lördag, november 07, 2009

Moderaterna får 54% eller?

Den förtroendemätning som publiceras idag visar att listan toppas av Fredrik Reinfeldt (M) följd av Maria Wetterstrand (Mp) Maud Olofsson (C) och Mona Sahlin (S). Sedan följer smågubbarna i tät följd i slutet av listan och sist hamnar Lars Ohly. Visst så skulle man då kunna göra antagandet att denna typen av mätningar avgör hur partisympatierna ligger i landet, men riktigt så enkelt är det inte. Visst, det finns ett samband men jag tror att den här typen av mätningar tillskrivs för mycket vikt. Jag kanske sticker ut hakan nu men det kan tyckas att som om att den här typen av mätningar är till för att flytta fokus från politiken till person istället. Faktum kvarstår att när det kommer till kuvertet så är det en sammanvägning av uppfattningar som avgör på vilka rösten hamnar.

Inget att hänga läpp över killen, det är en skräpmätning.

Reinfeldt har nu med sina 54% passerat KD-partiledaren Alf Svensson och vad jag minns så har aldrig KD haft partisympatier varit något i närheten av siffrorna från den här typen av mätning. Förtroende är bra, men det är långt från allt. Vilken typ av mätningar som jag tycker är viktigare är som ett exempel mätningen som visar vilket parti som har högst trovärdighet i jobbfrågan, men det är väl också för att jag är Socialdemokrat och tycker att den frågan är helt avgörande. Men fundera på varför den här mätningen från DN/Synovate får sådant enormt genomslag i gammelmedia, jämfört med Westanders Sifo-mätning kring jobbfrågan. Min analys är att media tycker att person är viktigare än politik, det säljer fler lösnummer och att media dessutom vill att valet skall handla om detta och inte massa trista frågor som jobben, välfärden och klimatet. Det säljer ju inte tillräckligt, det handlar ju bara om verkligheten.

Gammelmedia på detta:
DN
, SvD, Aftonbladet, X-pressen

Bloggat på detta:

Värmdöbloggen
, JJ.n, Edvin Ala(M) 0.3, Jinge

Bäst bloggat på detta:

Jon Karlfeldt


Sämst bloggat på detta:

Pophöger


Krassman, In Your Face

7 kommentarer:

Anonym sa...

Men det säger en del om kommunisten ni bygger er e.v makt efter valet på...

Skamligt!

Krassman sa...

@Anonym
Ja visst gör det. Det överskott som nu den Moderata alliansen slösat bort skapades av 15 stycken budgetar som vänsterpartiet var med och tog. Helt okej tycker jag.

Jag tror att en högre andel av de som anser att Ohly har högt förtroende kommer att rösta på honom jämfört med Fredrik Reinfeldt. En statsminister har ett förtroendekapital som inte är direkt jämförbart med en ledare för mycket mindre oppositionsparti.

Nisse sa...

Med medias hjälp börjar svenska val trots allt mer och mer likna personval. Det fanns en oerhört trötthet över att ha Göran som statsminister 2006 t.ex. som jag säkert tror spelade roll. Fler och fler personer tror jag säkert lägger allt större vikt vid partiledarna än sakpolitiken.

Anonym sa...

Klart dom gör av dessa två onda ting som bara profiterar på den svenska befolkningen som gamar cirklar över sitt döende offer i en öken.Legaliserad brottslighet genom denna form av demokrati har säkerligen ett slut som i bla Europa en dag när dagens stollar till profitörer kommer att bli omnämnda i historiebäckerna som det STORA SVEKET.

Pelle

PeO sa...

Håller i sak med dig Krassman - dvs att mätningar är som all statistik som kan vinklas i det oändliga. Kan dock ändå inte bli lite glad över denna. Lars Stalin, flåt Ohly skall det visst vara, ligger lågt ner på förtroendeskalan. Helt rätt att en gammal kommunist som desperat försöker bli hipp (medverkan i Parmalamentet på TV4!!) har lågt företoende hos folk. Synd att S skall gosa med sånt historiskt avskräde.

Krassman sa...

@Peo
Du har ju alltid möjligheten att rösta på mig istället för Ohly om det känns bättre för dig ;) Det blåser rödgröna vindar hos ungdommen och ett år till under oket av den Moderata Arbetslöshetsalliansen kommer med all säkerhet att ge ännu mer vind i ryggen åt oss. 20% är ju ändå inte så tokigt trots allt och du vet, the only way is up, för de som är i botten.

PeO sa...

Tyvärr ;-). Röstar nog M i alla fall. Bara det faktum att ni vill höja min och frugans skatt med ca 10-12000 om året är skäl nog. Och att sen spela fickpingis med Lars Ohly, nä.