onsdag, november 18, 2009

från 0 till 8% på tre år

I mars 2006 så dök de första sms-lånet upp, i maj samma år hade kronofogden fått in det första betalningsföreläggandet som gällde sms-lån. 2006 så var det0% av kronofogdens alla betalningsförelägganden som handlade om sms-lån, tre å senare är det 8%. Det var tidigare någon sam sade att dessa lån är en motorväg till överskuldsatthet, men det stämmer inte. Det är en Autobahn. Idag ser vi en ny bransch på frammarsch, en bransch där affärsidén är att låna pengar till de som redan är överskuldsatta.

Mörk bild och nattsvarta tongångar på seminariet

Idag så hade vi seminarium i riksdagen om överskuldsatthet. I panelen som deltog fanns Ardalan Shekarabi som kandiderade till Europaparlamentet och är initiativtagare till skuldsatt.nu. Dessutom så medverkade Janne Åkerlund från kronofogdemyndigheten och Rickard Stenberg från riksorganisationen Insolvens. Initiativtagare till seminariet var den Socialdemokratiska riksdagsledamoten Eva Sonidsson.

Den bilden som vår panel gav av överskuldsatthet, SMS-lånens effekter, myterna kring dessa lån, inkassobolagens metoder, försäljningen av förfallna skulder och vilken situation som de personer som råkar ut för detta befinner sig i. Antalet personer som i slutet av oktober 2008 hade en pågående löneutmätning var då över 103 000 personer, och den siffran inkluderar inte antalet överskuldsatta utan utmätningsbar inkomst.

Rickard, Janne och Ardalan pekade på en rad saker som måste åtgärdas när det gäller lagstiftningen kring denna Autobahn till överskuldsatthet som dessa lån är. Alla tre vittnade om den okunskap som finns på området och jag törs utan att sticka ut hakan säga att all vi som satt på seminariet kände oss träffade blev både skrämda och förbannade över hur verkligheten ser ut för alla dom som hamnat i detta helvete som kallas överskuldsatthet.

Janne Åkerlund som levererade mycket kloka synpunkter och tankar under seminariet myntade följande uttryck "En betalningsanmärkning idag är som att ha en elektronisk fotboja". Seminariet varade i över två timmar och efteråt så var det många tankar som for i huvudet. Detta var första gången dessa tre gubbar var hos oss, och det var inte sista. Här finns massor att göra, och det måste vi Socialdemokrater ta tag i.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, DN2, DN3, Aftonbladet, Aftonbladet2
, DN4

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: