fredag, februari 26, 2010

Att vara statistiskt säkerställd

Idag presenterar DN/Synovate sin senaste mätning. Avståndet mellan de två politiska blocken är nu 6,6 procentenheter, med 49,6 för de tre rödgröna partierna mot 43,0 för de fyra borgerliga. De rödgrönas ledning beror till stor del på en större mobilisering bland dessa partiers sympatisörer än hos de borgerliga. Allra störst problem har Centerpartiet, där mer än var femte väljare som röstade på Centern 2006 ”lagt sig på sofflocket” och inte vill uppge något favoritparti i dag. Allt detta enligt Synovate.

Statsminister, idag dessutom statistiskt säkerställd

Största raset gör inte helt oväntat det Moderata samlingspartiet som i mätningen får 27,7 procent i mätningen. Största lyftet gör Miljöpartiet som ökar med 0,6 till 9,7 procent. SD får 5,6 procent i den här mätningen, mot 4,1 i januari. Det är den högsta nivån hittills för partiet i en DN/Synovate-mätning. Till allas lycka kan vi läsa att förändringen inte är statistiskt säkerställ till skillnad från ökningen mellan blocken.

Ännu en mätning gjord och fler kommer det bli. Att den rödgröna i dag skulle ha egen majoritet tror jag vi kommer att se i ett antal mätningar under våren. Moderaternas "fuskande" vid provvalet i Stockholm, Centerpartiets och Kristdemokraternas desperata kamp efter en trovärdig profil i valrörelsen tror jag kommer stärka oppositionens försprång. Vi i oppositionen, och framföra allt vi Socialdemokrater måste nu komma ur startblocken ordentligt utan att för den delen tjuvstarta i denna valrörelse och krokna på slutet.

Jag tycker att ambitionen som Ibrahim Baylan och Mona Sahlin levererade igår med att en miljon politiska samtal skall genomföras under valrörelsen känns bra. Dock är det många som fortfarande är osäkra bland väljarna så flera kontakter behövs än tidigare. Dessutom så är det många som bestämmer sig sent vilket gör att klyschan "ända in i kaklet" åter får dammas av. Jag kommer i alla fall att kampanja ända tills vallokalerna stänger det 19:e september och jag tror vi blir många som gör det.

Gammelmedia på detta:
DN , SvD , Aftonbladet , Expressen

Nymedia på detta:

Peter Andersson , Alltid rött alltid rätt , Johan Westerholm , Jinge , Hayek - institutet Sverige , Röda Berget , Peter Högberg , Bloggarna


Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Calle Fridén sa...

Utan att vara alltför konspiratoriskt lagd undrar jag varför man inte mer funderar över vilka som röstar på SD. Jag är inte alls övertygad om att det skulle vara en massa före detta socialdemokrater - för det är ju ett av de skäl som alliansen angett för att inte ta den fajten.
Och hittills har inte statistikerna lyckats övertyga mig om att det är så. Det borgerliga tappet och den röd-gröna ökningen indikerar ju att det är borgerliga väljare som numer strömmar till SD.