måndag, november 09, 2009

Öppna plånböckerna, och böckerna

Inför valet 2010 måste väljarna få veta varifrån kampanj­pengarna kommer, det skriver Claes Sandgren från institutet mot mutor i DN. Bakgrunden till artikeln är att de svenska partierna nyligen fick skarp kritik av Europarådet för att de inte berättar hur de finansierar sin verksamhet. I andra jämförbara länder regleras det noga hur stora bidragen får vara och hur de ska redovisas för allmänheten. Men inte i Sverige, så här skriver Sandgren:

"Regeringen, närmast justitieministern, skall senast i augusti 2010 redovisa för Europarådet de åtgärder som vidtagits med anledning av kritiken. Det är därför hög tid att partierna nu anpassar sig till europeisk standard. Kan de inte ena sig om en strikt ordning för rapportering och kontroll av partifinansieringen så tär det på deras trovärdighet. Kan de exempelvis kräva skärpt kontroll av den finansiella sektorn om de själva inte accepterar en kontroll värd namnet?"

Bra där Sandgren.....

Man kan ju bara undra varför vissa partier (KD och Moderaterna) inte vill redovisa var deras pengarna kommer från. Men visst är det märkligt att Sveriges mest öppna parti, som Moderaterna kallar sig, inte är villiga att redovisa sin finansiering. Vi vet ju alla att stiftelsen "Tornet" är ansvariga för att sköta denna verksamhet för Moderaterna och man kan ju bara i sin fantasi se vilka "grå gubbar" som är sponsorerna av den Moderata politiken. För att det är gubbar förutsätter jag. Men man får gärna motbevisa mig.

Men självklart så finns det andra kopplingar som man bör belysa i detta. Westerholm gör en mycket tänkvärd på sin blogg. Inom näringslivet så är det vanligt att personer i ledande position bli försatta i "karantän" under en tid innan man går vidare i arbetslivet. Här har politiken i forma av tidigare partiledare, statsråd och statsministrar bara har moraliska betänkligheter att ta hänsyn till. Enligt Transparency Internationals undersökning gällande korruption ligger Sverige på tredje plats i världen, vilket är bra. Dock kan vi notera att Danmark ligger på plats ett. Så att det finns jobb att göra, så varför inte börja med detta. Politik är en förtroendebransch och jag kommer att tjata om Moderaternas ovilja till att redovisa sina intäkter, så länge de nu vägrar.

Gammelmedia på detta:
DN, TV4, SvD

Nymedia på detta:

Peter Andersson
, Johan Westerhom, Politikerbloggen, jj.n, FP i Nacka

Läs även:

Rapporten som
Arbetarrörelsens tankesmedja gjort på ämnet.


Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: