lördag, februari 06, 2010

Centerpartiet och IT

Den borgerliga regeringen tog beslut att i sin första budget skrota hem-pc avdraget. Det betydde att samtliga lånedatorer förmånsbeskattades och det gällde även de datorer som redan fanns ute på marknaden. Den borgerliga regeringen försvarade det med att de närmare 1, 5 miljarder man fick in av detta skulle finansiera regeringens jobbskatteavdrag.

Att hem-pc avdraget givit personer och familjer som inte tidigare hade möjligheten att skaffa en dator är ett faktum. Detta har medverkat till att Sverige är ett av världens dator tätaste länder. 86% av befolkningen över 16 år hade 2009 tillgång till dator i hemmet. 78% av befolkningen hade tillgång till bredband i hemmet, vilket motsvarar 94% av Internetanvändarna. Bredbandsutbyggnaden har även gjort att Sverige är det land som har den högsta andelen surfare bland befolkningen. IT-propositionen som den tidigare Socialdemokratiska regeringen presenterade år 2000 hade investeringar för bredbandsutbyggnad på 3,1 miljarder perioden 2000-2004.

Vi kan idag konstatera att även Centerpartiet tänker stora tankar kring detta och vill öka Sveriges konkurrenskraft som nation, eller vänta här nu. Vad ville de nu egentligen, de vill att IT-support skall omfattas av avdraget för hushållsnära tjänster. Hur mycket pengar det ligger i denna reform från Centerpartiet vet jag inte ännu. Vill Centerpartiet verkligen göra något för IT utvecklingen i Sverige så borde de kanske tänka lite större än detta. Men det är klart, man kanske inte törs tänka de stora tankarna när man är så liten som Centerpartiet är i den borgerliga alliansen.   

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , Aftonbladet

För den som vill läsa mer om bredbandsutbyggnaden så har ni en bra uppsats här.  

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Medieproducent sa...

Tycker det verkar som en kanonidé, sedan finns det säkert annat man kan göra för att få igång jobben mm. Men idén som sådan är det inget fel med.

Pappapersson sa...

Det här förslaget ska nog ses som ett arbetsmarknadspolitisk förslag snarare än ett förslag som revolutionerar den svenska IT-sektorn.

Men angående avdrag för lånedatorer så är det väl bättre att jag som medborgare får behålla mer av min lön, som jag får göra genom jobbskatteavdraget, än att jag får en statlig subvention för att ha en dator i hemmet. Med jobbskatteavdraget kan jag köpa min dator själv.

Elias Giertz sa...

Håller till fullo med Pappapersson.

Jobbskatteavdraget låter dig ju behålla pengar - oavsett om du köper dator eller inte. Är inte det smartare?