lördag, november 07, 2009

TV4 ljuger på bästa sändningstid

Nu känner jag mig gammal. Ringde just till TV4 och skällde på dom för deras rapportering på nyheterna gällande den empiriska studien kring förtroendet för våra partiledare. På bästa sändningstid säger TV4 på nyheterna, och på deras hemsida, att förtroendet för Mona Sahlin sjunker, när det i själva verket har ökat.


Intressant hur något som är en ökning kan bli en minskning, även om det är 1%, men det är väl hur man vill att det skall uppfattas som är det viktiga för TV4. Har Maria Wetterstrand passerat Mona Sahlin så tar väl TV4 det som självklart att Mona har tappat, inte att Maria har ökat mer än Mona. Så funkar det alltså, på TV4. Ring gärna TV4 och meddela hur plus och minus fungerar så kanske TV4 även i framtiden kan uppfattas som en oberoende källa. Här är deras nummer, 08-459 40 00, fråga efter nyheterna.

Har Mona ökat eller minskat? En svår sak för TV4 att hålla koll på!

Gammelmedia på detta:
TV4, DN, SvD, Aftonbladet, X-pressen

Nymedia på detta:
Värmdöbloggen, JJ.n, Edvin Ala(M) 0.3, Jinge

Krassman, In Your Face

8 kommentarer:

Anonym sa...

Har du förtroende för Mona Sahlin, In Your Face? Stackare! :D

Krassman sa...

@Anonym
Vad tror du? Kunde du räkna ut om stödet för Mona Sahlin hade ökat eller minskat? Eller behöver du hjälp med det, anonym?

Mattias Lönnqvist sa...

Fast ska man vara petig så sjunker faktiskt förtroendet för Sahlin, men då det relativa förtroendet.

Det absoluta förtroendet ökar dock, så frågan är om TV4 varit slarviga (dvs angett "förtroende" som brukar syfta på absolut förtroende när de istället menade relativt förtroende) eller om de missförstått data (tittar man lite snabbt på grafiken ser det ju ut som om Sahlin minskat i förtroende)

Däremot är jag övertygad om att TV4 inte försöker missleda sina tittare medvetet, och då blir det knappast en lögn.

Krassman sa...

@Mattias Lönnqvist
Och petig skall man vara. Såg du inslaget och har du läst informationen på deras hemsida? Inget om trender, absoluta tal eller relativa resultat nämns. Det gör inte ens DN som beställt mätningen. Inte ens DN säger heller att förtroendet för Mona Sahlin minskar.

Enligt undersökningen så backar Jan Björklund med 3% vilket är det största tappet som av alla partiledare. Tappar gör även Maud Olofsson.

Anonym sa...

Men hallå som min dotter brukar säga. TV4 är ju på samma nivå som Expressen och dom andra slasktidingarna. Vad väntar ni er?

Spiff sa...

TV4 har lika svårt som du med procenten;)

Krassman sa...

@Spiff
Säkert, tyvärr så har TV4 något fler tittare än vad jag har läsare.

Mattias Lönnqvist sa...

Korrekt, Björklund är den partiledare som tappar mest; både i absoluta och relativa tal.

Sett till relativt förtroende sjunker dessutom alla partiledare utom Wetterstrand och Reinfeldt (som genom sin position som etta är den som alla relateras till)

Däremot såg jag inte nyhetsinslaget. Jag tittar i princip aldrig på TV4 och framförallt då inte på nyheterna som brukar hålla väldigt låg kvalitet. Som Folkpartist är man dock ganska härdad vid att media sprider felaktiga information.