onsdag, november 11, 2009

Sveriges bästa partisajt

Idag presenterar Internetworld sina utmärkelser för Sveriges 100 bästa sajter. Vissa kanske trodde att Piratpartiet skulle ta medaljen för bästa partisajt eftersom de borde kunna detta men icke. Efter en mycket medveten satsning och mycket hårt arbete så kammar socialdemokraterna.se hem priset som bästa partisajt och hamnar på en hedrande 76:e plats av de 100 bästa sajterna. Motiveringen från juryn var enligt nedan.

"Valtemperaturen stiger. Socialdemokraterna har byggt om sin tidigare ganska ordinära sajt till ett verkligt modernt kampanjverktyg. Obamaeffekten har resulterat i enkla gräsrotsinsamlingar. På sajten hittar vi också alla event, snyggt på en karta, skapar knappar för att sprida på nätet och naturligtvis massor av bloggar, bilder på Flickr och kopplingar till andra sociala medier. Så här borde fler partier bygga sajter."

Som näst bästa partisajt hamnar Moderaterna på en 97:e plats. Mellan Socialdemokraterna och Moderaterna hittar vi sajter som Svenska kyrkan, Apoteket, Svenskaspel och AMF. Det är mycket jobb som ligger bakom den här medaljen och den skall bäras med stolthet av Charlotta, Lott, Boel och alla ni andra som gör just socialdemokraterna.se till den bästa partisajten. Nu vinner vi valet och utmärkelsen för bästa partisajt för 2010.

Gammelmedia på detta:
Internetworld, DN, SvD

Nymedia på detta:
Kulturbloggen, S-buzz, Fredrik Petersson

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Dennis Nilsson sa...

Och!??

Var får vi grässrötter kommentera ocensurerat???

Johan Westerholm sa...

Du glömde nämna Allt om Alliansen. En inofficiell samlingssite för Alliansen.

Om jag vore jury, och om den placerade sig, skulle min motivering vara:

"Siten karaktäriseras av prydliga inlänkningar av respektive partiers hemsior samt en frispråkig moderator som inte drar sig för att ta ut svängarna rejält och inte låter sig begränsas i debatten av trivialiteter som härledning, källkritik eller faktagranskning."

mvh

Johan

Anonym sa...

Har socialdemokraternas sympatisörer och icke-sympatisörer någon möjlighet att kommentera de senaste nyheterna/pressmeddelandena på webbplatsen? Nej.

Har socialdemokraternas sympatisörer någon möjlighet att få med länkar till sin blogg på webbplatsen? Nej.

Har socialdemokraternas sympatisörer och icke-sympatisörer någon möjlighet att diskutera politik fritt i ett forum (och, relaterade till webbplatsen även om de inte tekniskt sätt är en del av webbplatsen, mer eller mindre officiella Skype- och IRC-kanaler)? Nej.

Om (S) webbplats haft svaren "ja" på samtliga ovanstående frågor, hade jag gärna applåderat dem för deras förmåga till att använda webbplatsen som social media/plattform för gräsrotsarbete. Men som det är nu är det en utseendemässigt mycket välgjord sajt som gör ett väldigt dåligt försök till tvåvägskommunikation.

Så är (S) webbplats bättre än Piratpartiet (som har "ja" som svar på samtliga ovanstående frågor)? Om det gäller navigeringsenkelheten och professionalitetsutseendet, absolut. Om det gäller social media, inte alls.

Krassman sa...

@Calandrella
Din fråga nummer två vill jag dock kommentera. Samliga bloggar är samlade på en egen webplats där detta görs. Öppet forum har även jag efterlyst men vi får väl se hur det blir med den saken.

Annars så kan vi väl bara konstatera att efter den här juryns bedömningkriterier som varit:
- Utvecklingskraft
- Utnyttjar internet på ett nyskapande sätt
- Redaktionell kvalitet
- Struktur och navigering
- Funktionell design

Så stog socialdemokraterna.se som vinnare. Du kanske kan göra en egen lista på kriterier och kolla partiernas sajter för att se hur resultatet blir.