torsdag, augusti 26, 2010

Analys, inte SD:s starkaste kort

Att Sverigedemokraterna har som vana att slänga sig med siffror som inte går att kontrollera och jämföra statistik mellan länder utan att ta hänsyn till olika lagstiftning är gammalt känt. Att tro deras senaste påstådda flaggskepp, rapporten om våldtäkter, som skall ge detta främlingsfientliga och rasistiska parti en plats i riksdagen skulle skilja sig från tidigare utspel var det väl egentligen ingen som trodde.

Jimmie Åkesson och Gudrun Schyman möttes på Agenda och det var början till slutet på SD:s kampanj att försöka sprida förakt, misstänksamhet, skräck och hat mot invandrare och flyktingar. Först så mästrade den rutinerade Schyman denna Åkesson som framstod som att någon hade placerat ett förvuxet blåbär i Agenads studio.

Sedan var det dags för BRÅ att genom SvD plockade sönder SD:s analys att "Sverige har drabbats av en våldtäktsvåg" i molekyler. Precis som vanligt så bemöttes SD:s slarviga slutsatser och känsloargumentering av en verklighet som var mer komplicerad än SD:s verklighets beskrivning och siffror som behövde korrigeras.

I dag så är det kriminologen Jerzy Sarnecki att såga av SD:s språngbräda till riksdagen. Så här skriver Sarnecki i sin artikel "Att utifrån fynd att invandrare är överrepresenterade bland dömda för våldtäkt dra slutsatsen att invandring ska minska är lika rimligt som att föreslå att inga svenska män ska få åka till Asien eftersom en liten del av dem ägnar sig åt sexhandel med barn".

Sverigedemokraterna är ett parti som vill göra skillnad på människor istället för att lösa de problem som finns gemensamt. De tror att framgångsrika samhällen byggs av människor där människor från andra länder, kulturer och traditioner exkluderas. De anser inte att att alla människor har samma värde och att homosexuella inte har samma rättigheter som heterosexuella. Detta nationalromantiserande parti med en politik hämtat från sekelskiftet 1800-1900 har föga att erbjuda Sverige.


Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / DN /Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Alltid rätt alltid rött /Andreas blogg / Reflekterat /Niklas Hellgren /


Krassman / In Your Face

22 kommentarer:

Anonym sa...

Kalle008: Inte går att verifiera siffrorna?

Det är ju bara att göra om SDs jobb. Och det skulle BRÅ ha gjort för länge sen, om inte Jerzy Sarnecki hade varit så ivrig på att driva sina teser.

Om nu SD anger att 45% eller så av viss typ våldtäkter begås av invandrare så KAN det ju faktiskt vara sant.

Så varför kollar inte BRÅ? Varför vet inte BRÅ redan NU?

Anonym sa...

Analys är nog inte DIN starka sida.
Till och med Jerzy S. Säger i media att invandrare är överrepresenterade.
Brå säger att våldtäkterna ökar.
Det man gör nu är att desperat försöka smutskasta SD så att de inte ska komma in i riksdagen minska utrymmet för de etablerade medierna att dansa runt guldkalven.

Brå´s bortförklaringar att våldtäkter beror på klass är bara patetiska. Annars borde våldtäktsvågen kontinuerligt minska efter som svenskarna i stort har blivit rikare.

Anonym sa...

Käften för fan. Du skulle knappast skratta åt ett särskolebarn, eller hur? SD fattar inte att de är utvecklingsstörda, så låt dem leva i sin bubbla så tror de att de är normala.

Anonym sa...

Media, politikerna, hela PK Sverige börjar få panik, tänk om SANNINGEN läcker ut.. Tänk om någon faktiskt kan bevisa att ökad invandring från vissa länder, viss kultur kan medföra fler våldtäkter..

Peter sa...

Efter 15 ar i kriminalvarden kan man ju undra var BRA far sin statistik ifran - man behover bara sticka in huvudet i ett svenskt fangelse for att den statistiken betr. invandrare skall falla som ett korthus.

For valdtaktsdomda ar araber solklart overrepresenterade - man behover inte vara professor for att se detta.

Ar glad att jag har lamnat diktaturlandet Sverige och nu bor i ett land dar man oppet kan tala om dessa fragor utan att bli kallad rasist.

Kritiker sa...

Visst är det lustigt att man plötslig inte längre kan utgå från domar för att analysera vilka som är överrepresenterade i olika brott? Nu ska man utgå från antagna siffror om icke-anmälda brott eftersom faktan inte passar Brå.

SD:s rapport är amatörmässig och ser ut som något en niondeklassare kunde ha skrivit. Mer ingående siffror presenterade Svenskarnas parti dagen före SD. Dessa kan granskas i min länk.

Anonym sa...

Varken BRÅ eller Szarziktsky (eller hur fan han nu stavar) har motbevisat SD:s siffror. Dom säger bara att det är svårt att dra slutsatser. Det betyder ju inte att SD har fel. Det är bara svårt.

Dom har däremot inte kommit med förklaringar HUR man ska göra, bara att SD har fel. Tragiskt.

Krassman sa...

@Kalle008
Hur många organisationer och myndigheter som redovisar siffror som SD sedan väljer att klippa och klistra är inget nytt.

Att mena att det är andra som sedan skall gå igenom SD:s fantasifoster kan knappast ses som en korrekt bedömning av frågan. Det räcker med att punktera SD:s trams.

@Anonym
Men snälla du, det framgår fullt och klart att att SD:s paroll om våldtäktsvåg inte lever upp till sanningen. Våga se problemet med verkligheten som utgångspunkt istället.

Att som dig påstå att de socioekonomiska faktorerena inte påverkar eller spelar roll för en människas agernade och utveckling är om något patetiskt. Att hänvisa till en människas agerande är baserat på etnicitet är även det patetiskt. Så grattis anonym....patetiska påståendenas krönta.

Anonym sa...

Krassman, du verkar inte vilja förstå.
BRÅ har balanserat för socioekonomiska faktorer.
Invandrare är fortfarande överrepresenterade.
BRÅ skriver detta i sin rapport. BRÅ!

SD påstår att det är KULTURELLA skillnader. Inte etniska så som du påstår. Av en mystiskt anledning så är män från MENA överrepresenterade, medans folk från tex Ungern ligger på snittet.
Din förklaring???

Hur ska man kunna ta dig på allvar när du inte ens förstår det du läser?

Anonym sa...

Läs rapporten här:
http://politisktinkorrekt.info/wp-content/uploads/downloads/2010/08/sd_valdtaktsrapport.pdf

Anonym sa...

Jerzy S sägar klart och tydligt att personer födda i utlandet är överrepresenterade vad gäller dömda gärningsmän i våldtäktsmål. Sedan har han en del "troliga förklaringar", dock ej vetanskapligt underbyggda till varför det är så.

Att hela tiden försöka sopa problemet under mattan gynnar SD.

Och beträffande jämförelsen med svenska män som åker till Tailand och utnyttjar barn sexuellt så kan man naturligtvis inte förbjuda svenska att åka till Thailand på denna grund. Men svenska mäns utnyttjande av barnen skulle naturligtvis omedelbart upphöra.

Oskar sa...

"Annars bekräftar undersökningen det som vi redan vet, att bland dömda (och misstänkta) för våldtäkt är personer födda i utlandet påtagligt överrepresenterade."

Jerzy Sarnecki

När t o m SDs politiska motståndare håller med, om än motvilligt, så torde det stå klart för de läskunniga att SD har vunnit.

Kenneth Ohlsson sa...

Tydligen så är det så att man våldtar och begår flera typer av brott om man tillhör samhällets lägre skikt. Är det en ursäkt eller en förklaring eller en combo?

Erik sa...

Varför gnäller BRÅ? SD:s rapport bekräftar deras egna siffror från 2005.

benadom flydde sa...

Reaktionerna på SD´s rapport framkallar en känsla av deja vu. Ni minns väl Bjästa? Hela samhället ställde upp för våldäktsmannen,"det kan inte vara sant, han är ju så gullig, jag tror inte han är skyldig."
I dagarna kan vi se hur hur förnekelsen sprider sig i hela Sverige. Det får inte vara sant, siffrorna stämmer visserligen, men BRÅ tar avstånd från sina egna rapporter. Hela samhället blundar så hårt det bara går.

Henke sa...

Det är ju lätt att mobba ut SD och deras väljare som oönskad pöbel, men ju mer etablissemanget inkl media och journalister trummar på, desto fler ser igenom deras tomma motargument.

Fredrik sa...

Den viktigaste poängen i debattartikeln är inte hur stor andel av våldtäkterna som begås av invandrare, utan att detta inte kan relateras till frågan om invandring. Detta eftersom även om alla anmälda våldtäkter begicks av invandrare så är det fortfarande helt stolligt att pga detta föreslå kraftigt minskad invandring. Precis som att de tusentals svenska män som åker till Thailand för att köpa sex av bla barn inte kan motivera ett förbud för alla svenska män att åka till Thailand. 99,8 procent av invandrarna liksom dito Thailandresenärer kan väl inte ta ansvar för vad några få gör? Tycker i alla fall inte jag, men så röstar jag ju inte på SD heller.

Krassman sa...

@Anonym
Börja inte med det där snacket om kultur är du snäll. Ge mig en kultur där våldtäkt är accepterat att använda.

BRÅ själva kontaterar att SD:s uttalande att man drabbats av en våltäcktsvåg inte stämmer. Det räcker gott och väl för att punktera SD:s försök att piska upp hat och misstankar.

@Oskar
"När t o m SDs politiska motståndare håller med, om än motvilligt, så torde det stå klart för de läskunniga att SD har vunnit" skriver du. Vad är det SDhar vunnit menat du, att Sverige skulle ha drabbats av en våldtäktsvåg och att våltäkter skulle upphöra om man stängde landets gränser eller? SUCK

@Fredrik
Så rätt så, så rätt så....

gustaf sa...

"BRÅ själva kontaterar att SD:s uttalande att man drabbats av en våltäcktsvåg inte stämmer."

Jaså? Hur förklarar de den enorma ökningen av våldtäkter fram till 2005 innan våldtäktsbegreppet utvidgades? Att det skulle kunna vara anmälningsbenägenheten som ökar? Visst, det skulle kunna vara så, precis som det skulle kunna vara så att den minskar.

Om antalet anmälda våldtäker ökar kraftigt (även innan 2005) är den rimligaste förklaringen att antalet våldtäkter faktiskt ökar kraftigt. Ockhams rakkniv.

Oskar sa...

Krassman: "Vad är det SDhar vunnit menat du, att Sverige skulle ha drabbats av en våldtäktsvåg och att våltäkter skulle upphöra om man stängde landets gränser eller?"

Om 48 % av våldtäkterna begås av invandrare så skulle väl rimligtvis hälften av våldtäkterna inte ha inträffat utan invandring? Stängda gränser behöver dock inte vara lösningen.

Överrepresentationen varierar kraftigt mellan olika olika etniciteter och till viss mån även mellan olika "socioekonomiska" grupper. Med en selektiv invandringspolitik hade vi kunnat ha en oförändrad storlek på invandringen utan att drabbas av en våldtäktsepidemi.

Det är inte invandringen i sig som orsakar våldtäkter utan de människor vi idag låter invandra hit, människor med en fientlig inställning både till den västerländska kulturen och till fria kvinnor. Det är ingen slump att de flesta kommer från länder där både västhets, kvinnomisshandel och ovälkomna närmanden på allmän plats tillhör vardagen.

Leopold sa...

Varsågoda. Jag bjuder på en länk. Något för herr Krassman att kommentera. Varsågod.

http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/guillou/guillou6.html

JR sa...

Jag börjar nog tycka att man skall döda (sd) genom att inte debattera. Man kan nämligen inte debattera med folk som inte kan tänka logiskt.

Jag har väldig svårt att förstå varför ett 4%-parti med uppenbara problem att debattera seriöst skall ges detta utrymme.
Mest tycker de ju synd om sig själva i sin kamp mot "etablissemanget" - såna tomtar kan ju inte vara regeringsdugliga.