torsdag, februari 11, 2010

Bättre förslag för bättre bett

Idag skriver Lennart Axelsson (S) om Socialdemokraternas förslag till tandvårdsreform. Ett förslag med bett i som får det borgerliga check-systemet verka lite tandlöst. Så här skriver Axelsson i sin artikel: "Den borgerliga regeringen har under den här mandatperioden genomfört en tandvårdsreform. Vi Socialdemokrater tycker att det finns delar i reformen som är förhållandevis bra. Speciellt den del som gäller skyddet mot höga kostnader. Men vi ser också att förslaget är otillräckligt. Vi vet att människor, med små marginaler i hushållsbudgeten väljer bort att gå till tandläkaren trots att de behöver det."Tänderna är en klassfråga, det är ett faktum. Att tänderna tillhör kroppen och bör omfattas av högkostnadsskyddet inom sjukvården är det enda rätta, men tyvärr så är vi inte där ännu. Alla stora problem har varit små i början. Det förebyggande arbetet är avgörande för vilken framtid vi får och det gäller allt från skola, ungdomsarbetslöshet och tandvård. Vid 19 år upphör den fria tandvården att gälla, vilket nu visar sig ha effekter på tandhälsan bland unga vuxna. Socialdemokraterna vill höja gränsen för den fria tandvården med 5 år, till 24 år. Då hinner fler plugga klart innan de behöver bekymra sig för tandläkarräkningen.

Gammelmedia på detta:
SvD , Aftonbladet , DN


Nymedia på detta:
Emil Broberg

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Anonym sa...

Tandvård är en klassfråga.. och den börjar hemma i vårt eget badrum och kök. Intresset för egenvård varierar genom samhällsklasserna. Alla patienter barn, ungdomar, vuxna och föräldrar får samma information, instruktion när det gäller förebyggande tandvård och kost – individanpassad sådan. Men, man ser tydligt vem som tar till sig informationen.
Tyvärr är det även så att många prioriterar kläder, nöjen, resor och annat före sina tänder, vilket är för mig helt obegripligt.
Har flera gånger suttit med mina egna ungdomar och deras vänner och diskuterat detta, varför man inte kan gå till tandläkaren utan istället ”bränner” flera hundra kronor varje helg på nöjen, och köper kläder för stora summor varje månad. ”Det ger mig något”.. å tandläkaren är så dyr..
Men vad då tänderna skall du ha hela livet?
Vad vi behöver är en attitydförändring, - Det är jag som har ansvaret för mina tänder, jag kan påverka vad som händer med mina tänder. Förebyggande tandvård ger resultat.
De flesta under 30 år kan hos folktandvården teckna ett frisktandvårdsavtal med en kostnad i månaden som är mindre än en öl på krogen
Mari / 34 år i tandvården