tisdag, september 21, 2010

1460 dagar kvar till maktskifte

I dag så är det 1460 dagar kvar till maktskiftet och oppositionsarbetet så här långt går bra. Inviterna till Miljöpartiet från den borgerliga alliansen avlöser varandra och det osäkra läget som råder kring makten över Sveriges parlament tar sig det ena märklig uttrycket efter det andra. De sista rösterna är ännu inte räknade och som det ser ut så finns det fortfarande en snöbolls chans i helvetet att alliansens får egen majoritet.

Miljöpartiets väljare har givit en tydlig signal att Maria Wetterstrand och Peter Eriksson inte har mandat att ingå i en borgerlig allians enligt en mätning genomförd av Aftonbladet. 53 procent av MP:s väljare svarar nej på ett samarbete med de borgerliga och i SVT:s Valu svarade 20 procent av MP:s väljare att de vill se ett samarbete över blockgränserna. Sveriges före detta vice statsminister, Maud Olofsson, har nu öppnat dörren för att erbjuda ministerposter för MP.

Detta skulle utradera Centerpartiet som grön röst, vilket naturligtvis är välkommet. Dock tvivlar jag på sannolikheten i att Maud skulle kunna leverera sitt eget partis undergång så snabbt, även om det nu skulle vara välkommet. Intressant är att Maud Olofsson ondgör sig över att Miljöpartiet skulle ha svängt åt vänster i sin politik. Hon kanske själv skulle ta och titta på vart hennes eget parti hamnat med henne bakom ratten. Lite mer till höger så möter hon snart KPMLR.

Jag ser fram emot den första opinionsmätningen när väl röken har lagt sig från detta kaos som råder. Det skall bli skönt att ta tag i gjorda analyser, planer och det förändringsarbete som behöver göras för en kommande valseger. För om 1460 dagar så öppnar återigen vallokalerna och en Socialdemokrati med vinden i ryggen, med hissade segel och kapten Sahlin vid rodret kommer att göra det bästa valet på åtta år, och jag själv kommer vara där och bevittna det hela.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / DN / DN2/ DN3 / AFB / AFB2 / Expressen / Expressen2 / DN4 / AFB3 /

Nymedia på detta:
Rasmus Lenefors / Tänkvärt! Eller inte? / Kildén & Åsman / Ett Hjärta RÖTT / Martin Moberg / Peter Högberg / Kent Persson / Jinge / Annarkia / Röda Berget / Svensson / S-Buzz / Alliansfritt Sverige / Kulturbloggen /

Krassman / In Your Face

6 kommentarer:

Bitte Assarmo sa...

Bra skrivet! Jag gillar din optimism för jag tror också på ett maktskifte, kanske rentav tidigare än om fyra år. Du har också rätt i din skoningslösa kritik mot Maud Olofsson som ju inte är något annat än en hänsynslös nyliberal vars drivkraft är hat mot välfärden och förakt för människor.

PeO sa...

Under 1460 dagar kan mycket hända.

Anonym sa...

jag tillhör dem som inte röstade MP just pga det V+S samarbetet. Jag ser gärna en blå grön allians. Inte dagens MP väljare men morgondagens kanske?

ANdre

Tokmoderaten sa...

Med sådana här klämkäcka slagdängor så kommer säkert ett kritiskt analysarbete om varför SAP lyckades med att göra sitt sämsta val sedan den allmänna rösträtten infördes gå jätte, jättebra... :-P

PeO lunchtänker sa...

Eller se det så här - S har 1459 dagar på sitt att rannsaka sig, analysera och fundera vad som behövs. Har (faktiskt!) funderat ganska mycket över att fallet för S blev så stort, jag var helt övertygad om en strid på kniven.

NU verkar det ju som om många vill ha kvar Mona men det är ju inte ristat i sten. Problem för er inom S är väl att det inte finns nån arvtagare framme. Jämtin? En radikaliesering (som ju Ohly tjoar om) leder säkert till ytterligare marginalisering. Läste även nånstans att nån ville ha S som på 80 talet och det är ju direkt fel -då blir det ju som många tjatat om : gå tillbaka till forntiden.

Mitt stalltips är att ni efter moget övervägande släpper Ohlys kommunister att driva iväg på historiens ocean. Marias och Peters efterträdare blir en hård nöt att knäcka. Hälften av MP tycker ju tydligen att det vore OK att uppläsa samarbetet med S. Ett annat staltips är att ni släpper Palme-generationen och tar in nytt blod i partiet. Du själv kanske? dags för ett kliv upp i karriären? Du är ju rätt ok för att vara sosse...

Anonym sa...

haha, Deja vue.

2006 Ringde och ville ha tillbaka sin blogg-post.