torsdag, februari 11, 2010

Utsikt från ett borgerligt elfenbenstorn

Idag så skriver Marin Kåberg, ST-läkare på infektionskliniken på Karolinska, om Moderaternas motstånd mot sprutbytesprogram. Deras invändning mot sprutbyten är att man kan inte dela ut verktyg för att injicera något som är olagligt, eftersom det är etiskt tveksamt och en snårskog för rättsväsendet. En argumentation som är tunnare än tråden som kallas den borgerliga jobblinjen.

Den Moderata retoriken baseras på att knarket dödar, vilket ingen motsätter sig. Ger man narkomaner möjlighet att använda rena sprutor så ökar man enligt den borgerliga retoriken riskerna för missbruk och en tidig död. Martin Kåberg ser dock ut över problemet från sin verklighet och det som forskningen säger. Vi kan konstatera att den utsikten skiljer sig markant från den som erbjuds från det borgerliga elfenbenstornet som Catharina Elmsäter-Svärd och Torbjörn Rosdahl sitter i.

Forskningen visar bland annat att sprutbyten har en hiv-preventiv effekt, inte leder till någon nyrekrytering i missbruk samt att konsumtionen av illegala substanser inte ökar, vare sig på individ- eller samhällsnivå. Vidare rekommenderar organisationer som WHO och FN sprutbyte baserat på just vetenskapliga evidens.

Att frågan har diskuteras fram och tillbaka inom Moderaterna i landstinget i Stockholm under en längre tid vet vi alla. Men att de inte kunde komma fram till en mer trovärdig invändning mot sprutbyten än detta trodde jag aldrig. Sedan 1987 så har man i Skåne ett sprututbytesprogram för narkomaner med mycket gott resultat. Moderaternas inställning till frågan vittnar om bristande logik. Det vore som om alla problem som vi har med alkohol skulle försvinna om vi tog bort alla glas. Att dessa Moderata politiker inte kan inse att det kanske finns andra anledningar till missbruket än just tillgången på narkotika och sprutor.

Det system som finns i Skåne är ibland den enda kontakten som dessa missbrukare har med samhället och det är till och med så att missbrukare från Stockholm åker till Skåne för att få sina nya sprutor och genomgå den hälsokontrollen som görs. Dessutom så måste man enligt lagstiftningen så måste man dessutom erbjuda personerna som igår i sprutbytesprogrammet möjlighet till vård och avgiftning. Novus Opinion har på uppdrag av TV 4 Nyheterna Stockholm frågat 500 personer i Stockholms län om vad de tycker om ett sprutbytesprogram. 65 procent tycker att ett sprutbytesprogram är en mycket bra eller ganska bra idé. Inte så konstigt heller, det är det nämligen.

Gammelmedia på detta:
SvD , SvD2


Nymedia på detta:
Röda Berget , Alliansfritt Sverige , Nonicoclolasos

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: