söndag, november 15, 2009

Oppositionen drar ifrån

Oppositionen är störst i ännu en mätning. Idag publicerades nämligen SvD/Sifos novembermätning. Störst ökning noterar Miljöpartiet som nu mer är Sveriges tredje största parti. Deras ökning ligger på +2,1 procentenheter och innebär att partiet landar på 9,7% av väljarsympatierna. Det är dessutom den enda förändring som är statistiskt säkerställd. Medias största vinnare, Sverigedemokraterna får sin högsta notering hittills i en telefonmätning vilket får bloggrasisterna att fullkomligen gå i spinn. De får 5,8% vilket även blir mätningens rubrik i de flesta media, vilket naturligtvis SD tackar sin lyckliga stjärna för. Uppmärksamhet kring SD och deras partiledare Jimmie Åkesson har gett rashatarna tillströmning av främlingsfientliga sympatisörer.

Oppositionen drar ifrån med 0,1%

SvD gör analysen att SD, om det vore val idag skulle bli vågmästare i riksdagen. Detta eftersom inget av blocken får egen majoritet i mätningen. Riktigt så enkelt fungerar det dock inte kan jag tycka. SD har sagt att de aldrig skulle rösta för en regering ledd av Mona Sahlin så då undrar jag hur troligt det är med SD som så kallade vågmästare. Vågmästare blir ju ett parti som vid omröstning har de avgörande rösterna, eftersom ingen av de andra parterna har majoritet och därmed kan bestämma vem som ska få den avgörande makten. Något som jag inte tror SD kommer få möjlighet till, oavsett om dom kommer in i riksdagen eller inte.

Socialdemokraterna backar och landar på 33,3%, trodde att vi skulle få se en liten ökning efter kongressen men det verkar inte givit utdelning ännu. - Alla partier hoppas det. Men det sker inte automatiskt, påpekar Toivo Sjörén från Sifo när det gäller detta. Vänsterpartiet ligger oförändrat på 5,9%. Tillsammans hamnar de rödgröna på 48,9%. Moderaterna skulle få 28,5% av rösterna om det vore val i dag. Centerpartiet som är på rätt kurs, alltså ut ur riksdagen får 4,5%. Folkpartiet landar på 7,0% och KD klamrar sig kvar i riksdagen med 4,0%. De fyra borgerliga partierna når tillsammans 44% vilket gör att skillnaden mellan blocken hamnar på 4,9% vilket är en ökning jämfört med den förra SvD/Sifon med 0,1%.

Gammelmedia på detta:
DN
, SvD, Aftonbladet, X-pressen, SvD2

Nymedia på detta:
Scaber Nestor, Svensson, Kent P, Tord Oscarsson
, Högberg, Peter Andersson

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: