lördag, november 14, 2009

I senaste laget Schlingmann

Det som nu Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann gör genom att läxa upp Vellinges Moderata kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman och uppmana kommunen att teckna avtal med Migrationsverket skulle gjorts tidigare. Det är nämligen inte första gången som dessa Vellinge Moderater uttryckt sig "olämpligt" som Schlingmann nu kallar det.

Sydsvenskan spänner bågen ser jag....

Såg denna artikel tidigare, den är från valrörelsen 2006 och den visar ganska tydligt vilka åsikter som döljs bakom namnet Moderata samlingspartiet i Vellinge. Då var huvudpersonen Bengt Hansson, far till den nuvarande riksdagsledamoten från Moderaterna i Vellinge Anders Hansson. Då konfronterades kommunalrådet Göran Holm (M) gällande Bengt Hanssons "olämpliga" uttryck. På frågan hur pass vanlig Bengt Hanssons åsikt om invandrare var bland moderaterna i Vellinge svarade han följande – Jag har aldrig hört något sånt. Moderaterna i Vellinge är människor som är ute och rör sig i världen. Vi struntar fullständigt i var folk kommer ifrån. Vi bedömer arbetet i stället.

Så här i backspegeln så kan vi väl tycka att detta kanske inte riktigt stämde och att man redan då skulle ha agerat från centralt håll för att adressera detta. Det är ju känt att alla stora problem har varit små från början. Såg dessutom idag att Lars-Ingvar Ljungman (M) igår kommenterade den "senaste tidens händelser" på Vellinge kommuns hemsida. Intressant läsning och bland annat finner vi formuleringar som "nivån på en del av de inlägg som förekommer i debatten är förfärande - det finns inte något intresse att bidra till lösningar, det handlar enbart om smutskastning. Detta är beklagligt."

Är det Moderaterna i Eslöv, Appelros eller Moderaterna i Vellinge som är det riktiga problemet, eller finns det ett större problem att ta tag i inom Moderaterna? Nu kanske mina funderingar uppfattas som smutskastning men jag är allvarligt orolig över dessa strömningar i vårt land, och speciellt när de kommer från representanter från ett parti som jag respekterar, för det gör jag.

Gammelmedia på detta:
SvD
, DN, DN2, SvD2, Aftonbladet, Aftonbladet2, Sydsvenskan, DN3

Nymedia på detta:

Lasses blogg
(påminde mig om detta), Kent P, Eva-Lena, Godistanten, Thoralf, Alliansfritt


Krassman, In Your Face

8 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Godistanten - ha. Gulligt.

Krassman sa...

@Mary
Brukar försöka hitta smeknamn på diverse bloggar, men det har straffat sig. Nu kallas mitt skötebarn för "trynbloggen". Gulligt, sådär va...

Nathalie Bengtsson sa...

För oss som bor i Vellinge är det ingen nyhet att Lars-Ingvar Ljungman, Carina Larsson med flera är rasister! Det vet alla. Genom åren har de bara bytt "ursäkter". Än är det ersättningsnivåerna som är fel, eller så är systemet krångligt eller så finns det inga bostäder i Vellinge. Alltid är det något. Den här gången hittade de ingenting i hastigheten och då valde desperate Ljungman att piska upp en pöbelstämning i Hököpinge och hans lilla dräng Carina Larsson stirrade stint in i TV-kamerorna och lovade att hon "skulle göra allt för att stoppa det här". Först lite senare kom de på att de kunde skylla på att det hade gått för fort ... Ursäkter, ursäkter. Men visst är det ett problem inom Moderaterana. Det finns inte ett uns trovärdighet i att M skulle stå för vare sig frihet eller alla människors lika värde när man accepterar att ha sådana här människor i de egna leden. Sparka Ljungman och hans meningsfränder, sedan kan de snacka om sina nya moderater igen. Till dess är det bara det gamla otäcka högerspöket som finns där!

Gotiska klubben sa...

Resultatet av samtalet mellan Schlingmann och Ljungman känns förprogramerat av en kommunikationsbyrå. Oss lurar det inte.

Fredrik sa...

Jag tycker att man skall passa sig rätt noga innan man uttrycker sig som Nathalie gör. Det finns rätt många sosse-kommunalråd i Skåne som inte heller tar emot ensamkommande asylsökande barn. Plus ytterligare i resten av Sverige. Och de har samma ursäkter som Vellinge.

Så innan man ropar högt om att Moderaterna har problem, så kan man ju fråga, vad har då resten av de 190 kommuner i vårt land som inte vill hjälpa till? Über-jätte-mycket-problem med förtroendet?

Krassman sa...

@Fredrik
Visst kan det vara så, men man kan ju alltid ta och räkna efter för att se om det finns någon skillnad mellan S och M-styrda kommuner i kvantitet på mottagande och dessutom med vilka argument som man torgför att man inte skall ta emot ensamkommande flyktingbarn eller flyktingar.

Jag har då aldrig hört talas om några S-kommunalpolitiker som uttrycker sig som M-politiker nu gjort. Här nedan har du ett litet exempel på hur det ser ut med flyktingmottagandet i kommunerna och politiskt styre.

Topp 5 kommuner i kvantitet:
Stockholm (M)
Göteborg (S)
Malmö (S)
Södertälje (S)
Norrköping (S)

Topp 5 kommuner per invånare:
Sorsele (C)
Södertälje (S)
Storfors (S)
Ockelbo (S)
Överkalix (S)

5 i botten per kvantitet:
Sotenas (M)
Sunne (C)
Vellinge (M)
Håbo (M)
Mörbylånga (M)
Ljusnarsberg (S)

Kommuner som vägrar att ta sitt ansvar har ett problem. Moderaterna som varit på tapeten från Eslöv, Malmö och nu Vellinge har ett annat problem, eftersom de uttrycker som de göra. Det är dock två olika problem.

Här kan du höra hur man resonerar i Ljusnarsberg kring ämnet. Jämför sedan detta med det resonemanget som förs i Vellinge. Skillnaden och ambitionen är uppenbar:
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1559464&BroadcastDate=&IsBlock=

PeO sa...

Apråpå Vellinge. Hittade följande hos den alltid lika pang-på-rödbetan skrivande Blogge Bloggelito (fd).

http://blogg.tianmi.info/2009/11/11/den-skanska-bynazismen/

Tyvärr är det ju så att denna typ av åsikter ingalunda är begränsade till Vellinge utan finns i hela landet på mindre orter oavsett om det är S, M eller nån annan bokstav vid makten. Det skrämmande med Vellinge är den mycket tydliga "folkliga viljan" från innevånarna som kommer fram.

Kan även vara värt att påminna om den KD politiker i Vellinge som för några år sedan tog upp frågan i kommunalfullmäktige om mottagning av en handfull flyktingbarn. Reaktionen från "folket" var dödshot, vandadliering av hans bil och hem om jag inte minns fel.

Som Bloggen skriver "efterblivna lantisar med attityder som inte anstår moderna och demokratiska människor. Det finns många av den sorten i de skånska småbyarna, sävliga och dumtröga typer som medelst oförståeliga gutturala läten försöker redogöra för sin elitistiska hållning gentemot andra människor."

Olof sa...

Nu förhåller det sig ju i och för sig på det viset att en majoritet av Vellingeborna inte vill att kommunen skall ta emot flyktingar. Följaktligen bör kommunalpolitikerna i Vellinge säga nej till flyktingar. Demokrati, kallas det.

Jag kan rekommendera bloggaren Oskoreis intressanta analys av Vellingeproblematiken:

http://oskorei.motpol.nu/?p=2022