måndag, augusti 23, 2010

KD:s vandring mot elefantkyrkogården

Kristdemokraterna har under parollen verklighetensfolk uppvisat en mycket skakig tillvaro i opinionen. Man har pendlat över och under fyraprocentsspärren i riksdagen och likt en ballerina på slak lina så har Göran Hägglund krumbuktat sig med diverse utspel för att hålla sig på rätt sida spärren till riksdagen. Om nu inte liknelsen till en ballerina skulle falla på läppen så finns ju alltid liknelsen till en mask på en krok att tillgå.


Nu visar det sig att Kristdemokraternas viktigaste fråga för att legitimera en familjepolitik med anor från sekelskiftet 1800-1900 har gått i stå. Splittringen inom den borgerliga alliansen kring vårdnadsbidraget har inte gått obemärkt förbi under mandatperioden och nu faller alltså bilan. Det var inte oväntat Anders Borg som höll i yxan när beslutet föll under överläggningarna på Harpsund i helgen.

Det blir alltså inget utökat vårdnadsbidrag som Hägglund och Kristdemokraterna kämpat för. - Jag beklagar väldigt mycket att det här inte går att genomföra, säger Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund till TT. Om det nu vore så att det inte INTE GICK hade ju varit en sak. Men faktum är ju att de övriga partierna inom alliansen inte INTE VILL genomföra det. Övriga partier inom alliansen delar således min uppfattning att vårdnadsbidraget är otidsenligt, motverkar balansen mellan föräldrarna och drabbar kvinnors ställning på arbetsmarknaden.

För att nämna några av effekterna av denna reform som Hägglund har kallat en av Sveriges viktigaste reformer. Att detta är ett svidande nederlag för Kristdemokraterna är inget att snacka om och det skall bli intressant och se hur Kristdemokraterna nu skall förorda skattesänkningar före sin så älskade reform vårdnadsbidraget. När Borg lät bilan falla så kan det mycket väl vara att KD tog ett avgörande kliv mot politikens elefantkyrkogård.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:

Peter Andersson /Segersams / Röda Berget / Jinge / Lena Sommestad / Monica Green / Alltid rött alltid rätt /


Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nja, tycker ofta att moderaterna har en bra relation med kristdemokrater. Sedan är det dubbla väldigt mycket pengar och det rimmar inte alltid med ansvar för finanserna. Men så är det i ett Allianssamarbete i valrörelse; ibland får man igenom sina förslag, ibland får man släppa på det egna och vänta på bättre tillfälle.

Vidden mellan s och v känns ju betydligt större och mindre genomarbetad. Här kanske du kan medla lite? ;)

Krassman sa...

@Soilander.
Tack för kommentaren killen, länkade upp ditt inlägg, där du skulle tagit upp detta men jag förstår naturligtvis att du väljer att ta upp annat.

En fråga som kommer upp blir ju vilken livsavgörande reform som KD verkligen fick igenom på Harpsund. Du skrev ju att ibland får man igenom sina förslag och ibland inte. Gick kanske en fryst koldioxidskatt igenom? Eller slopad fastighetsskatt kanske?