fredag, november 20, 2009

Lisa Magnusson utmanar van-sinnet

Måste bara lyfta på hatten för Lisa Magnussons krönika i Aftonbladet från den 18/11. Hennes argumentation kring föräldraförsäkringen, som personer som Sanna Rayman verkar se som frihetens sista bastilj i vårt samhälle, jämnas helt med marken av Lisas råa och avskalade murbräcka till krönika. Fega liberaler som inte vågar utmana, konservativa som bara vill konservera och siffertrogna Demoskop:are flyr fältet när Magnusson avlossar sin slunga lastad med "nu jävlar räcker det".

Nej det är inte den sista bastiljen....

Magnusson menar att den av oss Socialdemokrater föreslagna tredelningen av försäkringen är en mesig halvmesyr, vilket gör mig stolt, för det tycker nämligen jag med. Lite mesigt är det att vi Socialdemokraterna först vill göra en tredelning för att på sikt sedan göra försäkringen individuell. Men jag köper ändå den strategin, med lite muttrande. Det gör dock inte Magnusson, så här skriver hon: "Föräldraledigheten skall delas rakt av, och så är det med den saken. Hälften hälften, alla skall med. Och nej, folk skall absolut inte få bestämma själva. Får de det så blir det aldrig någon ändring på saker och ting. I de fall som problemet är knaper ekonomi så kan väl staten gå in med ett extra bidrag, det tycker jag allt. Annars inte. Folk får skärpa till sig. Herregud, det är år 2009 nu, hur svårt skall det vara?"

Ja du Lisa, det är svårt. Men du väljer att utmana van-sinnet som idag gör att 21% av ledigheten idag tas ut av papporna. Vanan att det är mamman som skall stanna hemma den lägsta tiden. Vanan som gör att man skyller på ekonomin, när man kanske egentligen har råd. Vanan att inte vilja bråka om det om man inte kommer överens. 2005 konstaterade den förra regeringens utredare av försäkringen att var tredje pappa vill vara hemma mer – men fick inte för mamman. Det är inte bara kraven från jobbet eller lånen på villan som hindrar svenska män från att vara pappalediga, det är dessutom mammorna. Det faktum att föräldrar som delar mer lika på föräldraledigheten skiljer sig i mindre utsträckning understryker kopplingen på ett bra sätt (försäkringskassans statistik). Skall bli intressant och se vilken väg som Folkpartiet nu tar i frågan, blir det Birgitta Ohlssons sunda inställning eller blir det van-sinnet som skall segra hos dessa liberaler.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet, DN, SvD, Expressen, DN2

Nymedia på detta:
Griskinds Patrik, Anything about..., Karin Bergh, Lisa Magnusson
, Peter Andersson

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Anonym sa...

Bara för att det finns en korrelation mellan jämnt uttag av föräldrapenning och icke skilsmässa betyder inte nödvändigtvis ett orsaksförhållande.

Du har helt rätt i att era idéer om totalt delad föräldraförsäkring inte har något stöd ens hos kvinnor. De ser det som SIN ledighet.

En annan orsak är den femininormativa synen på barnuppfostran. Bandet mor-barn hyllas i media av och för kvinnor. Sällan hyllas vi engagerade pappor och vårt sätt. Kvinnan har tolkningsföreträde.