lördag, februari 20, 2010

Maktkamp = kamp om makten

Moderaterna har avslutat sin rapport gällande fuskandet vid sitt provval i Stockholm och en del huvuden har rullat. Idag så kommenterar Moderaternas partisekreterare, Per Schlingmann, Mats G Nilssons utspel om detta skulle handla om gammelmoderater röker ut nyliberaler. Han säger följande 

"– Vi ägnar oss inte att analysera det på det sättet. Det enda vi förhåller oss till är huruvida regelbrott har begåtts eller inte. Det är viktigt att vi imorgon låter en suverån nomineringsstämma fatta beslut om valsedeln så att vi med de kandidaterna kan gå in i resten av valåret och vinna väljarnas förtroende, säger Per Schlingmann."

Varningsklockorna i mitt huvud ringer högre än vad klockorna gjorde för Qasimodo i Notre Dame. Schlingmann har deklarerat i DN om att nu skall man göra rent hus inom Moderaterna när det gäller värvande och nomineringsprocesser. Resultaten av undersökningen som gjorts är mig veterligen baserad på att man fått tag i 20 procent av de som skrivits in som nya medlemmar.

Det finns en fara med att blåsa faran över för tidigt, något som verkligen Per Schlingmann borde veta. Ligger det ett uns av sanning i Mats G Nilssons urdumma uttalande som han gjort kring detta så bör Moderaternas partisekreterare överväga att analysera även detta. Den Moderata inkvisitionen rullar nu vidare i minde offentlig sammanhang och personligen så tror jag inte att denna saga är slut ännu, och inte kommer den få något lyckligt slut heller.    

Gammelmedia på detta:
DN , SvD , DN2 , SvD2 , Aftonbladet , Expressen

Nymedia på detta:
Tokmoderaten , Alltid rött alltid rättRöda Berget , S-buzz , Svensson , Under den lugna korkeken


Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hade så bråttom iväg för att fixa alla de där grejerna du vet. Vill bara säga; var rädd om dig!

B-O Gavne, Vasteras sa...

OCH OCKSÅ! Att stockholmsmoderaterna benämner Stockholms kommun för Stockholms STAD. När NU vi svenska folk har kommit överens om, stadgat i lag, att alla våra kommuner Sverige runt benämns KOMMUN. Att vi däri hävdar demokratin. Men att stockholmsmoderaterna som stadsboende, hävdar att dessa, är nått finare människor än andra, landsbygdsboende. Som man ju inte kan benämna landsbygd för stad.
.
Och visst finns också Stockholms STAD, med sina gator, höga hus och dålig luft. Där alltså samhället av invånarna runt Kornhamnstorg benämns just KOMMUN.
Och jag hävdar absolut inte att denna ordningen, är den bästa för all framtid. Att inte omöjligen, det kanske måste vara en viss samhällsmässig skillnad mellan att bo i stad och på landsbygden. Med att vi svenska folk då diskuterar saken och röstar. Inte att en ändring skall köra med våld och terror.

Kristian sa...

Måste rikta en fråga till dig. Finns det risk att det fuskas med listorna inom (S) också. Visserligen är processen mer hemlig hos (S) det förekommer ju inga provval vad jag vet. Hur sammanställs listorna inom partiet egentligen. Är det de olika styrelserna som gör jobbet på egen hand?

Krassman sa...

@Kristian
Inom (S) så är det vanligaste att antigen ett representantskap eller att medlemmarna på ett årsmöte avgör vilka kandidater man väljer.

Valberedningen lägger fram ett förslag som styrelsen för Arbetarkommunen skall ha yttrat sig över till mötet då beslut skall fattas, allt enligt våra stadgar.

Vissa arbetarekommuner använder sig av provval men det precis som inom moderaterna bara rådgivande införa valberedningens förslag. Sist var Socialdemokraterna i Österåker och Sundbyberg som genomförde provval, som jag känner till.

Valberedningens sammansättning görs också genom val och då är det S-föreningrarna som nominerar till ett årsmöte/medlemsmöte eller så är det ett medlemsmöte som väljer dessa.

Om man inte har repskap så har alla medlemmar rösträtt, förutsatt att ens huvudmedlemskap finns i den arbetarekommunen där man tänker rösta.

Hur valberedningarna arbetar är naturligtvis olika men stödet i S-föreningarna, geografisk spridning, ålder och varannan herrarnas är avgörande för ett bra förslag. Sedan är det dock upp till mötet att avgöra.

Det är en bra fråga du ställer och jag har bäst koll på hur det fungerar inom Socialdemokraterna i Stockholms län. Visst kan alltid någon annan betala en räkning som du har fått men att det skulle finnas karteller som värvar medlemmar och delar röster har jag aldrig hört talas om. Fråga på om du inte känner att du fick något bra svar. Jag försöker ju jämföra med "fusket" inom Moderaterna vilket kanske gör det svårt.

Kristian sa...

Som du förstår har jag en farhåga om att det finns fusk även i (S) leden men det känns på något sätt sundare med arbetsättet som du beskriver. Jag har en känsla av att det kan bli en "ful" valrörelse med smutskastning från Alliansen....

Tack för svaret det var tillräckligt utömmande för mig