tisdag, augusti 24, 2010

Det avgörs den 19:e, tidigast

Återigen två mätningar presenteras i dag, återigen mätningar som inte visar på några säkra siffror. Skillnaden mellan blocken är i Skops mätningen 3,4 procent till alliansens fördel. I United Minds är det fördel rödgrönt med 0,7 procent. "Det räcker med att 1,7 procent av valmanskåren byter block, framhåller Skops analytiker, Birgitta Hultåker i ett pressmeddelande. Aftonbladet meddelar att SD får 6,5 procent och att det riskerar att bli skakigt parlamentariskt.

Vilket block som blir störst pendlar alltså i dagsläget mellan som 68.000 till 121 000 röstberättigade och mätningar som presenterar statistiskt säkerställda förändringar har den senaste månaden varit ytterst få. Antalet mätningar som genomförts sedan valet 2006 måste vara upp i över 300 stycken och jag kan konstatera att det aldrig tidigare varit så många under ett riksdagsval i Sverige. Spekulationerna tar aldrig slut och att valet kommer att bli jämt precis som valet 200, även om man inte kanske villa att det skall bli det.

Jag tror att det jämna läget är bra både för partierna men dessutom för valdeltagandet. Ett jämt opinionsläge får partierna att mobilisera och göra ännu mer under valspurten. Antalet personer som bestämde sig sista veckan 2006 var 25 procent. Mätningarna har hittills visat på att antalet osäkra väljare ligger någonstans mellan 18 - 22 procent. Så vad som gäller nu för alla rödgröna är att se till att göra allt som är möjligt för att vi äntligen skall få se Sveriges första kvinnliga statsminister. Valet den 19:e handlar om fler jobb, utvecklad välfärd och minskade klyftor eller skattesänkningar för de som redan har det väl ställt.

Gammelmedia på detta:

SvD /DN / Expressen / Expressen2 / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Peter Andersson / Röda Malmö / Thomas Böhlmark / Alltid rött alltid rätt / Peter Högberg / Tokmoderaten / Kent Persson /


Krassman / In Your Face

1 kommentar:

PeO sa...

Håller med dig i det mesta faktiskt. Dessa mätningar kan ju sporra partierna och väcka väljarna. Sen hoppas vi ju givetvis att Mona Sahlin får stå på tillväxt ett tag till då hon ju inte visat på några ledaregenskaper och skulle ju mest bli utskrattad för sin kassa engelska.

Valet handlar om framtiden. Om vi skall gå tillbaka till ett centraliserat högskattesamhälle med bidrag som "ekonomisk motor" eller wtt dynamsik modernt land i samklang med omvärlden.