onsdag, augusti 04, 2010

Folkpartiet är vanan trogen

Det är i dag 45 dagar kvar och desperation inom den borgerliga alliansen tar allt märkligare uttryck. Maud Olofsson och Centerpartiet torgförde i förra veckan att hon ville sälja delar av Vattenfall. Ett upptåg som naturligtvis saknade stöd inom alliansen, oppositionen och med stor sannolikhet även det Svenska folket.

I dag så står Jan Björklund och Folkparitet för nästa desperata utspel. Han torgför nämligen att han vill ändra i högskolelagen och skollagen så att rektorer ska kunna förbjuda såväl elever som lärare att ha heltäckande slöja. Det faktum att skolverket klargjorde att rektor har detta mandat i sina direktiv 2003 verkar alltså inte vara tillräckligt för att lösa problemet enligt Björklund.

Eller är det så att frågan inte har politiserats tillräckligt för den gode Björklund och Folkpartiet? Att detta är ett utspel för att locka röster från SD till Folkpartiet är uppenbart men det riskerar även att ge SD mer utrymme för att basunera sin fördomsfulla politik. Utspelet syftar till att problematisera ett problem som inte finns, och hur många elever eller lärare som skulle beröras av denna frågeställning kan ju knappast vara någon stor grupp.

Vi minns Folkpartiets förslag om språktest och är det inte lite märkligt att deras utspel kring krav på invandrare alltid dyker upp mitt under en valrörelse? Den 3:e augusti 2002 presenterade Folkpartiet sitt förslag på språktest för invandrare, det var 43 dagar innan valet. Andra gången var det under valrörelsen 2006, rättare sagt det 28:e juni, vilket var 51 dagar innan valet. Nu är det alltså slöjorna som skall problematiserats, och det gör man 45 dagar innan valet.

Det är uppenbart att Folkpartiet tycker att dessa frågor är viktiga att driva, i alla fall månaden innan val skall hållas. Dagens utspel visar att Folkpartiet är sig vanan trogen, vanan att flörta med SD väljare och röstfiskar i grumliga vatten.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / DN3 / SvD / Aftonbladet / SvD2 / SvD3 / Expressen / SvD4 /

Nymedia på detta:
Annarkia / Niklas Hellgren / Badlands Hyena / Demofon / Alltid rött alltid rätt / Christermagister / Marita Engström / Scaber Nestor / Alliansfritt Sverige /

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hade jag en krona för varje gång ni SD-belackare använda uttrycket "fiska i grumliga vatten" då gudars var min framtid säker.
Kör ni över samma mall eller är den politiska inavel såpass långt gången att ni alla från vänster till höger orerar i samma vokabulär?

Krassman sa...

@Peerpede
Ånej du, det finns massor med andra liknelser till att använda till homofobiska rasister och främlingsfientliga nationalromantiker som finner rädsla i allt som är främmande och hellre talar om skillnaden mellan människor än vad man har gemensamt.

Varför vi skriver fiska i grumliga vatten är bara för att spara några tecken, ni anonyma SD-vurmare är ju knappast någon målgrupp för det politiska samtalet som rör Sverige och jag förstår att Björklunds utspel gnager dig.

PeO sa...

Jag tror vi missar en viktig del i utspelet som du kallar det. Håller med om att Björklund är ute och cycklar genom att problematisera ett icke-problem. Men

1. Vad han egentigen säger, tror jag ,är att ansvaret skall över på enskilda skolledare om detta dyker upp.

2. Hur ser vi genrellt på burka, niquab? Personligen anser jag det handlar om tradidionellt patrialkalt kvinnoförtryck maskerat som nån slags religiös sed. Notera att användandet av burka t.ex är ett väldigt nytt påfund och inget som har med islamsk tradition att göra.