onsdag, november 04, 2009

Rödgrön ökning i Skop

Skop har idag släppt sin senaste mätning som visar att oppositionen har ökat jämfört med förra månadens mätningen, dock leder den Moderata alliansen alltjämt i Skop mätningarna. Sverigedemokraterna ligger över riksdagsspärren och kan bli vågmästare i fall en borgerlig regering skulle sitta kvar efter valet. Socialdemokraterna ökar för tredje månaden i rad och har nu stöd av 33,5 procent. I den förra Skop mätningen som gjordes mellan 10 september till den 9 oktober så hade den Moderata alliansen samlat ihop 47,8% mot 47,1% för oppositionen. Under den gångna månaden så har alltså de rödgröna ökat och ligger bara efter med 0,4%. Eftersom undersökningen genomfördes mellan den 11 oktober och 3 november så är jag övertygad om att Socialdemokraternas nyligen genomförda Jobbkongress kommer att ge resultat även på Skop mätningarna framöver.

Tack till Henrik för bilden.

Det som gör vissa mätningar svåra att jämföra med andra är att de flesta använder olika frågor. Tittar vi tillbaka på mätningar från Skop och Sifo spretar det ganska ordentligt. I april visade Sifo att den rödgröna oppositionen hade ett övertag, samtidigt visade Skops mätning att den Moderata alliansen var störst. Likadant var det i oktober. Den rödgröna oppositionen fick 49,2% enligt Sifo, i Skops mätning ledde den Moderata alliansen med 0,7%. Oavsett så tror jag ändå att det är viktigast att följa de sammanvägda resultaten från snart de 180 genomförda opinionsmätningarna som gjorts sedan valet 2006. Ser vi på det resultatet så skiljde det 4% mellan det rödgröna oppositionen och den Moderata alliansen, innan denna Skop mätning.

Gammelmedia på detta:
SVT, Aftonbladet, SvD, Aftonbladet2, DN, X-pressen

Nymedia på detta:
Peter Andersson, Jinge


Krassman, In Your Face

17 kommentarer:

Anonym sa...

Du får väl ändra rubriken, för det är alliansen som leder med 0,4 procentenheter.

Anonym sa...

Du får väl ändra rubriken, för det är Alliansen som leder, även om det bara är med 0,4%.

Anonym sa...

Så när Alliansen får 0,4 mer än vänsterpartierna klassas det som "rödgrön ledning". Vad händer då om vänsterpartierna får mer i nån mätning? "Stärkt förtroende för borgarna"?

Anonym sa...

Det är önsketänkande från din sida att tolka resultatet som du gör, när det förhåller sig tvärtom. Skop visar i senaste undersökningen av väljarsympatier att Alliansen är större än de RödGröna.

Anonym sa...

Jag är också övertygad om att socialdemokraternas kongress har satt sina spår - och mer lär vi se. Sedan har du haft röda glasögon när du läste artikeln - det är faktiskt Alliansen som leder med 0,4%-enheter medan de rörd-röd-gröna är i minoritet och v på väg att ramla ur Riksdagen. Detta är bara början - jag är helt övertygad om en kraftig Alliansseger 2010. År 2014, när Mona avgått och s avbrutit experimentet med att "lova" kommnusiter i regeringen kan de ha en chans att komma tillbaka.

Linus sa...

En liten korrigering då en miss har gjorts i faktakontrollen.

"Avstånden mellan blocken är 0,4 procentenheter. Regeringspartierna har stöd av 46,8 procent medan oppositionen stöds av 46,4 procent."

Med andra ord så är det regeringen som har ledningen i denna mätning. Jag tänkte att detta är intressant för dig att få reda på, trovärdighet sätts på spel när man drar en slutsats från felaktigt faktaunderlag. Din rubrik är faktiskt felaktig.

Men det är helt klart väldigt jämt.

photoimagine sa...

Förmodligen är du ensam om att sätta den rubriken på ett inlägg idag!

Kanske bara ett önsketänkande från din sida...

Krassman sa...

@Anonym 09.25
Önsketänkande från min sida tydligen.

@Anonym 09.26
Sorry

@Anonym 09.28
My misstake

@Anonym 09.45
Ha ha, kan inte vart riktigt vaken

@Linus
Du har rätt, har ändrat nu. Sorry

Tokmoderaten sa...

Blahblahblah...

Spiff sa...

"Jobbkongress"?

Du menar bidrags-kongress, eller hur!

Krassman sa...

@Tönter
Äh, du är ju bara avundsjuk på min kropp. När skall vi gå och se Kent? eller du kanske har ångrat dig...;)

@Spiff
Du är rolig du. Alltid lika djuplodande analyser av de ämnen som avhandlas. Du syftar väl till höjningen av A-kassan och tillfälliga föräldraförsäkringen. Förstår att du vill prata om det när när den borgerliga jobblinjen är bruten och man satsar skattepengar på att göra kvinnor bidragsberoende via vårdnadsbidraget. Du har väl heller inte missat hur mycket bidragsberoendet har ökat under dessa tre år med borgerligt styre Spiff? Har du någon analys att komma med kanske....

Mich sa...

Ja, Sossarna är 4,6 %-enhet större än Moderaterna (och högerblockets försprång framför vänsterblocken har minskat med 0,2 %-enheter)...

...är detta något att vara STOLT över för en sosse...?

Krassman sa...

@Mitch
Nja stolt vet jag inte, men självklart ser jag det som positivt. Vad jag däremot är stolt över är att jag tillhör Sveriges största parti, att vi ökar för tredje mätningen i rad och att Sverigedemokraterna inte kommer bli några vågmästare när vi vinner valet. Det gör mig stolt. Själv då Mitch, vad är du stolt över i den här mätningen?

Spiff sa...

Den globala krisen kanske!

Den värsta sedan 30-talet, borde nog drabba även Sverige va?

Alliansen bröt den nedåtgående spiralen med färre riktiga jobb, fler bidragstagare och fler förtidspensionerade. det har även de ekonomiska institutionerna imponerats av.

Du är verkligen en politisk megafon med skygglappar du!

Krassman sa...

@Spiff
Wow, bröt spiralen alltså? Vad har du siffror som backar upp dina floskler då? Skall du oxå skriva upp utanförskapets siffror från 2006 precis som borgerliga riksdagsledamöter gör?

Den borgerliga passiviteten när det gäller att motverka krisens effekter är ju inte ens den borgerliga regeringens egna ekonomiska råd imponerad av.

Klart att allt inte går att skylla på krisen, precis som att alla politiska beslut inte går att skylla på krisen Spiff.

Det är inte krisen som beslutat att höja avgiften till A-kassan som gjort att 500 000 lämnat den. Det är inte krisen som gjort att 60% av skattesänkningarna har gått till den 10% av de rikaste befolkningen. Det är inte krisen som gjort att man tagit bort 30 000 utbildningsplatser på Komvux. Det är inte heller krisen som sänkt den tillfälliga föräldrapenningen och infört en bortre parentes i sjukförsäkringen som kommer skicka tusentals personer rakt till socialen Spiff.

Det är inte krisen som gjort att investeringsanslaget för byggandet av hyresrätter tagits bort Spiff, vet du vilka som ligger bakom dessa besluten? Du får en chansning på dig, så skall vi se om du klara av att sätta den. In Your Face....

Spiff sa...

Du skuter som vanligt fort men fel Krassman!
Det är många väderkvaranar att anfalla för dig framöver;)

Krassman sa...

@Spiff
Bra svar Spiff. Jag behöver betänketid för att bemöta ditt svar på min fråga. Är det okej om jag återkommer efter valet?