onsdag, augusti 25, 2010

60 - 30 - 10

I dag så presenteras ännu en mätning och spekulationerna om vem som leder och vilka som vinner verkar vara oändliga. Novus siffror ger alliansen ett försprång på 4,3 procent. Orsaken till ledningen är enligt mätningen att Socialdemokraterna rasar med 2,4 procentenheter och får 30,3 procent. En nedgång som inte är signifikant. Marginalen mellan blocken finns, men hur stor den verkligen är kommer att visa sig först den 19:e september.


Andelen osäkra väljare i dagens mätning landar på 14 procent vilket ger mig anledning att i dessa tider av spekulationer, uttag av segrar i förskott och fördelning av medaljer berätta ett antal sanningar som är hämtade från valrörelsen 2006. Då vann den borgerliga alliansen valet med 2,16 procent av rösterna. Det skilde 120 000 väljare mellan blocken när röstsedlarna var färdigräknade efter valdagen, det är den minsta marginalen som en borgerlig regering någonsin vunnit med.

60 procent av de som röstade på valdagen bestämde sig de sista tre veckorna. 30 procent av de som röstade på valdagen bestämde sig den sista veckan och 10 procent av de som röstade på valdagen bestämde sig på själva valdagen. Om säkerheten hos väljarna är större den här gången tvivlar jag på. Det faktum att allt kommer att avgöras på självaste valdagen den 19:e september verkar media som rapporterar i denna ström av aldrig sinande mätningar närmast glömt, och en och annan bloggare oxå om sanningen skall fram.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: