torsdag, augusti 26, 2010

Mer av samma, NEJ TACK

Alliansen har i dag presenterat sitt skattesänkarmanifest som skall få väljarna att välja bort nya jobb, utvecklad välfärd och minskade klyftor. Redan efter sin pompösa inledning i dokumentet trampar man snett och försöker skriva om historien på grund av en misslyckad jobbpolitik.

Så här skriver man i sitt 48:sidiga dokument som väger lika tungt som en pamflett i kampanjvärde. ”Alliansens löfte till väljarna 2006 var att återupprätta arbetets värde och bryta med en utveckling där allt fler fastnat i utanförskap”. Okej bra så, men gör man jobbet och läser vad som står i deras gemensamma valmanifest från 2006 så står under rubriken ”Återupprätta arbetets värde” följande rader:

Den enskilt viktigaste uppgiften för en ny regering är att skapa förutsättningarför fler jobb så att fler människor kan gå från bidrag till eget arbete. Arbetslinjen ocharbetets värde ska återupprättas.

2006 så var det massarbetslöshet i Sverige enligt den borgerliga alliansen. Arbetslösheten låg då på cirka fem procent. Dagens siffror från SCB visar att den nu ligger på 8,5 procent. Den borgerliga regeringen medger att det råder en hög arbetslöshet, men visst är det märkligt att den borgerliga retoriken ändrats så radikalt i samband med maktövertagandet 2006.

Jag har all anledning att återkomma till detta manifest som Johan Westerholm mycket riktigt ger epitetet sockervadd. Valet den 19:e september handlar om vilket samhälle vi vill se och det är två tydliga alternativ som står mot varandra. Nya jobb, utvecklad välfärd och minskade klyftor står mot mer av samma, skattesänkningar som riktar sig till dem som redan har det gott ställt.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen / DN2 / DN3 / Expressen2 / Expressen3 /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm / Martin Moberg / Alliansfritt Sverige / S-Buzz / Röda Berget / Peter Högberg / Kent Persson / Peter Andersson / Thomas Böhlmark / Synnerligen kunnigast / Joakim Hörsing / Tänkvärt! Eller inte? / Emil Broberg / Magnus Andersson /

Krassman / In Your Face

6 kommentarer:

Unknown sa...

När det gäller den ekonomiska politiken är väl "mer av samma" egentligen ganska bra när man nu lyckats bästa av alla världens regeringar under finanskrisen.

Men både i förslaget och i din kritik av det saknas integritetsdebatten - varför det???

Mvh
Fredrik Larsson

Krassman sa...

@Fredrik
25 000 färre anställda inom välfärden, skattesänkningar på lånade pengar och underskott i statsfinanserna säger mig dock att saker och ting kunde skötts bra mycket bättre.

Inom den borgerliga alliansen är väl debatten om FRA och Ipred helt döda. Inom de rödgröna och Socialdemokraterna är det dock annat. Vi vill att FRA rivs upp och Ipred måste ses över, för att ta två exempel som jag tror integriteten skulle må bra av.

Anonym sa...

Nya jobb, utvecklad välfärd och minskade klyftor är väl sossespråk för bidragsfinasierade sysselsättningar typ AMS, höjda skatter för att finansiera dessa låtsasjobb och ännu högre skatter för att kunna ge bidrag till dem som är med i dessa sysselsättnigsprogram. Som på den gamla goda tiden när S styrde utan att nån la sig i.

Leopold sa...

Ja du Krassman.
Arbetslösheten. Ungdomsarbetslöshet. Du nämnde i ett inlägg i lokaltidningen att SCBs siffor för juni 2010 låg på 9.5 procent. Vilket naturligtvis skulle varit Alliansens "fel". Hur ska jag då tolka siffrorna från 2005? Då var ungdomsarbetslösheten 22 procent. Detta efter att dina sossepolare regerat Sverige i 11 år. Ställ dig i skamvrån! Och stå kvar där till efter valet, tack.

Krassman sa...

@Leopold
Wow alltså, vilket argument för att försvara skattesänkningar istället för satsningar på nya jobb, utökad välfärd och minskade klyftor, jag är imponerad.

2005 var ett toppår när det gäller ungdomsarbetslösheten med bar två år innan så låg den under genomsnittet i Europa. Vill du kasts skit på S-styre för elva år sedan så kan du gärna ta fram siffrorna på ungdomsarbetslösheten från den perioden, eller vill du att jag skall göra det?

Du kanske tycker att en hänvisning till 22,5 procent under S-styre för fem år sedan är relevant i en jämförelse med 25 procent 2009 när man har styrts i tre år av ett parti som gick till val på jobben Leopold, men det tycker inte jag. Skäms på dig och se till att bättra på argumenten om du vill ha en debatt som är relevant inför valet, det valet som är i år alltså.

Arbetande Vuxen sa...

Ungdomsarbetslösheten och arbetslösheten rent genrellt uppstod ju inte 2007 som ni inom S verkar försöka lura i oss. De S märkta regeringarna under 90 talet och framåt har ju alltid skitit i ungdomarna. De enda ni brytt er om är ju era LO polare som redan har jobb! Procentsatser hit eller dit verkar vara ert enda argument. Om jag vore arbetslös ungdom skulle jag ställa mig frågan "Vad är det ni snackar om då bakom alla dessa jävla siffror?!". Jo - valfläsk. Och dessutom satsr ni ju allt på de gamla i detta val så hela er argumentation om detta är ihålig som en schweitzerost!