onsdag, november 25, 2009

Ofinansierade skattedrömmar från (C)

På bännpunkt i SvD så publicerar Centerpartiets skattegrupp sin senaste ofinansierade skattedröm för Sverige. Paketet innehåller sänkta skatter på närmare 38 miljarder kronor. Drömmarna från Centerpartiet innehåller en klok fundering som halverad moms på arbets- intensiva tjänster från 25 till 12 procent. Men drömmarna innehåller även mindre bra förslag så som sänkning av den statliga inkomstskatten med fem procentenheter och en förstärkning av jobbskatteavdraget.

Motivet för Centerpartiets skattegrupp verkat endast har varit att tänka fritt på vilka skatter som kan sänkas utan några ramar och med generella antaganden som att höga skatter är negativt för utbildning, företagande och arbete. Centerpartiet är nämligen övertygade om att alltför höga skatter långsiktigt leder till sämre välfärd, trots att välfärden är skattefinansierad. Vad Centerpartiet tycker är "allt för höga skatter" framgår inte av artikeln och inte heller framgår det hur denna skattesänkar orgie skall finansieras. Inte ett enda ord om finansiering av dessa skattesäkningar lyckas alltså skattegruppen presentera, det är alltså såhär Centerpartiet väljer att marknadsföra sin ekonomiska politik.

Om Centerpartiet nu tänker tillsätta en finansieringsgrupp för att balansera skattegruppens skattesänkar orgie får vi väl se. Idag så lånar den Borgerliga regeringen 10 miljarder kronor till det senaste steget i jobbskatteavdraget och statsskulden ökar stadigt. Riksgäldens
prognos visar att budgetunderskottet blir 198 mil­jarder kronor i år och 72 miljarder kronor 2010. Det innebär en ökning med 63 respektive 7 miljarder kronor från den senaste prognosen. Vilken grupp inom Centerpartiet som skall ta sig an uppgiften "ansvar för Sverige" är mer otydligt än någonsin.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN

Nymedia på detta:
Peter Andersson, Högberg, JJ.n, Roger Jönsson
, Westerholm, Alliansfritt

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Kim Lovo sa...

Sluta betala skatt. Spela poker istället. Jag lever på det. Det kan alla arbetare i Sverige också göra. Orka bidra mer till politiker och projekt som ingen vill ha.