torsdag, februari 04, 2010

Business as usual by Björling

Handelsminister Ewa Björling gjorde på bästa sändningstid ett försök att framstå som den goda samariten igår på Rapport. Likt borgerliga regeringens utsända Florence Nightingale i världen gjorde hon beskrivningen av att hon önskar göra gott och talade med hjärtat fullt av engagemang om varför Sverige skall sälja övervakningssystem till Libyen. Ett engagemang som klingar falskare än när jag sjunger i duschen.

Björlings retorik tog utgångsläget i att det är självklart att Sverige skall sälja system som är till för att övervaka och hindra flyktingströmmar att nå Italien. Hennes argument var för att systemet skulle hindra människohandel och att systemet är byggt för att rädda människor i sjönöd. Att Libyen inte tänker använda systemet till just detta som Björling beskriver tycker jag framgår med all tydlighet.

Libyen skall använda övervakningssystemet för sin egna människohandel som pågår mellan Libyen och Italien. De får nämligen betalat av Italien för att hindra flytningar att nå Italien och söka asyl. Jag till skillnad från Björling tycker att avtalet mellan Italien och Libyen inte går att likna något annat än människohandel och delar inte uppfattningen som Björling och den borgerliga regeringen har att Sverige nu  skall tjäna en slant på att sälja utrustning som gör Libyens affärer med Italien blir ännu mer lukrativa för diktaturen. Smaklöst är ordet men det kanske bara är business as usual by Björling.

Gammelmedia på detta:
DN , SvT , SvT2

Nymedia på detta:
Peter Andersson , Alliansfritt Sverige

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

PeO sa...

"Business As Usual" sa Bull. Undrar hur mycket av den varan S märkta regeringar har gjort under årens lopp vad gäller "övervakningsystem", högtekologi till diverse skumma länder som vapenhandel eller närliggande "system"? Kasta inte sten i glashus, Krassman! Lite väl billigt valfläsk tycker jag.

Viggen ett fredsverktyg? Robot 70 för avlövning av träd? Hela Bofors produktion - en fredstrevare?

Libyen är en smutsig diktatur och Italien en tveksam nation vad gäller en mängd saker. No doubt. Lämna Khadaffi och Berlusconi utanför det svenska valet.

Lars-Erick Forsgren sa...

Sverige är på utförsplanet...

MEN, är du för ung för att minnas Telub-affären???

Krassman sa...

@PeO
Så du tycker att det rättfärdigar Ewa Björlings säljuppdrag. Luktar "allt är sossarnas fel" lång väg tycker jag. Tänk på kommentarreglerna till nästa inlägg nu va.

Varför vill du inte att denna fråga om Sveriges utrikeshandel skall vara en del av den svenska valrörelsen PeO? Har du möjligtvis en moralisk betänklighet som stör dig i detta. En klar skillnad i så fall mellan dig och regeringens utsände i frågan.

@Lars-Eriks Forsgren
Nej, vad var det för något? Är det en affär som på något rättfärdigar denna med Libyen?

PeO sa...

Att dra upp saker som har med svensk export av högteknologi och vapen brukar leda till elände. Här har S en heö del skelett i garderoben. Jag tänkte på er sossar, min kära Krassman. Det är fredag - let be nice!