lördag, augusti 21, 2010

Trolin, en man värd att lyssna på

I dag så skriver en Folkpartist som jag verkligen högaktar om sitt eget partis återkommande utspel om hårdare tag mot flyktingar och invandrare. Jag har haft den stora förmånen att få jobba nära Mikael Trolin då vi båda var aktiva under kampanjen för ett ja till Euron. Jag fick lära känna en sann socialliberal med ett engagemang för människors fri och rättigheter som jag bara känt hos ett fåtal aktiva inom politiken genom alla mina år som aktiv.

Trolin levererar en mycket bra beskrivning av de utspel som Folkpartiet återkommande gör när det gäller krav och hårdare tag mot invandrare och flyktingar under brinnande valrörelser. Han beskriver på ett mycket bra sätt hur hans eget parti blundat för sina egna valanalyser och det faktum att spionskandalen mot Socialdemokraterna inte var det egentliga orsaken till det stora raset i valet 2006.

Han skriver bland annat detta: "Att göra burkaförbud, språktest och kortare föräldraledighet för flyktingar till huvudfrågor, fyra veckor före valet, förstärker bara bilden av att Folkpartiets ledning fiskar i grumligt vatten och spelar på främlingsrädsla".

Trolins berättelse om sitt eget partis agerande kan knappast avvisas så lätt som de kommentarer som justitieminister Beatrice Ask fällde här om dagen om Folkpartiets ambitioner att ta väljare från SD. Trolins berättelse kommer från Folkpartiets egna led, ett Folkparti där socialliberaler som han närmast fått bada i tjära och fjädrar internt sedan Jan Björklunds batongliberalism fått råda. Han skriver avslutningsvis följande i sin artikel:

"Likabehandling är en grundbult inom liberalismen. Eller som min liberalt sinnade vän kirurgen uttryckte det: ett liberalt parti, som inte uppfattas som liberalt, har problem". Trolin slår med detta huvudet på spiken när det gäller Folkpartiet verkliga problem. För mig känns det tyvärr som att personer som Mikael Trolin aldrig någonsin kommer att få avgöra politiken inom Folkpartiet igen. Det känns nämligen lika avlägset som att Moderaterna skulle överge sin skattesänkarpolitik på riktigt.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD /

Nymedia på detta:
Röda Berget / Törnqvist / Frasses blogg / Fahlstedts betraktelser /


Krassman / In Your Face

1 kommentar:

The Gay Interpreter sa...

"Jag fick lära känna en sann socialliberal med ett engagemang för människors fri och rättigheter som jag bara känt hos ett fåtal aktiva inom politiken genom alla mina år som aktiv."

Väldigt fina ord, ville passa på länka till ett uppseendeväckande inlägg med karikatyrer & videos om amerikansk socialism:

http://thegayinterpreter.blogspot.com/2010/08/bild-video-milton-friedman-och-wes.html

Tack & Tack för mig!

/Theo