fredag, november 13, 2009

Unga sparar mer

Trots den taffliga rubriken i SvD så vet de flesta att Sveriges unga är krisens största förlorare. Vi har alla kunna följt utvecklingen av ungdomsarbetslösheten. Vi ser besparingar inom skolan och gymnasiet och läget på bostadsmarknaden för våra unga är närmast hopplös. Krisens effekter går inga unga förbi och den har även gjort att månadspengen sjunkit och det är svårare att skaffa ett extrajobb för våra tonåringar. I krisens spår så uppvisar våra unga samma försiktighet som vuxna. Sparandet har blivit allt viktigare, allt enligt undersökning Tonårsekonomi 2009 från Nordea. Undersökningen handlar om tonåringars fickpengar, konsumtion och sparande. Undersökningen är representativ för svenska tonåringar i åldern 13-17 år.

Nära en tredjedel av de tillfrågade tycker att det är viktigt att spara pengar, för två år sedan var det bara var femte tonåring som prioriterade att spara. Pojkarnas intresse för sparande har ökat mer än flickornas, även om det fortfarande är fler flickor än pojkar som tycker att sparande är viktigt. Det har också skett en förändring i attityden till vad man sparar till. –Det har skett en halvering av sparande till dyra kläder och skor vilket kan tolkas som att ett större allvar har smugit sig in i‑synen på konsumtion och vad sparandet ska användas till, säger Ingela Gabrielsson på Nordea till SvD.

En dryg femtedel av ungdomarna arbetar extra vid sidan av och nästan fyra av tio som har ett jobb vill arbeta mer. En tredjedel av dem som inte arbetar förklarar det med att de inte har lyckats få ett jobb. Det talas om en vändning i ekonomin och det verkar som att botten nu är nådd. Arbetslösheten kommer enligt prognoserna att fortsätta att öka. Våra unga kommer fortsättningsvis att ha det tufft och krisens effekter i form av undomsarbetslösheten kommer att ge långsiktiga konsekvenser. Allt jämt som arbetsmarknadspolitiken handlar om fel saker och aktiviten på området mestadels lyser med sin frånavaro.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Di
, SR

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

飲み友募集 sa...

飲み友探してまーす☆気軽に楽しく一緒に飲みに行きませんか?(*^_^*)そんなに強くはないけどね(*μ_μ) イイお店とか知ってたら案内してほしいです★時間は夜遅くでも空いてますよヽ(^o^)丿飲み友探しなんで二十歳以上の人限定ー(*・人・*) 年は23歳だよ!メールよろしくでーす! red-rose.ray@docomo.ne.jp

手料理 sa...

つい最近独り暮らし始めましたヾ(〃^∇^)ノお家で料理作っても食べてくれる人がいない(´−`)彼氏いないからあたしと過ごしてくれる人いませんか?手料理ごちそうするよぉ!よかったらメールして下さい(o~ー~)年下の人はゴメンネ…(*_ _)人メール待ってます♪september9-love9@docomo.ne.jp