fredag, september 03, 2010

Skjut inte på pianisten

Nu verkar det allt som att borgerliga partimegafoner inom gammelmedia och nyamedia fått stora skälvan. Inte helt oväntat så sitter det ett stort antal politiska tyckare och biter på naglarna så det yr som en snöstorm runt om i landet, men lite is i magen måste jag dock efterlysa i debatten. Det senaste utspelet som kan ses som ett nervöst sammanbrott är de borgerliga anklagelserna mot att Socialdemokraterna skulle ha "planterat" en medverkande i SVT:s utfrågning av Reinfeldt.

Borgerlig bloggare och tyckare gör nu allt för att försöka lindra den svårt skadeskjutna Reinfeldt efter hans bedrövliga prestation i utfrågningen. Debatten om sjukförsäkringen och dess negativa effekter skall nu handla om att läkaren som var ett exempel på dess effekter inte var trovärdig. Detta trots att hans berättelse bara är en i mängden. Överläkaren Jörg Teichert arbetar 75 procent efter att ha drabbats av en stroke för några år sedan. Han ville ha sjukbidrag på 25 procent men nekades av Försäkringskassan som ansåg att han i stället borde söka sig till Samhall.

Nu så försöker alltså den borgerliga mediamaskinen att misskreditera budbäraren och det levande exemplet av hur den borgerliga sjukförsäkringen fungerar. Man kan ju bara undra vad nästa utspel blir, att läkaren visst har full arbetsförmåga kanske. Intressant är ju även att under utfrågningen av Mona Sahlin så fick en lobbyist från Villaägarna var det levande exemplet på en pensionär som drabbats av höjd villaskatt. Man kan ju bara undra hur borgerliga megafoner och particykloper ser på detta.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / Aftonbladet / Expressen / Expressen2 / Aftonbladet2 / Expressen3 / DN /

Nymedia på detta:
Politikerbloggen / Under den lugna korkeken / Martin Moberg / Thomas Böhlmark / Kent Persson / Röde varg / Mina Moderata karmeller / Tokmoderaten / Åsa Westlund / Peter Högberg / Röda Malmö / Alliansfritt Sverige / S-buzz /


Krassman / In Your Face

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det är beklagligt att Samhall används i valrörelsen och i mediernas rapportering som ett exempel på jobb med lägsta tänkbara status. Det bidrar till de fördomar som finns om Samhall och våra medarbetare.

Att Försäkringskassan kan hänvisa någon till Samhall är en missuppfattning. Den som är aktuell för arbete på Samhall blir anvisad från Arbetsförmedlingen efter en ordentlig prövning. Det är alltså Arbetsförmedlingen och ingen annan som avgör vem som blir erbjuden jobb på Samhall.

Det som diskuteras i det aktuella fallet handlar om att arbetsförmågan prövas "mot hela arbetsmarknaden" av Försäkringskassan. En generell beskrivning av vad en prövning mot arbetsmarknaden innebär handlar om att man också beskriver vilka stödformer som finns, exempelvis Samhall.

För vår del är det mycket allvarligt om en missuppfattning som denna tillåts bidra till fördomarna om det arbete som utförs av 20 000 människor i Samhall. Samhall utvecklar personer med funktionsnedsättning genom arbete. Många av våra medarbetare är idag fullt rustade för ett jobb utanför Samhall, men deras möjlighet att bli rekryterade av andra arbetsgivare minskar när fördomarna sprids.

Anders Ekberg
Pressekreterare
Samhall AB
anders.ekberg@samhall.se

Galna kocken sa...

Oj oj, vilket soppa!

Vad ska han till Samhall att göra?

Om det är så viktigt med att upprättahålla "arbetslinjen" enligt borgarna, så är det väl mest logiskt att han jobbar vidare på sitt riktiga jobb och förhoppningsvis kan komma tillbaka till heltid..

Inte gömma undan folk i olika åtgärder som "samhall"..

Mary X Jensen sa...

Men Fredrik Reinfeldt är väl ändå inte skadeskjuten? Du tar i min vän.

Krassman sa...

@M X J
Varje gång sjukförsäkringen kommer upp så blottas ett hastverk som syftade till att sänka skatterna för de som har det bättre.

Ett hastverk som är ovärdigt och som uppvisat fler negativa effekter än bra. Alla kan bli sjuka, och det märks i alla de kontakter jag har med medborgare som ringer till riksdagen vilket fiasko detta är.

Anonym sa...

Oj vad synd det är om överläkaren som bara kan jobba 75%. Han måste ju vara utfattig. Han borde skämmas!

/Dr Dexter

Krassman sa...

@Anonym
Så du tycker inte det är synd om honom som drabbats av en stroke och inte kan jobba mer än 75% för att han är överläkare?

Skall han skämmas för att han tycker att även han skall omfattas av en sjukförsäkring istället för att ta jobb på Samhall när han är överläkare? Du kan inte vara riktigt riktig

Krassman sa...

@Anders Ekberg
Jag har full förståelse för att du tycker att det är beklagligt. Nedan är ett stycke från artikeln i DT som publicerades 21/8

"Kassan har gjort bedömningen att han kan ta ett annat jobb på heltid, vilket följer lagen, säger Tängerby.

Läkaren Teichert har nu uppmanats att i samråd med Arbetsförmedlingen testa sig mot hela arbetsmarknaden.

Det kan i så fall handla om att, exempelvis, arbeta vid Samhall.

Men det är inte speciellt konstigt, anser Försäkringskassechefen."

Anonym sa...

Givetvis känner jag medlidande för att den här personen drabbats av en stroke. Men poängen var att han knappast lär gå på knäna rent ekonomiskt om han jobbar 75% som överläkare. Sålunda förstår jag inte hans resonemang, varför skall en person som kan tjäna bra och jobba 75% söka ett annat jobb?

/Dr Dexter

Krassman sa...

@Dr Dexter
Men snälla du, om du blir sjuk och inte kan arbeta full tid skall du då bara fortsätta att jobba om du klarar dig ekonomiskt, är det det du säger?

En annan fråga blir ju om du tycker att en person som kan spar pengar efter sin lön skall acceptera att arbeta mindre, eftersom han klarar sig på sin lön ändå.

Vi har brist på läkare i dag och att ha en sjukförsäkring som säger att han skall säga upp sig för att söka ett jobb där han kan jobba heltid är ju helt absurt.

Vi skall ha en sjukförsäkring som omfattar alla sjuka, oavsett vad dom tjänar. Allt annat är oacceptabelt, i alla fall om man som mig står för en välfärd som skall omfatta alla och där de med högre inkomster hänvisas till privata försäkringslöningar.