söndag, augusti 22, 2010

En nypa salt, någon?

Dagens mätning som presenteras av SvD/ Sifo får borgerliga bloggare att reagera med allt från ett leende till att närmast utlova sig som valsegrare. Moderaternas partisekreterare, Per Schlingmann, som verkar luktat på en del korkar från regeringens kräftskivan på Harpsund berättar följande orsak till den icke statistiskt säkerställda ökningen för borgerligheten: – Jag tror att väljarna straffar Socialdemokraterna för att de lämnat walk over i jobbfrågan.

Att ljuga är lika fult som din randiga tröja du brukar ha i riksdagen, Schlingmann

Alliansen har i mätningen ett försprång på 7,6 procentenheter och får stöd av 51,5 procent av väljarna. Stödet för alliansen ökat med 2,9 procentenheter jämfört med förra veckan och försprånget mot de rödgröna har ökat med 4 procentenheter. Mätningen visar som sagt på små rörelser och det faktum att alla resultat ligger inom felmarginalen verkar de flesta som läst mätningen fullkomligen missat, eller så väljer de helt enkelt att inte ta den där nypan salt som dessa mätningar så väl behöver.

Reinfeldt har ondgjort sig över Socialdemokraternas budskap om borgerlighetens ambitioner under EM i skattesänkningar. Han har kallat påstående för lögner och har uppenbart haft svårt att sova om nätterna. Det faktum att alliansen utlovade skattesänkningar på 20 miljarder under valrörelsen 2006 och sänk med 100 miljarder borde dock få den inbitne att dra öronen till sig.

Det var på Moderaternas partistämma i Gävle 2007 som Fredrik Reinfeldt sa de bevingade orden - Nu är det välfärdens tur. Ja, välfärd går före värnskatt. Vi vet alla hur det har gått med denna satsning på välfärden. Vi har idag 25 000 färre anställda inom välfärden, minst. Reinfeldt har tydligt visat att de reformutrymme som kan komma i framtiden skall gå till skattesänkningar. Det visar tydligt att ambitionen Moderaternas ambition till att sänka skatterna till EU-nivå finns kvar, borta är talet om att satsa på välfärden.

Valet den 19:e september handlar om fler jobb, utvecklad välfärd och minskade klyftor eller sänkta skatter för de som redan har det gott ställt. Schlingmanns utspel om att Socialdemokraterna lämnat walk over när det gäller jobben kan inte ses som något annat än en ren desperations handling från Moderaternas egna partisekreterare. 100 000 färre sysselsatta än 2006. Arbetslösheten ligger på 9,5 procent, vi har en av Europas högsta ungdomsarbetslöshet och en eskalerande långtidsarbetslöshet. Det är resultaten av Moderaternas jobblinje, ett resultat värt att kalla walk over.

Noterar även att Folkpartiets strategi att ta väljare från SD ger en signal av att fungera även i denna mätning. Sverigedemokraterna hamnar utanför riksdagen och Folkpartiet ökar. Inget är säkerställt men att Folkpartiet flörtande med främlingsfientliga väljare med hårdare tag mot invandrare och flyktingar drabbar Sverigedemokraterna har visat sig i tre mätningar efter varandra.

Gammelmedia på detta
Aftonbladet / DN / SvD / Expressen /

Nymedia på detta: Kent Persson / Tokmoderaten / Johan Westerholm / Mina Moderata karameller / Peter Swedenmark / Sörlidens / Motpol / Alltid rött alltid rätt / Svensson / Peter Högberg / Peter Andersson / Storstad / Tänkvärt! Eller inte? / Jonas Sjöstedt / Homo politicus / Röda Malmö / Martin Moberg /

Krassman / In Your Face

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror snarare att man känner segervittring och det med all rätt. Givetvis kommer alla att kämpa ända in i kaklet. Den rödgröna röran är nu desperat och du tar upp ett av dessa grepp, det s.k. VM i skattesänkningar som ju är helt taget ur luften. Men det värsta är nog ändå LOs vidriga kampanj, låt oss slippa negativt kampanjande à la USA här i Sverige.

/Dr Dexter

Krassman sa...

@Anonym
Okej, kanske inte VM. Det skall väl vara EM i skattesänkningar så det kan jag ändra. Men att det skulle vara taget ur luften stämmer inte du Anonyma antagonist. Välfärd står mot skattesänkningar och eftersom den Moderata alliansen själva inte vill tala om de klyftor som deras politik skapat så är det faktiskt oppositionens att göra det.

Anna Blixt sa...

Felmarginalen går åt två håll. Gapet kan vara mindre, ja, men det kan också vara större till alliansens fördel. Det är tveklöst så att alliansen leder i opinionen nu, och det är bra.

Vi behöver ansvarsfull ekonomisk politik, inte rödgröna sörjans resursslöseri, skattechocker och miljöflum.

Krassman sa...

@Anna Högberg
Oj oj oj då, här var det inga tvivel om att man skall försöka köra med brösttoner för att övertyga. Ta det lilla lugna nu va och låt oss syna ditt påstående kring den rödgröna politiken och den borgerliga alliansens alternativ.

Att det krävs ansvarsfull eknomisk politik är vi överens om. Frågan är då om att åderlåta välfärden, hålla inne med pengar för satsningar på arbetsmarknaden och låta arbetslösheten bli konjunkturregulator är ansvarigt. Jag tycker det inte, men det kanske du gör?

Resursslöseri skriver du Anna, vilken del i den gemensamt lagda budgeten är det då du syftar på? Är det det att vi tänker satsa det överskott som bildas till satsningar på välfärd och minskade klyftor istället för att göra som borgerligheten, använda allt till att sänka skatterna.

Vilka skatter är det som kommer att chockhöjas i den rödgröna budgeten Anna? Kan du vara så snäll och berätta det för mig, alltså jag trodde jag kunde vår budget utantill med vilka skatter som kommer att höjas men du verkar veta något som inte jag vet. Kom igen nu, berätta....jag är jätte spänd.

Miljöflum...aj aj aj. Där är det nästan så att du straffar ut dig ur debatten men du får en chans Anna. Berätta för mig vilka förslag som de rödgröna lagt på miljöområdet som är miljöflum. Tack på förhand från Krassman.

Alexander sa...

Förändringen för varje enskilt partiresultat är inte statistiskt säkert, det är sant. Men skillnaden mellan blocken är det, till Alliansens fördel.

Ser man till SIFO-mätningen är flera resultat statiskt säkra, exempelvis Mp:s tillbakagång och C:s lyft.

Det här är den högsta notering som Alliansen fått från SIFO under hela mandatperioden, samtidigt som De rödgröna får den lägsta.

Krassman sa...

@Alexander
Du har ju helt rätt i att det finns en skillnad mellan blocken till alliansens fördel. Men hur stor är den, har du koll på det?

Stt sa...

Hoppet är det sista som överger oss. De rödgröna och deras bloggare illustrerar tydligt detta. Trots en svag ledning i partiet i form av Mona Sahlin. Trots ett lågt förtroende för S i hjärtefrågan jobben. Jmf läget för S 2008 och idag. Man har tappat åtskilliga väljare. Tänk på Sören Homlbergs expertutlåtande "det är kört för alliansen" för några år sedan.

Min spaning : man har tagit ut segern i förskott och nu är det intern panik när man halkar ner i mätningarna.

Unknown sa...

Felmarginalen för nivåerna vid 40 - 50% är ca 2,5 % vid ett urval på 1500 personer.

Det betyder att skillnaden mellan blocken (i senaste SIFO-undersökningen) ligger i spannet 2,5 % - 12.6% i Alliansens favör.

Och det är lika stor sannolikhet att den är 2,5% som att den är 12.6%.

jobbgrillen sa...

Precis som du säger är ungdomsarbetslösheten en av de absolut viktigaste frågorna i valet. Vad tycker du man ska göra åt det? Kommentera och debattera och lyssna på andra på jobbgrillen.se