onsdag, februari 17, 2010

Fortsatt hemlighetsmakeri

Johan Westerholm skriver idag kloka funderingar kring de Moderaternas ambitioner när det gäller deras nomineringsarbete. Genomgående så har Moderaterna talat om full transparens och öppenhet under den utredningen som pågår kring fusk vid provvalet bland Moderaterna i Stockholmsområdet.

Den minnesgode kan dock vittna om att utredningen så här långt inte levt upp till den ambitionen. Istället så torgförs Moderaternas framtida nominerings- och rekryteringsarbete idag i DN. Precis som i den Moderata strategin när det gäller valet så skall man bara tala om framtiden och försöka att vara i opposition mot det man själv skapat. Att tala om verkligheten och de som sker i nuet är alltså inte fullt så intressant.

Jag har genom hela mitt politiska arbete främjat medlemmarnas delaktighet och har själv motionerat om att provval skall komplettera vårt egna nomineringsarbete. Socialdemokraterna i Norrtälje var inte moget uppgiften men jag tror att provval eller det primärval som Socialdemokraterna i Sundbyberg genomförde är något som vi kommer att se mer av i framtiden. Jag hoppas att Moderaternas arbete med sitt framtida nomineringsarbete städar upp i den interna kulturen som även Fredrik Reinfeldt vittnat om.

Vad som däremot talar mot denna nya ambition är det fortsatta hemlighetsmakeriet kring bidragen till de politiska partierna. Sverige är ett av få länder i Europa där politiska partier kan ta emot ekonomiska bidrag utan att behöva redovisa varifrån de kommer. Det har kritiserats av Europarådets enhet för korruption, som rekommenderat Sverige att öka insynen.

I dag finns en frivillig överenskommelse mellan riksdagspartierna där de visar hur stora och hur många bidrag de får, men inte vem avsändaren är. Vi Socialdemokrater tycker inte detta är tillräckligt men som ni säkert förstår så är det inte något parti från oppositionen som är emot en ökad insyn när det gäller detta. Vi får väl se när Per Schlingmann i DN berättar om att Moderaterna nu tänker redovisa vilka finasiärer som ligger bakom bidragen som hans parti får.

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , SvD2 , DN2 , SvD3 , DN3 , ETC , Aftonbladet , Aftonbladet2

Nymedia på detta:
Mina moderata karameller , Johan Westerholm , Peter Andersson , Alliansfritt Sverige , Claes Krantz , Alltid rött alltid rätt , S-buzz

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Johan sa...

Finns det något parti idag som frivilligt redovisar vem som har donerat, åtminstone större donationer?

Anonym sa...

Johan: alla riksdagspartier utom moderaterna och kristdemokraterna redovisar privata bidrag över 20 000 kr. Men nu är det uppenbarligen inte så vanligt. För organisationer redovisar samma partier alla bidrag som överstiger 100 kr.

Utanför riksdagen så redovisar feministiskt initiativ större bidrag, piratpartiet och sverigedemokraterna gör det inte.

Krassman sa...

@Viskot
Tack för hjälpen med den frågan. Har inte haft tid att kolla upp det där idag.

Dennis Nilsson sa...

Tja, sossarna och den övriga vänstern är inte så värst mycket bättre. Ifall minnet sviker dig så är det bara att googla.

Med andra ord så förvaltar (m) och de andra borgerliga partierna arvet mycket väl. :-/

De tråkiga med sådan här hantering är att den gemene medborgarens förtroende för demokratin, som statskick minskar.

Våra ”demokratiska” partier gräver själva demokratins grav.

Därför behöver Riksdagen reformeras så att allmänhetens förtroende återupprättas. Ex-vis med att begränsa mandatperioderna för riksdagsledamöterna o.s.v.