måndag, november 02, 2009

Bifall till delat barnbidrag

Dagen efter den Socialdemokratiska Jobbkongressen och livet börjar så sakta återvända. Sitter och skummar de tagna riktlinjerna och effekterna av de bifallna och avslagna motionerna. Dagen stora grattis går oavkortat till min nyfunna vän Paul Melèn från Karlskrona. Vi fick kontakt genom att han ringde en dag till Riksdagsgruppen, och på den vägen är det.

Paul Melèn (S), bild från BLT.se

Killen sprudlar av idéer och när jag talade med honom idag så hade han själv inte riktigt förstått hur stort det faktiskt är att kongressen gav bifall till motion C20: Delat barnbidrag.
Att dela barnbidraget är redan möjligt idag, men det förutsätter att bägge föräldrarna är överens om det. Det är inte ovanligt att barnen blir en maktfaktor i kampen om bidraget. Så här skriver Paul i sin motion:

"Barnbidraget bör följa barnet så att situationen för barnet blir så jämställd som möjligt för barnets bästa hos både mamman och pappan. Att lagstadga utgångspunkten för växelvis boende kan vara en möjlighet att säkerställa att barnen bästa kommer i centrum. En delning av bidraget skulle minera infekterade skilsmässor och uppbrytningar och öka barnets trygghet och lugn. Många skulle slippa bråk och familjerätt och i yttersta fall domstolar.

En socialdemokratisk familjepolitik har alltid strävat för att nå en jämställd familjepolitik. Samhällets familjekonstellationer har förändras genom åren och därför kan vi inte längre se barnbidraget som en konsumtionspeng för kärnfamiljen, utan barnbidraget måste följa barnet var barnet fysiskt än befinner sig."

Jag håller med Paul, och det gjorde även partistyrelsen. Pauls motion om barnbidraget tillsammans med beslutet om tre delningen av föräldraförsäkringen, höjningen av den tillfälliga föräldrapenningen, att kommuner måste erbjuda barnomsorg under kvällar, nätter och helger och att båda föräldrarna ska få möjlighet att vara hemma tillsammans med barnet den första månaden är alla delar av den nya Socialdemokratiska familjepolitiken. En familjepolitik för 2010-talet. Ett stort grattis till dig Paul Melèn, det är du verkligen värd.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet
, SvD, DN, DN2


Nymedia på detta:
Haninge-Posten, S-buzz, Peter Andersson, Robert Noord, Alexandra, Högberg


Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Spiff sa...

Ännu en i raden av alla "jag vet vad som är bäst för dig och du kan inte själv ta ansvar för ditt eget liv" förslagen från vänsterkanten...

Och ni grubblar på varför välutbildade storstadsväljare inte respekterar er?!

Det är för dråpligt!

Krassman sa...

@Spiff
Vilket av förslagen?

jo sa...

ang växelvist boende & delad föräldrarledighet:problemet med det här förslaget är väl att föräldrar separerar av en anledning. hur många separerar egentligen pga att en av föräldrarna helt enkelt inte är lämplig som förälder? en förälder kan vara olämplig utan att ha missbruk eller våldstendenser. inte helt ovanligt med relativt ointresserade föräldrar. är det i barnens bästa intresse att vara växelvis hos en förälder som inte riktigt vill och orkar vara det på heltid? det finns hur många olika varianter som helst på när det faktiskt inte fungerar med växelvist boende. tänk tex ett separerat föräldrarpar där mamman jobbar kvällar, nätter och helger, pappan dagtid. ska barnen då vara på nattdagis på de dagar som är mammans, trots att pappan är hemma och vill ha barnen hos sig? är det då inte bättre att mamman har barnen hemma hos sig när hon är ledig och att de är hos pappan de andra dagarna? det kanske fungerar i en perfekt politiker värld där alla föräldrar jobbar dagtid och är djupt engagerade i sina barn. tyvärr är det ju inte såhär, många barn far illa hos sina föräldrar trots att de rent lagligt inte gör något fel. ingen som har tänkt på barnen i det här? eller är det här bara en politisk debatt där vi en än gång bara funderar på föräldrarnas rättigheter? eller har jag missförstått något i det här förslaget?