måndag, augusti 02, 2010

GPS modernare än sjökort

I dag så lanserar Piratpartiet sina sjökort till valmanifest, och jag kan konstatera att det inte kommer att leda till några riksdagsledamöter för Piratpartiets i höstens val. Partiet har haft det svårt att komma in i debatten under valrörelsen tidigare och det tveklöst bästa ingången dom hade enligt mig var när de ordnade bredband åt Pirate Bay. Visst så kanske de har breddat sin politik i det nu presenterade valmanifestet, men de har knappats breddat det tillräckligt.


Det bästa som jag kan läsa mig till så här lång är att man vill genomföra ett i juridiskt slopande av kön. - Med en könsneutral äktenskapslagstiftning och med avskaffad värnplikt så har staten inte längre något legitimt behov av att diskriminera människor på basis av kön. Då blir registreringen onödig uppger Rick Falkvinge till DN, en intressant tanke om något.

Jag lovordar och delar Piratpartiet engagemang i ett antal sakfrågor, men just deras fokus på sakfrågorna gör att deras sjökort innehåller mycket ej synliga grynnor och grund. Partiet har under två månader låtit sina medlemmar diskutera sakfrågorna till detta sjökort och det förvånar mig mycket att ett sådant teknikfrämjande parti inte lyckas prestera något som i alla fall kan liknas vid en GPS, sjökorten håller helt enkelt inte måtten längre.

Sverige står inför stora utmaningar och prövningar. Ökande klyftor mellan fattiga och rika, mellan unga och gamla, mellan sjuka och friska och mellan de som har jobb och de som saknar. Jag tror väljarna vill se vilka som har den bästa politiken för jobben, sjukvården, skolan, klimatet och jämställdheten. Jag tror politiken måste visa visioner, färdriktning och inte minst finansiering och inte bara enskilda farleder likt dessa presenterade sjökort. Väljarna behöver kunna ge sina koordinater för resans mål och politiken behöver då fungera som en GPS och visa alternativen för färden.

Piratpartiet kunde gott och väl kostat på sig att beskriva sin bild av samhället och den utveckling som skett den senaste mandatperioden i sina sjökort. Att detta saknas tycker jag stärker bilden av att partiet inte bryr sig om den generella välfärden och den rådande samhällsutvecklingen, de vill bara diskutera sin kärnfrågor vilket tycker jag ger en bild av ett enögt och något naivt parti som nu söker väljarnas gunst. GPS är modernare än sjökort och det tror jag även väljarna kommer att meddela Piratpartiet den 19:e september.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / DN2 / Aftonbladet / SvD2 /

Nymedia på detta:
Kent Persson / Fuldrutt / Zas's åsikter / Alltid rött alltid rätt / Peter Högberg / Motpol / Lotta Olsson / Rasmus Lenefors / Ipse Cogita / Gothbarbie /
Henrik Alexandersson / Christian Engström /

Krassman / In Your Face

9 kommentarer:

Kent W sa...

Som de relativt naiva politiska parti PP är snubblar dom ju redan i startblocken så att säga. Att ens antyda att barnporr INTE är totalt förkastligt och fel ger dom direkt en stämpel som "barnporrsförespråkare". Minns vad som hände med PirateBay ganget i samband med bilderna på de mördade barnen. En stämpel som sitter fast.

Syns dom ens i några mätningar?

Jolle sa...

Som det ser ut nu, så ser jag det tyvärr som att samhället mer och mer går åt att politiken använder GPS för att kontrollera seglares färd och mål.

Jacob Hallén sa...

@Kent W: Det som är totalt förkastligt är sexuella övergrepp på barn. Likaså är det totalt förkastligt att distribuera dokumentation av sådana övergrepp för andras förnöjelse.

Att ladda ned och titta på sådant material är ett sjukligt beteende som grundar sig i en personlighetsstörning. Den måste behandlas i första hand och inte staffbeläggas.

Att jämställa innehav av icke erotiska bilder på barn och tecknat material med dokumentation och kommersialisering av verkliga övergrepp är ett hån mot de barn som utsatts för dessa.

Så vitt jag vet så finns det inga belägg för att tecknat material och icke erotiska fotografier av pre-pubertala barn skulle driva pedofiler till att begå övergrepp. Så länge det inte finns ett sådant samband bevisat så är den nya lagstiftningen ett allt för grovt ingrepp i yttrandefriheten.

Anonym sa...

Om man skulle genomföra deras krav på ett juridiskt slopande av kön, skulle det komma att innebär kvinnor i ett slag upphör som kön och därmed ej längre behöver förebyggande undersökningar bröst- och livmoderhalscancer.
Snacka om ensidigt grabbtänk i PP. Deras styrelsen borde verkligen fundera på att kvotera in fler kvinnor, för bli mer förankrade i den riktiga verkligheten.

Krassman sa...

@Anonym
Mycket bra poäng du har där. Jag har själv suttit och funderat på vilka konkreta skillnader som finns och hittade faktiskt ingen.

Detta skulle ju dock kunna undvikas genom att nu all tjejer skall få vaccineras mot livmoderhalscancer. Man skulle ju då kunna kalla alla unga och kanske undersöka efter prostatacancer hos pojkar.

Opolitiskt korrekt sa...

@Kent W: Rent tekniskt kan man i princip märka upp något med "barnporr" stämpeln, och plötsligt blir folk känslomässiga vrak som inte kan tänka rakt. Och när en gång något blivit märkt med barnporrstämpeln så vågar ingen ens ifrågasätta ifall stämpeln är befogad. Det är det som PP gör i och med sitt manifest, och det behövs. Man kan inte okritiskt bara acceptera att påhittade figurer ska räknas som dokumenterade fall.

Med den nuvarande lagstiftningen, om den utökades till djur t ex, så skulle en tecknad bild på där en häst misshandlas räknas som djurplågeri, tecknade bilder på furries som har sex skulle väl räknas som tidelag då.

Verkar inte det absurt?

Eller vad sägs om att om du råkar ha bilder på dig själv som underårig där du har sex eller ser sexig ut (i andras tycke) så ska det räknas som barnporr?

Det är också absurt.

Angående kritiken, jovisst, det finns glapp också men att räkna ur integriteten ur debatten från skola, omsorg och arbete är helt fel. Det är en viktig punkt som saknar på samtliga partiers GPS:er.

Den viktiga skillnaden mellan sjökort och GPS:er är att för den ena får du göra en egen tolkning och se vilken väg som är rätt för dig, med en GPS så följer du slaviskt en röst som säger "sväng vänster här" "sväng höger i nästa korsning" även om den leder dig rakt i fördärvet.

Anonym sa...

En GPS är ett navigationshjälpmedel på samma sätt som en kompass och en sextant. Den ersätter inte kartan eller sjökortet.

Om något är problemet så är det att alla dagens riksdagspartier inte har några sjökort lagrade i sina GPS:er.

"Låt oss få bort all terrorism och barnporr. In med målkoordinaterna bara och följ en rät linje. Oj! Vi har visst kört upp på land men huvudsaken är väl att vi avsikten var att komma rätt."

Om man skall välja mellan enbart GPS-positionering eller enbart sjökort så vinner sjökortet varje gång.

Caspian Rehbinder sa...

Diskussionen om juridiskt kön är intressant, men faktum är att de argument som tas upp här är totalt irrelevanta. Vad händer om man istället för att erbjuda alla kvinnor livmoderhalscancervaccin, erbjuder alla ett sådant vaccin? Självklart blir det ingen skillnad, då endast kvinnorna har livmödrar.

På samma sätt kan man förstås erbjuda alla kondom, utan hänsyn till den juridiska sexualdriften. Man kan erbjuda alla plåster, utan hänsyn till statligt registrerade skador.

Man måste inte ha statliga register över vem som har vilket kön för att erbjuda det ena könet vissa behandlingar.

Kent W sa...

"Flakvinge" gör en pudel!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7573573.ab

Som sagt - där försvann PP ut till höger/vänster.