måndag, augusti 30, 2010

Sweatshops, den borgerliga arbetslinjen

I går så gick Tobias Billström ut och deklarerade att de gångna fyra åren av borgerlig intergartionspoltik var fyra förlorade år. – Jag erkänner att vi misslyckats med integrationen men om man vill bli frisk måste man först erkänna att man är sjuk, berättade då Moderaternas integrationspolitiske talesperson Billström. Han konstaterade dessutom att jobb och bostäder vad avgörande för integrationen.


I dag var det då dags att presentera medicinen för den sjuka borgerliga integrationspolitiken. Nu presenterar alliansens partiledare en form av borgerliga Sweatshops för ökad integration. Förslaget handlar om att man i "särskilt utsatta områden" skall ge arbetsgivaren en rad nedsatta eller slopade avgifter, om man etablerar sig i och anställer människor från dessa områden. Nyamko Sabuni medverkade inte, varken igår eller under dagens presentation vilket är mycket intressant med tanke på hennes ansvarsområde.

Maud Olofsson lyfter fram Frankrike som ett exempel på detta, som alltså skall vara en lyckad integrationspolitik. En arbetsgivare slipper arbetsgivaravgifter, vinstskatt, fastighetsskatt och sociala avgifter under fem år meddelar Maud och pekar i nästa andetag ut Ronna i Södertälje som ett tänkbar område. Grattis Sverige, den borgerliga alliansens iver att skapa en sektorer med låglönejobb har nu tagit ett ytterligare kliv. Denna gång dolt under samma integrationsburka som Folkpartiet så flitigt brukar använda i valtider.

Att inrätta särskillda ekonomiska zoner är inget nytt. Vi kan i världen hitta ett antal länder förutom Mauds exempel i Frankrike som använder sig av denna politik. Jag noterar från Wikipedia följande länder, Polen, Indien, Ryssland, Kina, Brasilien, Chile, Filippinerna, Förenade Arabemiraten, Iran, Kazakstan, Nordkorea, Pakistan, Sydkorea, Ukraina och Vitryssland. Nu skall alltså Sverige få en liknande modell i det utpekade Ronna. Frågan är om det inte vore bättre av Alliansen att köra Billströms linje, och ge fan i och göra något.

Gammlemedia på detta:

Nymedia på detta:

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka genin i alliansen? Nu erkänner de när SD har 5-6 % av väljarna och hotar med att bli vågmästare. I fyra år har ni tagit hit 100 000 - tals människor som inte har en chans på arbetsmarknaden. Varför har ni gjort det? Vad var målet? Ibland undrar man om ni har ett huvud att tänka med. Snacka om arbetslinje när en som kommer hit i genomsnitt behöver 7 år på sig att hitta ett jobb. Och nu tre veckor innan valet då ska allt fixas till. Usch vad genomskinligt, ni har haft fyra år på er och det har bara blivit värre.

Krassman sa...

@Anonym
Vilka "ni" nu är i din kommentar kan ju behöva utvecklas, precis som siffrorna du nämner.

Gå in på migrationsverkets hemsida och kolla under statistik så blir det kanske mer rätt framöver. 100 000 tusentals kan ju uppfattas som väldigt luddigt.

Anonym sa...

Man kan ju ana att du far efter "sweatshops", eller...?
Alltid dumt att använda ord som man inte kan.

Krassman sa...

@Anonym
Ha ha ha, fan vad illa. Tack för tipset. Det där med utrikiska är inte så lätt alltid.

RS sa...

Goddagens!

Varför måste det nödvändigtvis bli låglönejobb, tror du? Nu är det ju här inte ens på pappersstadiet än, men om företaget slipper betala alla de där skatterna det är tal om skulle det ju till och med - under den femåriga övergångsperioden, i alla fall - finnas gott om utrymme till och med för HÖGA löner. Företaget slipper ju i runda slängar punga ut med 50 procent av vad de normalt slantar upp för arbetskraften.

Nu är jag tveksam till det här förslaget av andra skäl, men definitivt inte för att det verkar finnas någon risk för att det sitter någon i Södertälje och får 50 kronor i timmen för sitt tunga och riskfyllda arbete.

Ulf sa...

Hej!

Utöver det faktum att denna typ av s.k. frizoner mycket väl kan strida mot EU:s fördrag föreligger andra oklarheter i förträffligheten i förslaget.

Det lysande exemplet som Maud Olofsson talade om, Frankrike, är väl inte direkt känt för sin fungerande integration och problemfria förorter.

Det ligger, tror jag, en annan tanke bakom detta - mer i Nyamko Sabunis anda - att skapa låglönekluster med sämre social trygghet på arbetsmarkanden avseende anställningstrygghet, försäkringar och avtal mm.

Andra områden, främst närliggande men i förlängningen allt fler, komemr att få konkurrera mot denna "dumpning" av villkor.
Vi bör särskilt observera Nyamko Sabunis uttalnde om enklare yrken med lägre lön - inte att man kan sänka lönen i akademiska yrken för att även där skapa integration.

Arbetande Vuxen sa...

4 år. Nåja, S har haft mycket längre än så på sig under alla tidigare regeringar utan att kunna hejda ökad arbetslöshet. Och den misslyckade integationspolitken är ju inte bara ett resultat av de senaste årens borgerliga styre utan resultatet av en sedan länge helt misslyckad invandrings och integrationspolitik som nog alla partier, inte minst S får ta på sig. Denna misslyckade politik är ju själva anledningen till att idioter som SD och innan dess Ny Demokrati dyker upp. Som man sår får man skörda så att säga.

Men nu är det ju valår och då skall det valfläskas och kastas skit och osakliga argument med procentsatser hit eller dit. Allt är borgarnas fel som inte lyckats reda ut 30 års misstag på 4 år.

Krassman sa...

@Arbetande vuxen
Hmmm...nu skall vi se, hejda arbetsklösheten skriver du. Under valrörelsen 2006 så hävdade den borgerliga allaiansen att det rådde massarbetslöshet i Sverige, den låg då på fem procent. I dag ligger den på 8 procent.

Att det inte hänt något possitivt under de gångna fyra åren hänvisar alliansen själva till att det är ett misslyckande från deras sida, så det går inte att skylle de ökande klyftorna och ökade segregationen som skett under den här mandatperioden på någon annan än borgerligheten, eller hur du arbetande vuxen.

Sedan att integrationspolitiken inte varit bra innan det säger jag inget om. Att vissa kommuner kan vägra att ta emot flyktingar och att kvaliten inom SFI måste förbättras är ett faktum.

Sedan kan väl inte du heller blunda för att både Ny Demokrati och SD inte redovisat korrekta siffror och påståenden när det gäller invandring och flyktingfrågan í sina kampanjer. Deras bild som dom presenterar är inte korrekt och är endast till för att gangna deras egan syften. Inget annat.

Du kan ju hävda att det är Socialdemokraternas fel att den borgerliga alliansen som sade något helt annat för fyra år sedan helt ändrat sig och nu säger att dom misslyckats, men riktigt så jävla enkelt är det nog inte, eller hur du vuxna arbetande?

Arbetande Vuxen sa...

Jag skrev inte att det är S fel utan att ALLA inklusive S får ta på sig ansvaret för en misslyckad invadnringspolitik sedan många år. En politik som nu - helt rätt av dig! - utnyttjas av SD för egna syften. Precis som alla partier mer eller mindre drivs av egna syften. Att tro nåt annat är att vara mer än lovligt naiv eller hur?

Det vi ser idag är inte nåt som bara dykt upp utan som jag skrev en effekt av lång tids misslyckanden.

Sen kan man ju vända på det. Att borgarna säger att man misslyckats är ju egentligen ganska anmärkningsvärt. När erkände en politiker sånt sist?! Speciellt i valtider. Nu väntar vi på att Mona Sahlin erkänner att hon misslyckats med att sälja in den rödgröna politiken till väljarna. Se på siffrorna och förtroendet för S jobbpolitik t.ex. Och att många tunga inom hennes eget parti inte tror på hennes rödgröna röra med MP och V. Det vore nåt det!