måndag, augusti 30, 2010

En valvinnare

I dag presenterade de rödgröna partiledarna vårt gemensamma valmanifest, ett manifest för nya jobb, utvecklad välfärd och minskade klyftor. Ett rödgrönt manifest som står mot ett borgerligt manifest som satsar fyra gånger så mycket på skattesänkningar som på välfärden, nya jobb, minskade klyftor och klimatet. Skillnaderna i svensk politik har aldrig varit tydligare, inte ens då Bo Lundgren var partiledare för Moderaterna.

Efter att nu läst den rödgröna regeringsplattformen så vill jag lyfta tre saker som jag tror är de direkta valvinnarna i den gemensamma politik som nu presenteras. Det är kampen mot arbetslösheten, de nya satsningarna på miljön och satsningen på förskolan. Det finns ett antal bra förslag på varje område men jag tänker nämna de som jag anser är de tre viktigaste.

- Slopat aktivitesförbud för unga.
En ung arbetslös skall inte behöva vänta i tre månader innan man erbjuds satsningar i form av utbildning, praktik eller en traineeplats.

- Klimatavdraget.
Ett hushåll som gör en investering som sänker energiförbrukningen med 30 procent slipper betala fastighetsavgift under tre år. Det motsvarar en subvention på 18 000 kronor.

- Maxtaxan.
Införandet av reformen var första steget till att göra förskolan kostnadsfri. Nu sänks avgiften med ytterligare 29 procent. Det betyder en sänkning till 900 kronor för första barnet, 600 kronor för andra barnet och 300 kronor för tredje barnet.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet /SvD /Expressen / SvD2 / DN2 / Expressen2 /

Nymedia på detta:
Rödgröna bloggen / Högbergs Tankar / Veronica Palm / S-Buzz / Kent Persson / Röda Malmö / Johan Westerholm / Mikael Abramsson /Peter Högberg / Martin Moberg / Per Altenberg /


Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: