fredag, februari 26, 2010

Arbetsmarknadsbotox

Drevet fortsätter kring regeringens storsatsning inom jobbpolitiken, lyftet. Målet med denna arbetsmarknadsbotox, som infördes 1 januari, är att arbetslösa ska behålla kontakten med arbetsmarknaden. Därför ska de erbjudas tre eller sex månaders praktik i den offentliga sektorn. Det skall helt enkelt släta ut rynkorna i den arbetslöshetsstatistiken som nu hotar att sabba hela den borgerliga valrörelsen. Det är nämligen svårt att prata framtid när nutiden är allt för påtaglig.

Staten ska stå för hälften av platserna som är mellan 55 - 65 000 men i dagsläget så är det inte riktigt full så många som tar del av borgerlighetens nya kolchos-satsning på praktikplatser inom statliga verk och myndigheter. Det visar sig att det är hela 374 praktikanter som nu deltar i regeringens stora arbetsmarknadspolitiska satsning, efter tre månader. Till och med arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin som knappt ser ett problem i världen medger att det blir svårt att nå målet på 40.000 platser.

Littorins arbetsmarknadspolitik är kantad av misslyckanden och kontinuerligt förändrade reformer. Efter ett verbalt korståg mot AMS och alla arbetsmarknadsutbildningar så skrotade den nytillträdda Littorin 60% av alla dess utbildningar. Istället lanserades en rad nya initiativ. Inte helt dumma tänker jag medge, men att inte göra mer än att inrätta ett kosmetologiskt institut för arbetsmarknadsbotox när den värsta jobbkrisen i modern tid drabbar landet är oförlåtligt. Littorin håller vad han lovar, 2010 kommer bli ett riktigt skitår och det är många som kan tacka honom och den borgerliga regeringen för detta.

Gammelmedia på detta:
DN , SvD , Aftonbladet

Nymedia på detta:
Ericas tillhåll , Andrea Doria , Alliansfritt Sverige , Alltid rött alltid rätt , Homo Politicus
, Alliansfritt Sverige2 , Smurftapet , Gnestabloggen

Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

PeO sa...

Lätt att sitta och gagga från läktaren Krassman. Tyvärr börjar du låta som nån av alla dessa lönnfeta kommentatorer inom ishockey eller valfri sport. Folk som sitter vid sidan av och gnäller och tycker att "det där kunde jag gjort bättre". Om ni nu vinner valet, risken finns ju uppenbarligen, skall de bli verkligt kul att se det ena efter det andra "vallöftet" brytas. TROR ni verkligen att ni från S kan skapa en massa jobb bara genom att höja skatten och öka bidragen. "Beslutet" om arbeten i Sverige sköts inte längre av S - tufft men det är så det är! Hur tror ni att tiotusentals jobb bara skall uppstå? I verkligheten? Bortanför alla valfloskler och tomma löften?

Krassman sa...

@PeO hack i skivan
Som jag tidigare skrivit till dig så har redan Anders Borg bekräftat att vår politik skulle givit en högre sysselsättning.

Dessutom så tänker vi stå vid sidan av och säga "det där kan vi göra bättre" så länge den borgerliga regeringen säger samma sak med tillägget "ge oss fyra år till". Sverige behöver inte fyra år till av samma, Sverige behöver fyra år av något annat och det är det vi erbjuder.

Vadå höja skatten, du skriver det som att det är en procent som bar läggs på alla löntagare som att vi skulle höja momsen. Skärp dig en aning va. Vi gör om fastighetsskatten och säger nej till det fjärde steget i jobbskatteavdraget som är gjort på lånade pengar.

100 000 fler utbildningsplatser, branschprogram, slopad arbetsgivaravgift för alla arbetslösa ungdomar och aktivitetsgaranti från dag ett när man blir arbetslös, det är skillnad det jämfört med Littorins tomma löften.

Tror du på fullaste allvar att vi inte kommer att fixa fler i arbete en dessa klåpare som du röstat fram eller?

PeO insnöad utan spade sa...

"Sverige behöver inte fyra år till av samma, Sverige behöver fyra år av något annat och det är det vi erbjuder."

- det "andra" är alltså att gå tillbaka till hur det var för 20 år sedan? I ett samhälle som ser annorlunda ut? Där folket resonerar annorlunda?

"100 000 fler utbildningsplatser, branschprogram,"

- är det jobb? Eller bara för att snygga till statistiken? 100000 i utbildning låter ju flott men sen när dom kommer ut och inte får jobb då?

"aktivitetsgaranti". Se där en floskel så god som någon. Nytt ord för "AMS kurs" kanske?

Sista frågan: Jag tror inte ni kommer att "fixa fler i arbete" nä. Det fungerar ju inte så det heter "FLER FIXAR SIG I ARBETE".

Hack i skivan..haha..kanske det. Men när S inte kommer med nåt nytt utan bara vevar på med samma gamla valfläsk måste man ju reagera!

Krassman sa...

@PeO som får vänta tills våren
Nej det är det inte PeO. Att på något sätt påskina att det bara är samma gamla skåpmat som de rödgröna presenterat när det gäller jobbskapande för unga och de som står utanför arbetsmarknaden är lågt och billigt, till och med för att vara från dig PeO.

Du kanske tycker att Littorins trixande med praktikplatser inom det statliga känns som något nytt och inte en desperat handling men det tycker inte jag. Det är därför jag opponerar. Kopplingen mellan fler utbildningsplatser på universitet och högskolor och jobb kanske inte är övertydlig men med lite tankekraft så kopplar säkert även du ihop dessa två företeelse. Det har i alla fall Littorin gjort, men inte agerat tillräckligt.

Nej en aktivistgaranti är inte en floskel. Eftersom du notoriskt vägrar att själv läsa om våra förslag så får jag ta på mig på att upplysa dig. Dagen aktivitetsgaranti för unga betyder att aktiva åtgärder för utbildning, fortbildning, praktik, coachning, feriearbeten eller liknande åtgärder först sker efter tre månader. Vårt förslag är att detta skall ske från dag ett.

Slopad arbetsgivaravgift vid anställning av en arbetslös ungdom tycker jag låter som en bra idé och det är ett bra exempel på ett nytt grepp för att öka chanserna för en etablering på arbetsmarknaden. Håller du inte med mig om det Peo? Schlager ikväll?

PeO slappar sa...

Ingen schlager för mig, Krassman. Det finns för uppenbara likheter med S. Festivalen har fastnat i hur det var för 20-25 år sedan, hur schlager skulle låta. Där kan man snacka om hack i skivan. Jag har tröttnat på eländet helt enkelt. Förr kunde man garva åt alla tondöva som försökte sjunga idiotusla låtar med debila texter. Nu är det bara pinsamt. Nä - trevliga vänner på middag, bra musik från Spotify och planering av kommande semster.

Så nä jag håller inte med dig men det visste vi ju redan men tjöta kan man ju alltid. Skål!