den borgerliga retoriken kom direkt efter gårdagens partiledardebatt då Aftonbladet tog upp det enskilda fall, som nu representerar var och ens enskilda fall som vill se en mänsklig sjukförsäkring, fallet med Annica Holmqvist. Reinfeldt meddelar att han inte känner till fallet, och där bryter hans presschef Roberta Alenius intervjun. På vägen ut från studion säger Alenius upprört till Aftonbladets reporter – Ni frågar ju hela tiden om enskilda fall.

Där har ni alltså det genomgående svaret från partiet som styr Sverige, och beskriver sig själva som att de pekar på samhällsproblemen och sätter resultatet för människor före sakfrågorna. På söndag så har du möjlighet att ändra på detta, på söndag kan du rösta rödgrönt för en sjukförsäkring som ser varje enskilt fall, för det kommer aldrig de göra som sätter skattesänkningar på bekostnad av sjukas trygghet.

15 kommentarer:

Anonym sa...

FK-strul även på Sossarnas tid:
Ibland låter det i debatten som om allt fungerade felfritt innan Alliansen tog tag i problemet att världens friskaste befolkning samtidigt var världens mest sjukskrivna.

Läs denna intressanta riksdagsfråga från 2005:
http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=67&doktyp=fr&rm=2005/06&bet=907&dok_id=GT11907

Mer här:
http://tobleronepolitik.com/2010/09/17/cancersjuka-rodgronas-manniskosyn/

Unknown sa...

Att ministrar inte kan kommentera enskilda fall har inget med ovilja att göra. De får helt enkelt inte eftersom det räknas som ministerstyre och är olagligt.

Inget i reformen tvingar sjuka att söka jobb. Det enda "stupstocken" innebär är att frågan prövas igen efter ett tag. Är man fortfarande sjuk så skall man åter i sjukskrivning.

Det är en stor förbättring från tidigare när man lät folk gå på bidrag i all oändlighet utan att ens kolla om de gick att få tillbaka till ett normalt liv.

Sen har inte försäkringskassan lyckats så bra hela tiden men den är befolkad av människor och människor gör misstag.

pontus sa...

Hej,

Du kan lasa om ministerstyre har: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ministerstyre

Uttalar sig Reinfeldt om enskilda fall sa slapas han raka vagen till KU.

Anonym sa...

Har jag förstått det rätt då jag menar att hela din poäng bygger på att regeringen inte vill kommentera enskilda fall?

Sittande regering _får_ inte kommentera enskilda ärenden. Hade de gjort detta en enda gång så hade tidningar skrivit om ministerstyre och oppositionen anmält det på momangen. Därav min undran.

Att då som Aftonbladet fråga om enskilda ärenden och sen skriva artiklar om att regeringen flyr frågan när de inte svarar är därför lika lågt som när Mona börjar diskutera enskilda fall i valdebatterna.

Nattljus sa...

Till Anonym och ngh: Läs detta http://www.myter.tk/ och skapa ert eget bild om utförsäkringarna istället för att sluka medias och politikernas bild med hull och hår.

Stefan Siegers sa...

Haha så väldigt roligt! Ni kritiserar M för att inte vilja kommentera ett enskilt fall som faktiskt är omöjligt att ha koll på.

Men när Mona ska kommentera valmanifestet i media och får frågor om gemensamma punkter när Mona gång på gång inte kan kommentera några gemensamma punkter att så ryter pressekreteraren till och säger att gäller inte frågorna dagens presskonferens så får ni inga mer frågor.

Men ett gemensamt valmanifest och gemensamma frågor är hör väl absolut ihop med en gemensam rödgrön politik.

Krassman sa...

@Anonym
Vad får dig att tro att detta handlar om strul på försäkringskassan? Har du missat helt att den borgerliga regeringen inför en helt ny lagstiftning på sjukförsäkringsområdet.

Vill du ha kommentarer som är förskrivna publicerade så håll dig till ämnet, länka inte till saker som inte har med ämnet att göra och var helst inte anonym.

Problem inom Försäkringskassan, Försvaret, Bollnäs kommun, landstinget i Umeå, IKEA, ICA i Floda, Jannes Byggservice och frisersalongen tre saxar kommer även finnas efter det att vi vunnit valet. Men alla kommer säkert att försöka lösa dom…...suck

@ngn
Nej du, så enkelt är det inte riktigt. Du har rätt i att statsråd inte får agera eller påverka enskilda ärenden. Men jag skall ge dig ett exempel på vad man kan säga om man vill kommentera ett ärende istället för att smita ifrån som Reinfeldt nu gjorde.

”Vi känner till liknande fall och de berör oss när vi får ta del av dom, ute på våra möten med människor på arbetsplatser eller genom andra kontakter. Vi kommer se över situationen så den här typen av historier inte upprepas” Denna kan ju funka om man verkligen vill göra något åt det.

Om man inte vill det så kan man köra den här. ”Vi känner till fall som dessa men det är Försäkringskassan som avgör i varje enskilt ärende. Vi tycker lagstiftningen fungerar och avser inte att vidtaga några åtgärder på området.”

Hamnar man i aktivitetsgarantin, som de flesta gör som utförsäkras man från sjukförsäkringen och hamnar hos arbetsförmedlingen där man erhåller en schablonersättning som för de flest har varit lägre än den redan sänkta sjukpenningen. När man hamnat hos arbetsförmedlingen så skall man prövas mot hela arbetsmarknaden. Det betyder att man skall söka jobb på kanslisvenska.

Vårt rödgröna förslag är inte att gå tillbaka till det gamla systemet som hade massor med brister. Men att påstå att detta beror på problem hos försäkringskassan som du gör är ju bara pinsamt.

Ni borgare påstår att ni tar ansvar för Sverige, börja med att ta ansvar för er egen politik istället för att skriva massa floskler. Valet kan mycket väl avgöras på den här frågan, det vet du, och det märks på dig i din kommentar.

Anonym sa...

Varför får vi aldrig höra om de människor som efter flera år av utanförskap kommer tillbaka till arbetslivet....återfår sin självkänsla och förtroende...människor som kan börja leva ett produktivt liv igen...börja betala skatt som resulterar att de kan via sin skattesedel hjälpa andra människor som behöver samhällets hjälp....låt oss höra mera av de männsikor som har lyckats och kan smitta av sig till andra att ta det extra steg som oftast krävs för att ändra sin situation...

Peter

erik sa...

Det kommer alltid att finnas människor som kommer i kläm vilken regering vi än har,men att borgarna och dess anhängare ständigt påpekar att våra tidigare eminenta arbetarregeringar också gjort fel är som att då får herrarna Reinfeldt & co minsann göra fel dom med. Snacka om sandlådenivå. Stå upp för allt elände ni ställt till med,var
rakryggade o erkänn att ni inte vill ha med alla i eran välfärd utan bara dom friska som kan dra erat strå till statskassan så att dom som tjänar miljoner blir ännu rikare med jobbskatteavdragspolitiken,för övrigt vore det väl rättvisast om alla fick 3000kr i skattesänkning fattig som rik i sann demokratisk anda.

Anonym sa...

Jag blev sjukpensionerad mot min vilja av den s.k. Nuderska (S)regerings statistikstädning på våren 2006. Det var en grupp av S-politiker utan anatomisk kompetens som fattade beslutet som var utskrivet av en S-tjänsteman. Ingen hade talat med mig före. Jag fick avbryta en pågående arbetsträning/rehabilitering som var på väg att lyckas, men behövde mer tid. Jag fick 10 dygn, varav 6 var påskstängda på FK. I beslutet stog det .". all vidare rehabilitering ej meningsfull....därför ..." Pang där stod jag och min ekonomi var raserad och jag fick själv bekosta min egen fortsatta träning och rehabilitering eftersom landstinget gick på en text författat av en S-politiker....
När jag vägrade och sa att jag friskskriver mig och jobbar 100% så länge jag orkar och tar nån dag då och då som sjukdag om jag inte orkar. MEN då hotade tjänstemannen mig och sa att -" om jag försöker och får så mycket som 1 sjukdag på 1 år så skall han se till att ALLA ekonomiska förmåner dras in för mig, inklusive möjlighetent till försörjningsstöd! Så försök inte! " Chockad undrade jag om jag kunde få pröva på 60%, Absolut inte, 25 50 eller 75% är det enda som gäller! På fråga om de hade datorer så fick jag ett fnysande ja, och min kommentar var då Varför inte låta folk få räkna om sin arbetsförmåga i efterhand och rapportera in x timmar och y minuter, då skulle man som en höjdhoppare kunna sträcka sig cm för cm. På detta svarade han att man måste förbättra sig med minst 25%, annars var det ingen ide.
Dessa hemska maktmänniskor arbetar kvar och blev sura när S förlorade valet och deras taktik är att försvåra för regeringen genom att tyda regler och beslut så fyrkantigt men ändå teoretiskt lagligt, bara det inte väger över i barmhärtighet till den sjukskrivnes fördel. Epilog, när jag inte kunde få jobb som deltidssjukpensionär så 'ljög' jag och blev erbjuden en tillfällig projekttjänst på heltid. Ringde direkt och bad dem ta bort pensionen, Då brakade helvetet lös! Arbeta fick jag inte, och sluta betala kunde de inte men nu skulle jag utredas för bedrägeri! "Vantolkning av den nya borgerliga regeringens ideer att gå emot fusket. " Så nu skulle jag straffas för min O-sossighet igen.
LÄGG NER FK och AF och börja om och bygg upp dessa myndigheter på nytt, de borde vara till för människornas skull och inte för sin egen förträfflighet att uppfylla reglers skull.
Hans B, 4-barnfar, numera Arbetssökande akademiker.
(har inga konton så jag måste be att få utnyttja anonymmöjligheten)

Lennart Andersson sa...

Trots att jag inte är anarkist och inte hälften så röd som de som sjungit in videon nedan så kan jag inte annat än tycka att de börjar få rätt när de sjunger att Försäkringskassan snart kommer att skicka sjuka till Gulag. När skall Moderaterna förstå att systemet är fel och när skall kassan anställda börja tänka själva?

http://www.youtube.com/watch?v=YAQDz6m2XPk

Anonym sa...

Man blir inte sjukpensionär mot sin vilja som någon skrev här, sjukpension är något man söker aktivt själv.
Och hur det än var innan så är det ingen ursäkt som det är nu med utförsäkringar.
Gydvan

Tess sa...

Jag är en av de som hamnat "mellan stolarna" med den nya sjukförsäkringen. Enligt FK frisk, enligt Arbetsförmedling och flertalet läkare ej arbetsför. Samtidigt ses man som en parasit av många människor, som en fuskare, en sådan som VILL gå hemma och som har det riktigt gott. Om jag fick välja skulle jag inte längre ha ont. Om jag fick välja skulle jag kunna arbeta både för att man får så mycket socialt och ekonomiskt. Men i nuläget kan jag inte, orkar inte. Det är jobbigt nog att vara sjuk. Att sedan misstros, att folk anklagar mig och skyller på mig att jag är sjuk, att kämpa för att få något att leva på....inte konstigt att man förlorar hoppet.

Fibrotankar sa...

Jag tycker det låter så konstigt med att Sverige har världens friskaste befolkning men ändå flest sjukskrivna. Om det nu vore sant, hur kommer det sig? FK hade ju gjort nån statistik på hur många som fuskade och kom fram till att det var ett par procent eller nåt sånt.
Ja. Det finns de som fuskar, men de allra flesta är sjukskrivna av en anledning. Att det finns personer som är glada att Alliansen sparkat de i röven så de börjat jobba igen, det är väl bra? Men att kasta ut sjuka rakt i armarna på AF som i sin tur inte är en rehabiliteringsinstans och därmed skickar tillbaka den sjuke till FK, som i sin tur (igen) nekar ersättning och sparkar personen vidare neråt mot socialen. Men visst, det är säkert mycket billigare för staten om folk går på soc än får sjukersättning, det var väl så det var tänkt med alla skattesänkningar? Att sänka kostnaderna..?

Anonym sa...

Självmord på grund av försäkringskassan under socialdemokraternas förra regerings period:
http://www.vk.se/Article.jsp?article=30407